Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Makarna, sağlıklı bir besin tüketimi tablosunda mutlaka olması gereken besinlerden biridir. Makarna, tek başına kilo aldıran bir besin değildir. Haşlanmış makarnanın kalori değeri çok düşüktür.
Haftada bir makarna kilo aldırır mı? Makarna içeriğindeki karbonhidratlar nedeni ile kilo aldıracağı düşünülen bir besin olsa da sağlıklı ve düzenli bir şekilde tüketildiğinde kilo aldıran bir besin olmadığı kanıtlanmıştır.
Uzmanların görüşü şu şekildedir: Pişirme tekniğini en sağlıklı şekilde yapıp kullanılan malzemelerin de düşük kalorili olması, makarnayı diyet sürecinde tüketilebilir bir besin yapar.
Makarnanın kendisi değil, sosu kilo aldırır!
100 gram makarna 350 kalori içerir. %10 protein ve %70 karbonhidrat içermektedir. B grubu vitaminlerin önemli kaynağıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Makarnayı soğuduktan sonra tekrar ısıtıp yemek, normalden daha az kilo almayı sağlıyor. Yüksek karbonhidrat değerlerine sahip makarnanın şişmanlattığı algısı oldukça yaygındır. Ancak yapılan son araştırmalar pişirildikten sonra soğumaya bırakılan makarnanın vücut tarafından lifli gıdalar gibi algılandığını gösteriyor.
Makarna mı daha kalorili, pilav mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurtuluş, 'Makarnanın kilo aldırıp aldırmadığı' konusuna da temas ederek, "Makarna, pilav, bulgur gibi tahıllarla yapılan tüm yiyeceklerin kalorisi hemen hemen aynıdır.
Salçalı, kıymalı, yoğurtlu ve peynirli makarnalar soslu olduğu için yüksek kaloriye sahiptir. Yüksek kalorili makarnaların sağlıklı beslenmede yeri yoktur. O nedenle makarnalar kilo aldırabilir.
Tam tahıllı ya da tam buğdaydan yapılan makarnayı, yemeklerle 'ölçülü' tüketmek kilo oranını artmaz. Tam tahıldan yapılmış makarnaların, beyaz makarnaya göre kalori değeri azdır.
1 tabak domatesli makarna: 45 dakika tempolu yürüyüş
Bu durumda da yine 45 dakika tempolu yürüyüş yapmanız yeterli oluyor.
Haşlanmış Makarna Kaç Kalori? (Sade, Sossuz Makarna)
190 gramlık bir tabak sade makarnada 229 kalori vardır. 4 kaşık makarna kaç kalori diye merak edenlere 120 kalori içerdiğini söyleyebiliriz. Zira 25 gramlık bir kaşık sade makarna, yaklaşık 30 kaloridir.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Diyette makarna ne kadar yenmeli sorusu gibi! Diyette makarnayı yarım porsiyon olacak şekilde yemeniz önerilir. Diyette ne kadar makarna yenir ya da diyette kaç kaşık makarna yenir gibi bu miktarı daha da açacak olursak 2-3 kaçık makarnanın diyet listeniz için ideal olacağını söyleyebiliriz.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Makarna şişmanlatmaz. 1 porsiyon makarna bir öğün için doyurucudur ve tok tutar.
Makarna içeriğindeki karbonhidratların oldukça fazla olması nedeni ile fazla tüketildiği takdirde vücutta yağlanmaya sebep olabilecek besinlerden bir tanesidir. Makarnadan alının karbonhidrat fazlalığı akciğerlerde yağlara dönüşerek depolandığı için fazla makarna yemek vücutta yağlanmaya sebep olabilir.
Noodle kalori açısından orta seviyede bir besindir. Eğer meyve ve sebze tüketimine dikkat etmezseniz, haftada 5 paketten daha fazla noodle yerseniz bir süre sonra kilo alabilirsiniz. Kilo almamak için noodle tüketimine sınır koyabilirsiniz. Noodle yedikten sonra bol su içip kalori yakımına yardım edebilirsiniz.
Peki, makarna kilo yapar mı ve kaç kalori? Diyetisyen cevaplıyor. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, makarnanın kilo yapmayıp, aksine zayıflamaya yardımcı olduğunu bildirip, sözlerine şöyle devam ediyor: (Makarna, lezzetli ve ekonomik olmasının yanı sıra, besleyici, doyurucu öğünler için mükemmel bir tercihtir.
1 Porsiyon (Orta) Yoğurtlu Makarna 129,28 kaloridir. Yoğurtlu Makarna içeriğinde 17,20 Karbonhidrat(g), 4,24 Protein(g), 4,49 yağ(g), 1,77 lif(g), 122,98 Sodyum(mg), 112,42 potasyum(mg), 69,44 Kalsiyum(mg), 278,59 A Vitamini(ui), 1,80 C Vitamini(mg), 0,31 ve Demir barındırır.
1 tam tabak makarna toplamda 314 kaloriye sahiptir. Çeyrek tabak makarna ise 79 kcal olarak belirlenmiştir. Makarna içerisinde %80 oranında Karbonhidrat, oranında Protein ve %5 oranında yağ bulunur. Makarna içerisine eklenen ilave besinler ile bu kalori ve yağ oranları artış göstermektedir.
Lezzetleri ile ön plana cipslerin kilo aldırdığı da bilinmektedir. Kalorisi yüksek olan cipslerin yağ oranı da çok fazladır. O nedenle aşırı kilo problemi yaşayan kişilere cips tüketimi önerilmez. Aşırı cips tüketimi obezite gibi sağlık sorunlarına da yol açmaktadır.
Haşlama patates içeriğinde yüksek nişasta bulunsa da içeriğinde yağ bulunmadığı için kilo almaya sebep olmaz. Ayrıca haşlanmış patates kalorisi düşük olduğu için tüketiminde bir sakınca yoktur.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir.
Eğer her öğünde, yardımcı yemeklerle beraber 100 gram pilav tüketirseniz; zamanla kilo alımı gerçekleşir. 1 yemek kaşığı pirinç pilavı yaklaşık 20 kalori içerdiği için pirinç pilavını yerken yemek kaşığı ile hesap yapmanız daha sağlıklı sonuçlar verir.
Pirincin karbonhidrat değeri yüksek olmasına rağmen B vitamini, fosfor ve demir açısından da oldukça yüksektir. Beyaz pirince göre kepekli pirinçte daha yüksek lif bulunduğundan diyette olan kişilerin ya da kilo almak istemeyen kişilerin kepekli pirinç tüketmeleri önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri