Özellikle bir kase mercimek çorbası bir dilim ekmeğe eşittir.
Kırmızı Mercimek çorbası, demir, poatasyum, lif açısından iyi bir kaynaktır. Protein içerir ve bu sayede kaslar güçlenir ve yağ yakımına yardımcı olur. Diyet için uygundur ve tok tutar! Sabah, Öğlen, Aksam günde üç Öğün 2-3 kaseye kadar tüketebilirsiniz ama kesinlikle Ekmeksiz!
Tam tahıl ürünleri günde 6 porsiyon (6 dilim ekmek veya 3 dilim ekmek, 1 kepçe unlu çorba, 4 yemek kaşığı pilav gibi) tüketilebilir.
1 kepçe kırmızı mercimek çorbası yaklaşık 150 mililitre ve 46 kaloriyken bir porsiyonu yaklaşık 275 mililitre ve 85 kaloridir. 1 orta kâse kırmızı mercimek çorbası ise yaklaşık 200 mililitre ve 62 kaloridir.
1 Porsiyon (Orta) Mercimek Çorbası 136,98 kaloridir. Mercimek Çorbası içeriğinde 24,85 Karbonhidrat(g), 7,38 Protein(g), 0,59 yağ(g), 5,24 lif(g), 261,72 Sodyum(mg), 402,96 potasyum(mg), 51,42 Kalsiyum(mg), 203,35 A Vitamini(ui), 9,88 C Vitamini(mg), 2,87 ve Demir barındırır.
İlgili 23 soru bulundu
Diğer Boyutlar: 1 dilim - 112kcal, 1 porsiyon - 112kcal, 1 oz - 42kcal, Diğer Boyutlar: 1 porsiyon - 217kcal, 1 kase - 367kcal, devamı için...
Karbonhidrat değeri yüksek olan ekmek türü diyette en fazla 1-2 dilim kadar tercih edilmelidir.
Mercimek sahip olduğu yüksek lif oranı sayesinde kilo vermede yardımcı olmaktadır. Mercimek diyet listelerinin vazgeçilmez gıdalarından biri olarak ifade edilmektedir. Uzun süre tok kalmayı sağlayan mercimek zayıflamak isteyenler tarafından sık tüketilen bir bakliyat olmaktadır.
Mercimek çorbası lezzeti ve besleyici özelliğiyle sık tüketilmesi gereken çorbalardan biridir. Bir fincan (198 gram) pişmiş mercimek yaklaşık 230 kaloridir ve 39.9 gr karbonhidrat, 17.9 gr protein, 0.8 gr yağ, 15.6 gr lif içerir.
Yüksek B vitamini içermesi ve yüksek protein kaynağı olması nedeniyle sporcuların diyet listesinde özellikle kırmızı mercimek çorbası kalori açısından da kafi geldiği için kullanılır.
Ekmek yerine değil de ekmekle yenilen şeyler denildiğinde akıllarımızda yer edinen çorbanın aslında ekmek yerine tüketiliyor olması kulağa biraz ironik geliyor. Bir kase çorba; bir ince dilim ekmeğe eşdeğer kabul ediliyor.
Aşağıdaki listenin kullanılışına şöyle bir örnek verilebilir : 1 ince dilim ekmek yenilmediği zaman, onun yerine 1 adet orta boy patates veya yarım su bardağı pilav veya makarna yenebilir.
1 kilo verebilmek için vücutta 7700 kalorilik bir açık oluşturmak gerekir. Yani ortalama 2000 kalori alan bir kişi diyetini 600 kalori eksik olacak şekilde beslenirse 2 haftada 1 kilo vermiş olur. Tabii kilo verimi kişinin metabolik hızına göre de farklılık gösterebilir.
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler. Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar.
Mercimek içerdiği lektin sayesinde kanseri hücrenin büyümesini engeller. Kırmızı mercimek protein değeri oldukça yüksek olan besindir. 100 gram kırmızı mercimeğin içinde %48 karbonhidrat, %30 protein ve %2 oranında yağ vardır.
Bir lahmacun kaç kalori dediğinizde şu yanıtları verebiliriz: 80 gramlık 1 adet küçük lahmacun 118 kalori. 120 gramlık 1 adet orta lahmacun 177 kalori. 1 porsiyon – 1 adet büyük lahmacun (150 gr) ortalama 220 kalori.
Akıllarda olan mercimek kilo aldırır mı sorusunun cevabı ise hayır aldırmaz olarak cevaplanabilir. Her yemek gibi mercimek de gerekli görüldüğü kadar tüketildiği zaman kilo almanıza neden olmaz.
4 temel besin grubundan birini oluşturan et, yumurta ve kuru baklagiller grubu içinde yer alır. Kuru baklagiller besin öğesi bileşimi ve posa içeriği açısından haftada en az 3 kez mutlaka tüketilmelidir. Yeşil mercimek özellikle kadın sağlığı açısından çok önemlidir.
Mercimek metabolizmayı hızlandırır mı? Mercimek lif, mineraller ve vitaminlerle doludur. Protein ve lif tok tutar, sindirimi hızlandırır ve toksinleri kolondan temizler. Böylece metabolizmanız hızlanır.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Bakliyatlar da Karatay Diyeti'nin temel ögelerinden, ama belli başlıları. Örneğin pirinç yememeniz gerekiyor ama bulgur yiyebiliyorsunuz. Kuru bakliyatlardan fasulye, nohut, buğday, börülce, mercimek, bunlar yemeğini yapabileceğiniz, salataya katabileceğiniz, çorbalarda kullanabileceğiniz bakliyatlar.
Canan Karatay; "Tabii ki kahvaltıda et yenir. Normalde kahvaltıda et yenir, bunun hiçbir sakıncası yoktur. Sadece yanında pilav, ekmek, patates kızartması yemeyin." diye cevap verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri