Örtücü hızı: ışığın süresinin kontrolü Örtücü hızı, pozlama zamanına işaret eden genel bir terimdir. Toplam pozlama zamanına veya ışığın film ya da senröre erişiminin süresine orantılıdır.
ENSTANTANE (ÖRTÜCÜ VEYA OBTÜRATÖR)
Örtücü, diyaframdan geçerek film düzlemine düşen ışığın, filmi ne kadar süreyle etkileyeceğini belirleyen, zamanlayıcı bir parçadır. Örtünün açılıp kapanan hızlarına (birimlerine) "enstantane" denir.
Örtücü, konudan yansıyan ve lensten geçip fotoğraf makinesi içinde 45 derece açıyla duran ayna üzerine gelen ışınların, ne kadar süre sensör yüzeyinde kalacağını kontrol eden düzenektir. Sensörün görüntüyü tespit edebilmesi için objeden yansıyan ışınların kendi üzerinde yeterli sürede kalması gerekmektedir.
Fissür örtücü uygulaması, diş çürümesini önlemek için azı dişlerinde bulunan girintilerin ve oyukların dolgu malzemesi ile kaplandığı bir işlemdir. Bu işlemde kullanılan dolgu malzemesi; dişlerin girintilerine ve oluklarına hızla yapışarak her dişin minesi üzerinde koruyucu bir kalkan oluşturur.
Sonuçta Diyafram ve Pozlama süresi (Enstantane), birbirlerine bağımlıdırlar yine biri birlerine yardımcı olmak amacı ile kullanılırlar.
İlgili 26 soru bulundu
Altın saat, güneşin doğuşundan sonraki ışığın ilk saati ve gün batımından önceki son bir saati kapsar. Havanın aldığı sarımtırak ve kızıl görünümü tanımlar. Büyüleyici fotoğraflar çekmek için en ideal zamandır.
Fotoğraf çeken kişilere fotoğrafçı denir.
Su bazlı dış cephe astarıdır. Sıva, serpme, tarak-silme mozaik, beton, brüt beton, betopan, rengini kaybetmiş kendini taşıyabilen eski boyalı, terasit tipi yüzeylere uygulanabilir.
Pit ve fissür çürüğü.
Bu çürük türü, arka dişlerin çiğneme yüzeylerinde meydana gelir. Dişlerin düzgün fırçalanmasıyla önlenebilir, ancak ağız hijyeniniz konusunda tutarlı davranmazsanız bu çürük türü hızla şiddetlenebilir.
Pit ve Fissür Örtücüler, pit ve fisürlerde (dişin üst ve yan yüzeylerindeki girinti çıkıntılara verilen isim) çürük oluşumunu önlemek ya da durdurmak amacıyla geliştirilen materyallerdir. Pit ve fissürler, dişlerde çürük oluşumu açısından en yatkın bölgelerdir.
Beyaz dengesi, çekim yapılan ortamdaki ışık renginin yarattığı etkiyi telafi ederek bir fotoğrafta beyaz nesnelerin beyaz çıkmasını sağlayan işlevdir. Farklı ışıklar, farklı renklere ve özelliklere sahiptir. Örneğin ampul ışığının sarımsı bir rengi varken bulutlu bir günde gün ışığının mavimsi bir etkisi vardır.
Pozlama, fotoğraf makinenizin sensörüne ulaşan ve belirli bir süre içinde görsel veriler oluşturan ışığın miktarıdır. Bu süre, bir saniyenin çok kısa bir bölümünden saatlere kadar uzanabilir.
Pozlama üçgeni
Pozlamanın üç temel faktörü olan diyafram açıklığı, enstantane hızı ve ISO birlikte çalışır. Yani bir faktörü değiştirdiğinizde, aynı pozlamayı korumak için diğer değerlerden biriyle bunu dengelemeniz veya kameranın değişikliği telafi etmesine izin vermeniz gerekir.
Yüksek 0,3 ila Yüksek 2 arasındaki ayarlar ISO 25600'ün 0,3–2 EV üzerindeki ISO duyarlılıklarına (ISO 32000–102400 eşdeğeri) karşılık gelir. Düşük 0,3 ila Düşük 1 arasındaki ayarlar ISO 64'ün 0,3–1 EV altındaki ISO duyarlılıklarına (ISO 50–32 eşdeğeri) karşılık gelir.
Diyaframın simgesi f: dir.Normal kabul edilen diyafram f:8 dir.Bunun altındaki değerler açık üstündeki değerler de kısık diyaframlardır. Yani f:1.8-f:1.4 açık diyaframlar.F:16-22 DEĞERLERİ İSE KISIK DİYAFRAMLARDIR.
1/250 saniye – 100 veya 200 mm gibi dar açılı lenslerle portre fotoğrafları çekimi için sıkça tavsiye edilen duraktır. 1/125 saniye – Elde çekim için en düşük enstantane hızı olarak kabul edebilirsiniz. 1/60 saniye – Düşük ışıkta elde çekim için üst sınır olarak kabul edebilirsiniz.
aproksimal – komşu dişe doğru. interradiküler – köklerin arasında. labiyal – dudağa doğru. bukkal – yanağa doğru.
Diş Çürüğü Çeşitleri Nelerdir? Diş çürükleri dentin çürüğü ve mine çürüğü olarak ikiye ayrılır. Mine çürüklerinde bakterilerin oluşturduğu hasar yalnızca dişin en dış katmanı olan mine tabakasındadır ve dentinde hasar söz konusu değildir. Dentine ulaşan kaviteler ise dentin çürüğü olarak adlandırılır.
Kök kanal tedavisi hem hekim hem de hasta açısından sabır ve özveri gerektiren bir tedavidir. Hekiminiz gerekli gördüğü durumlarda tedavi öncesi söz konusu diş ve çevresine anestezi uygular. Elde edilen uyuşukluk sayesinde hasta hiçbir ağrı duymaz.
Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsan astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır.Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir.
Su bazlı, şeffaf, silikon katkılı iç ve dış cephe astarıdır. İç ve dış cepheler için silikonlu, su iticiliği yüksek, boya tüketimini azaltan, izolasyon sağlayan, güçlü bir boya astarıdır.
Tamamen kuruması beklenmeden direkt astarın üstüne boya uygulandığında alt kısımdaki astar bozulabilir ve topaklanmalar olabilir. Bu sebeple astarın tamamen kuruması için 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Astar kuruduktan sonra boyama işlemi yapıldığında çok daha iyi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Şipşak fotoğraf makineleri, içerisinde yer alan mekanizmaları ve film kağıdı ile donatılmış kameralar olarak tanımlanıyor. Bu film kağıdı, fotoğraf çektikten saniyeler sonra görüntüyü almanızı sağlıyor.
Işığı ve kadrajı ayarlayarak profesyonel çekim yapan kişilere fotoğrafçı denir. Bu mesleği profesyonel olarak yapabilmek fotoğraf makinelerinin özelliklerini ve çekim tekniklerini bilmek gerekiyor.
Görsel iletişim tasarımında vernaküler, bölgede tasarım okullarının tedrisatından geçmemiş yerel zanaatkârların hünerleriyle bölgenin görsel kültürüne uygun olarak üretilmiş grafik ürünlere işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri