Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir. Yerli ırklarımızın süt verimleri düşüktür. Yerli ırklarımız arasında en iyi olan Güney Anadolu Kırmızısıdır ve yıllık 1500 - 2500 kg. süt verir.
Ülkemizde bir inek yaklaşık olarak günde 5 litre falan süt vermektedir. Anadolu'nun birçok köyünde beslenilen inek türü yaklaşık olarak günde 5 litre falan süt vermektedir.
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir.
Doğumdan sonra yaklaşık 10 ay süt üretecektir. Fakat doğumdan sadece 3 hafta sonra, sıradaki döllenme için “hazırdır”. Ortalama bir süt üretim çiftliğinde yaklaşık 700 inek bulunur.
Doğumdan hemen sonra olan bu dönemde hayvanın sık aralıklarla beslenmesi süt verimi açısından önemlidir. Bu dönemde inek canlı ağırlığının %2 si kadar kuru madde tüketmesi gerekir. Örneğin 500 kg canlı ağırlığı olan bir ineğe günde 10-15 kg kuru madde içeren kaba ve kesif yem verilmelidir.
İlgili 42 soru bulundu
En çok süt veren ırklar kültür ırlarıdır. Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir.
Ve sürekli süt vermesi için sürekli hamile bırakılıyor. Toplumda yaygın olan bir inanış var, inekler doğum yapmadan da sürekli şarıl şarıl süt veriyorlarmış gibi düşünülüyor. Doğada böyle bir şey söz konusu değil. İnek, diğer tüm memeliler gibi sadece doğum yapınca süt verir!
Kültür ırklarından Hollanda İneği olarak anılan Holstein 20- 35 kg, Esmer 15-20 kg., Simental 15- 20 kg. ve günlük süt vermektedir. Yerli ırkların ise malesef süt verimleri düşüktür. En yüksek verim Güney Anadolu Kırmızısı verir. Fakat yıllık verimi sadece 5 - 7 kg. kadardır.
Çünkü; Bir boğa tabii aşım ile yılda en fazla 200 ineği dölleyebilir. Bundan da ortalama 160- 170 yavru elde edilir. Aynı boğanın spermasıyla suni tohumlama yapılırsa bir yılda 20.000 baş inek döllenir. Bundan da yaklaşık 16.000 baş yavru elde edilebilir.
Süt verimi çok iyi olan süt inekleri arasında yer alan Güney Anadolu Kırmızısı inek türüdür. Bu inekler oldukça hızlı olarak gelişir. Süt konusunda da çok verimlidirler. Yerli kara ırkı da yetiştirilse bu ırkların süt ve et verimi diğerlerine nazaran daha azdır.
Simental ırkı sığırlar Almanya ve Avusturya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu ırkın Almanya'da sürü defterine kayıtlı sürülerde laktasyon süresi 317 gün, 305 günlük süt verimi 4401 kg, gerçek süt verimi 5323 kg ve süt yağı oranı % 4.01 olarak bildirilmiştir (Meyn ve ark., 1990).
Jersey ırkı süt verimi bakımından oldukça iyidir. Kilosu diğer ineklere göre daha az olmasına rağmen günlük ortalama 15-18 litre arasında süt verir. Diğer inek ırklarına göre süt verimi oldukça yüksektir.
Simental Sığırların Verim Özellikleri
Cidago yüksekliği Dişi: 145–156cm Buzağı doğum ağırlığı Erkek: 35kg, Dişi: 30kg Süt Verim Özelliği: Bir laktasyonda 7.600–8.200Lt'dir. Sütteki Yağ Oranı: %3– 3,5'dur. Holstein sığırı tam bir sütçü kapasiteye sahiptir.
İlk Kızgınlık Dönemi (5.aydan-12.
– Bu dönemde damızlık olacak düvelere sınırlı miktarda düve yemi veya işletmede yapılan karmalar verilmeye başlanır. Bu yeme yaklaşık 10 günlük bir geçiş dönemi önerilir. Bu yemden 2-4 kg verilebilir.
En Çok Süt Veren Süt İneği Irkları Nelerdir? Isparta Tarım İl Müdürlüğü'ne göre, en çok süt üretimi kültür ırklarından elde ediliyor. Siyah Alacalar, Esmerler, Simentaller ve Jerseyler en çok süt veren türleri oluşturuyor. Yerli ırklar arasında en iyi verim Güney Anadolu Kırmızısı'ndan sağlanıyor.
Süt ineklerine günde 8-10 kg'dan fazla kuru ot verilmemelidir. Kaliteli kuru otların süt verimi yüksek olan ve laktasyonun başlangıç döneminde olan ineklere verilmesi gerekir.
Bu ölçüm sonucu sadece canlı hayvan ağırlığı değil, hayvanın toplam ağırlığının yüzde 60'ı, hayvandan çıkacak et miktarını yaklaşık olarak gösteriyor. Yani cetvel, 200 kilogram toplam canlı ağırlığına sahip bir hayvanın 120 kilogram et çıkaracağı bilgisini verebiliyor.”
Uyarım yapıldıktan hemen sonra sağım başlatılmalı ve 6-7 dakika içinde de tamamlanmalıdır. Daha uzun süren sağımlarda sütün tamamı alınamaz ve memede kalan süt memede hastalık oluşumuna neden olur. Süt inekleri genel olarak 12 saat aralıklarla günde 2 kez sağılırlar.
İnekler gebe kaldıktan sonra kızana gelirse ne olur? Aslında Allah'tan yavru attıkları zaman tekrar kızana geliyorlar. Böylece siz de boşu boşuna beklememiş oluyorsunuz. Ancak burada önemli bir nokta var, çiftçilerimiz gebe olan ineklerini pek de kızgınlık olur mu gözüyle bakmazlar, kontrol etmeyi bırakırlar.
Standart laktasyon süresi 305 gün olarak alınmış ve bu süreden kısa veya uzun süren laktasyon süt verimleri 305 güne göre düzeltilmiştir.
İnek sütündeki laktoz ve kazein gibi sindirilemeyen maddeler süt tüketimi için risk barındırıyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre, süt içmenin zararları arasında prostat ve meme kanserini tetiklemesi de var.
Bu durum erginlik yaşına kadar yani 6-8 yaşına kadar sürer. İnek 8-9 yaşına geldiğinde süt verimi azalmaya başlar. Aynı ırktaki ineklerden iri yapılı olanları daha fazla süt verirler.
Veteriner Hekimi Murat Turhan da, “İnekler insanlar gibi çikolatayı, tatlı ve şekerli olduğu için seviyor. Az miktarlarda verildiği zaman et ve süte de etkisi oluyor. İnsanları mutlu ettiği gibi hayvanlar da bundan mutlu oluyor” diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri