Babası henüz sağ iken kardeşi Şehzade Selim ile giriştiği taht mücadelesinde yenilmiş; sığındığı Safevi Şahı'nın sarayında babasının adamları tarafından oğulları ile birlikte boğularak öldürülmüştür. Oğulları ve kendisinin naaşı Sivas'ta bulunan Melik-i Acem Türbesi'nde yer almaktadır.
Ölümü: Anlaşma sağlanınca Kazvin'e giden Osmanlı elçileri 25 Eylül 1561 tarihinde önce Bayezid'i ardından da oğullarını boğarak öldürdüler. Bayezid ve oğullarının cenazeleri Sivas'a getirilerek surların dışında bulunan “Melik-i Acem türbesi“'ne defnedilmiştir.
Murad ile çok iyi anlaşırdı ve beraber şehirde gezintilere çıkarlardı. Sultan IV. Murat'ın emriyle 1635'te Revan Seferi'ne çıkarken ibrişim kemendiyle boğduruldu.
Dernschwam onu kısa boylu, solgun, sarı benizli, zayıf ve hafif bıyıklı olarak tarif eder. Ayrıca o kendisiyle tanışan diğer seyyahlar tarafından melankolik tabiatlı, fakat okumayı ve iyiliği seven, faziletli, şair yaratılışlı, zeki, mütevazi, mert ve cesur bir kişi olarak da nitelendirilmektedir.
Beyazıt (1481-1512) tahta geçtiğinde kardeşi Cem Sultan, canını kurtarıp kaçtı, fakat İtalyanların eline düştü. İtalyanlar onu padişaha karşı kullanmaya kalktılar. II. Beyazıt İtalya'ya gönderdiği berbere boğazını kestirterek öldürttü.
İlgili 33 soru bulundu
Sultan Mehmet'in tahta çıkar çıkmaz ilk işi 19 kardeşini boğdurtmak olmuştur. Bu olay Osmanlı tarihinin en kanlı olaylarından birisidir, çünkü öldürülenlerin çoğu bebektir. Halkın bu olaydan sonra III. Mehmed'e kin beslediği ve onu sevmediği rivayet edilir.
1390 yılında Bayezid ile Alacahisar'da evlendi. Bayezid ile Timur arasındaki savaşta Timur'a kocası ile birlikte esir düşmüştür. Yıldırım Bayezid'ın 1403'teki ölümünden sonra Timur tarafından diğer tüm esirlerle birlikte serbest bırakılmıştır.
Bayezid veya II. Beyazıt (Osmanlıca: بايزيد ثانى Bayezīd-i Sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî; 3 Aralık 1447 Dimetoka – 26 Mayıs 1512 Havsa), Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır.
Lakin Şehzade Mustafa'nın ölümünden sonra askerler arasında çıkan "Şehzade Mustafa öldüyse oğlu var, tahta o geçer!" dedikodularını işiten Kanuni, torununun da boğdurulmasını emretti ve 7 yaşındaki Şehzade Mehmed babasının ölümünden bir süre sonra boğularak katledilip Şehzade Mustafa'nın yanına defnedildi.
I. Ahmed (Osmanlı Türkçesi: احمد اول, Ahmed-i evvel, Divan Edebiyatı'ndaki mahlasıyla Bahtî; 18 Nisan 1590, Manisa – 22 Kasım 1617, İstanbul), 14. Osmanlı padişahı ve 93. İslâm halifesidir.
Kardeşi Bayezid'e karşı Konya'da yapılan ve tarihte Konya Şehzâdeler Muharebesi olarak yer edinen savaşı kazanarak, babasının desteğini aldı. Babasının ölümü üzerine, hayattaki tek oğlu olarak 24 Eylül 1566 tarihinde on birinci padişah olarak tahta geçti.
Başlangıçta padişah olmasına kesin gözüyle bakılan, ancak sonraları kardeşi Selim'le giriştiği saltanat mücadelesinde, etrafmdakilerin fitne ve teşvikleriyle işi isyan derecesine götürmüş olan Şehzade Bayezid, vatanından ayrılarak İran Şah'ı Tahmasb'a sığınmak zorunda kalmıştır.
Şehzade Cihangir (Osmanlı Türkçesi: شهزادة جيهانغير; d. 1531, İstanbul - ö. 1553, Halep), Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan beşinci oğlu.
Buna göre Şehzade Mustafa, Rüstem Paşa ve Hürrem Sultan'ın ittifakıyla, halk tarafından çok sevilmesine rağmen, babasının gözünden düşürüldü ve nihayet boğdurtuldu. Bu kurguya göre amaç, Sultan Süleyman'dan sonra tahta Hürrem Sultan'ın oğullarından birisinin geçmesini temin etmekti.
Kanuni Sultan Süleyman, tartışmasız Osmanlı Devleti'nin en kudretli padişahıydı. Onun iktidarını gölgeleyen en ihtilaflı yan şüphesiz ailesiydi. Muhteşem Süleyman, 2 öz evladını ve 6 torununu siyasi gerekçelerle katledecekti. Bilhassa katledilen torunların henüz çocuk olması ahali tarafından teessürle karşılanmıştı.
Kanuni Sultan Süleyman'ın en sevdiği oğlu Şehzade Cihangir de bu zulme dayanamayacaktı. 1531 senesinde Hürrem Sultan'dan dünyaya gelen evladı Cihangir, Kanuni Sultan Süleyman üzerinde en büyük tesiri meydana getiren şehzadelerin başında geliyordu.
Kânûnî, oğlunun eğitimine önem vermiş ve iyi bir eğitim almasını sağlamıştır (Sungurhan 2009: 97, Uzunçarşılı 1954: 538). Biyografik kaynaklarda Manisa sancağına gönderilen şehzâdenin burada çiçek hastalığına yakalanarak 950/1543 yılında vefat ettiği belirtilir.
SULTAN YILDIRIM BAYEZİD (1354-1403)
Sultan I. Murad'ın büyük oğlu olup, annesi Gülçiçek Hatun'dur.
Timur İmparatorluğu'nun kesin zaferiyle sonuçlanan muharebe sonrasında, Osmanlı Padişahı I. Bayezid Timurlulara esir düşmüş ve devlet, Fetret Devri olarak bilinen 11 yıllık hükümdarsız bir döneme girmiştir. I. Bayezid'in esir düşmesiyle Fetret Devri başladı.
Yapılan çalışmaların birçoğunda Timur, zalim, katil, barbar, kültür ve medeniyetten uzak, din ve inanç yönü zayıf bir hükümdar olarak tanıtılmıştır. Hâlbuki Timur, küçük yaşından itibaren memleketi Keş'te mutasavvıflarla tanışarak Ehl-i Sünnet Hanefî çizgisinde siyaset izleyen bir emirdir.
beyazıt'ın cevabı: zamanın cihan sultanı olan timur-i köregen, sivas'a gelip yerleşmeyi, bizim tebrîz'e yöneldiğimize benzeterek tuhaf kıyaslamada bulunmuşsun. kaldı ki biz, kefe'den şirvan'a varıp, o ülkeye asker çıkarsak, kim mani olabilir?
25 yıldır bağımsızlığını almış olan Özbekistan, Timur'u milli kahraman ilan ederek onun döneminden kalan birçok tarihsel anıtı restore etti. Timur, imparatorluğunun başkenti olarak Semerkant'ı seçmişti. Bunun üzerine şehir gelişmiş ve önemli bir kültür merkezi haline gelmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri