Normal şartlar altında ağırlığı 1,5-2 kilo ile 6,5-7 kilo arasında değişir.
Bir karpuzun ortalama ağırlığı 5-10 kilogram arasında değişiyor.
Karpuz, Adana (7 kg)
Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir üretici ağırlığı 48 ile 58 kilogram arasında değişen karpuzlar yetiştirdi. Dev karpuzlar için \"Manavgat Timsahı\" adıyla patent alma çalışması başlatıldı. Antalya'nın Manavgat İlçesinde çiftçilik yapan Lütfü Ay, ağırlığı 48 ile 58 kilogram arasında değişen karpuzlar yetiştirdi.
Etkinlik kapsamında düzenlenen en ağır karpuz yarışmasında, 45 kilo 500 gram gelen karpuz birinci seçildi.
İlgili 27 soru bulundu
Dünyada en çok tarım üretimi yapan ülke Çin olarak belirlenmiştir. Ancak en iyi karpuz ülkemizin Diyarbakır ilinde yetiştirilir. Diyarbakır ili, karpuz yetiştiriciliği ile öne çıkar.
Ülkemizde, karpuzun en fazla üretildiği bölgeler sırasıyla; Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgeleridir. İl bazında ise en fazla üretim ilimizde yapılmaktadır. Adana ili Türkiye karpuz üretiminin tek başına % 20'sini sağlamaktadır. serinleticidir.
Diyarbakır Kültür ve karpuz tanıtım etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmada sürme çeşidinde son yılların en ağır karpuzu birinci seçildi. 56 kilo 200 gramlık ağırlığıyla birinci gelen karpuzun üretici Adil Aydın, "Şu anda 70 yılın en büyük karpuzunu 56 kilo 200 gramla biz yetiştirdik.
Karpuzun etinde sert veya gerçek çekirdeklerin bulunmamasının veya göreceli olarak bulunmamasının, bunun başlıca ayırt edici özelliği özelliği olması dolayısıyla, triploid hibrit karpuza genellikle “çekirdeksiz” karpuz denilir.
Ortalama bir dilim -yaklaşık 130 gram- karpuz için besin değerlerini paylaşan Gıda Dedektifi, 44 kalori olan porsiyonun 118 gram da su içerdiğini söylüyor. Bunun yanı sıra, tek bir dilim karpuzdaki 10 gram şekerin 4,05 gramı glikoz iken 5,85 gramı fruktoz.
Meyve ağırlığı ortalama 20-30 kg, gelmektedir. Tipik yetiştirme usulü (kuyu karpuzculuğu) ile yetiştirildiğinde 50-60 kilo hatta 75 kilo kadar iri meyveler elde edilebilmektedir. Meyve kabuğu oldukça sert ve kalındır.
Dekara 3-10 ton verim alındığını aktaran Tekin, "Erkenci karpuzlarda rekoltemiz biraz daha düşük oluyor. Hasadın ortalarına ve sonlarına doğru üretimimiz dekara 5-10 ton.
Karpuzun 1 ince dilimi (300 gr) 90 kaloridir.
Karpuz: Karpuzun ağırlığı 1 kilogramdan çoktur.
Türkiye'de ilk karpuzun 13 Nisan gibi Antalya'da çıktığını, Adana'dan bir ay kadar daha önce hasada başladıklarını vurgulayan Demir, "Adana'da 5 aydan önce karpuz çıkmaz.
Ebi Hind anlatıyor: Peygamber Efendimize kuru üzüm gönderdi, bunun üzerine şöyle buyurdu: “Kuru üzüm ne güzel yiyecektir. O sinirleri sağlamlaştırır, hastalıkları giderir, kızgınlığı sakinleştirir, ağız kokusunu güzelleştirir, balgamı keser, benzi hoş eyler.” KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir.
Yani Manavgat'ta üretilen bu karpuz, Türkiye'nin en büyük karpuzudur" diye konuştu.
Karpuz tek yıllık bir bitkidir ve çoğu karpuz çeşidi ekim işleminden 80-100 gün sonra hasat edilebilir. Dünyanın en ağır karpuzu 159 kg olduğu bildirilmiştir, ancak çoğu çeşit yaklaşık 6 ila 12 kg ağırlığında karpuz üretmektedir.
Siyah karpuzun son iki yıldır pazarda yer bulmaya başladığını ifade eden Uykur, Serik ve Manavgat'ın yanı sıra, Samsun, Sakarya, Adana ve Çorum illerinde üretimlerinin iki kat arttığını kaydetti.
Diyarbakır karpuzu: Alaca yeşil, çok fazla miktarda kalın kabuklu, yuvarlak ve söbü şeklinde, ortalama 20 - 30 kg gelebilen iriliktedir. 50 - 60 kg gelenleri de vardır.
Kabuk Dokusu: Karpuzun kabuğu düzgün ve pürüzsüz olmalıdır. Çatlaklar, yaralar veya yumuşak bölgeler kalitesiz bir karpuzun işareti olabilir. Kabarcıklar, lekeler veya çürümüş bölgeler olmamalıdır. Dokunuş: Karpuza hafifçe vurun, sağlam ve dolgun bir ses çıkmalıdır.
Karpuz çok sevilerek tüketilmekte olan bir meyve olarak bilinmektedir. Karpuz yetiştiriciliği genellikle meyvesini yemek için yapılmaktadır. Tarımsal açıdan düşünüldüğü zaman karpuzun sebzeye daha yakın olduğunu söylemek mümkündür. Toprakta yetiştiği için sebze sanılsa bile karpuz aslında bir meyvedir.
Yeni genetik çalışmasında karpuzun daha önceden düşünüldüğü gibi Batı Afrika'dan değil, Doğu Afrika'dan köken aldığı anlaşıldı. Karpuzun Mısır'da ne işi var? Arkeologlar, kısa bir süre önce Mısır'da 4 bin 300 yıl önceden kalma bir mezarın duvarında diğer meyvelerle birlikte karpuz çizimi keşfedilmişti.
Dünyadaki karpuz çeşidi 1200'den fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri