UYARI: Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. 10.
Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 3'üncü şeklinde olmalıdır.
BİRER KELİMESİNİN ANLAMI
Bir kelimesine ek gelerek türeyen bu kelime genellikle ek hatalı şekilde ayrılarak yazılır. Oysa bu kelimede tırnakla ayrılmasına gerek yoktur. Bu kelime genellikle bir'er şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı birer şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre "yüzyıl" kelimesi bitişik olarak yazılır. Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir. Kısaltma biçiminde kullanılması halinde "yy" biçiminde yazılır.
UYARI: Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. 10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb.
İlgili 30 soru bulundu
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı.
Alternatif telaffuzlar. Büyük sayıları belirlemenin kesin yollları: Yazımsal iletişimlerde, az büyük olan sayılar için en basit çözüm tam miktarı yazmaktır. Örn; 1 trilyon (kısa ölçekte), 1 bilyon (uzun ölçekte) söylemek yerine 1.000.000.000.000 yazmaktır.
Milyar, bin adet milyondan oluşan sayıdır. 1.000.000.000 veya 109 şeklinde rakam ile gösterilir. 999.999.999 ile 1.000.000.001 doğal sayılarının arasında olan bir doğal sayıdır.
1 milyar sayısı belli rakamlar üzerinden ele alınır ve yazılır. Bu doğrultuda 1 milyar sayısının yazılışı '1000000000' şeklinde ele alınır ve ifade edilir.
Merkez Bankası: Hata yok, teamüllere uygun
Dolayısıyla, 1 Ocak 2009 tarihinde dolaşıma çıkarılan 200 Türk Lirası'ndaki ”İKİYÜZ” ibaresinin bitişik yazılmış olması para ile ilgili belgelerdeki ve kıymetli evraktaki sayıların yazım kuralına ve 1939 yılından bu yana oluşan teamüllere uygun bulunmaktadır” denildi.
- 13.00'te (Onüç'te) yanlıştır. - 13.00'da (Onüç sıfır sıfır'da) yazımı doğrudur.
Ünsüz uyumu nedeniyle “14.00'de” değil, “14.00'te” olmalıydı. Saat ve dakikayı gösteren sayılar ise noktayla ayrılır, iki nokta yanlıştır.
Bu sayı: altmış üç tam, ondalık işaretine geldiğimizde tam deriz yüzde on beş olarak ifade edilir. Bir daha söylüyorum. Bu sayı; altmış üç tam, ondalık işaretine geldiğimizde tam deriz, yüzde on beş, olarak ifade edilir.
Örneğin: 07.00: It's seven o'clock. (Saat yedi.) 21.00: It's nine o'clock.
On bin kelimesi rakamlarla 10.000 şeklinde yazılır.
Milyon, milyar ve trilyon gibi büyük sayıların kaç haneli olduğu veya kaç sıfır yer aldığı merak edilebiliyor. Milyar rakamında bulunan sıfırların adedi kişilerce araştırılıyor. Milyarda bulunan sıfır sayısı 9'dur. Milyar sayısında 9 adet sıfır bulunuyor.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Uzun ölçek (Fransızca échelle longue, İngilizce long scale) ifadesi, her yeni terimi milyondan (1.000.000) daha büyük olan büyük sayı adlarının bir sistemini belirtir. Bir milyon, bilyon anlamına gelir ve (1012)'ye eşittir. Trilyon, bir milyon bilyondur, o da (1018)'e eşittir. Buna göre, trilyon, milyondan büyüktür.
Rakamların Yazımı Dört veya daha çok basamaklı sayıların kolay okunabilmesi amacıyla içinde geçen bin, milyon, milyar ve trilyon sözleri harfle yazılır: 1 milyar 500 milyon kişi | 3 bin 255 kalem | 8 trilyon 412 milyar vb.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Özel adlara gelip ona "aile, ev, soy, sop" anlamı katan "–ler, –gil" ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. Yarın buraya Ayşeler gelecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri