Daha sonra bu kovana tekrar ana arı Page 2 verilerek koloni eski haline dönüştürülür. Bir ana arı hücresinden 200-250 mg arasında arı sütü alınır. Doğal üretim tekniği ile bir kovandan 20-25 g arı sütü elde edilir.
Nisan ayından Eylül'e kadar sağımı yapılan arı sütünün kilosu 10 bin liradan satılıyor. Çiçeklerin açmasıyla birlikte arıcılar arı sütü üretimine başladı.
Bir kovandan ne kadar arı zehri çıkar?: Ortalama olarak 4 kovan ile 6 kovan arasında toplam 1 gram toz haline arı zehri çıkmaktadır. Eğer jel olarak çıkarsa kovan başı 1 gram çıkar. Arı zehri toplanırken arılarda herhangi zaiyat ve telef durum olmaz.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verilerine göre, koloni başına bal veriminin ortalama 14 kilogram olduğunu belirten Çakmak, "Bizim sahadaki çalışmalarımıza göre, koloni başına bal verimi ortalama 8-10 kilogram görünüyor.
Bir kilo bala 20 gıram arı sütü karıştırılıp kullanılması uygundur.
İlgili 23 soru bulundu
Arı sütü Nasıl kullanılır ( Kullanım Şekilleri )
Tüketim aç karnına yapılmalı ve en az 10 dakika geçmeden üzerine birşey yenilmemelidir. arısütü, bal, çekilmiş keten tohumu gibi öğeleri arzularına göre çeşitli oranlarda karıştırıp kullanabilirler. Günün iki ucunda iki defa kullanımı tavsiye edilmektedir.
Ari sütü bozulmasın diye dolapta bulundurulması daha uygundur ve normal süt gibidir,çabuk bozulur. Bala karıştırılıp serin yerde 15 gün durabilir.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
Kış kayıplarının önüne geçmek için 8-10 çerçeveli bir koloniye kışın tüketmesi için 14-15 kg bal bırakılması kovanın kışlık besin ihtiyacını karşılayacaktır. Yeterli besini olmayan kovan soğuktan ne kadar korunursa korunsun kışı çıkaramaz.
1 petekte ortalam 3-5 kilo bal bulunmaktadır. 1 kovanda ise 10 petek olduğunu varsayarsak 30-50 kilo bal sağılır. Bal 2023 yılında 150-250 TL olduğunu açıklamıştık. Buna göre 1 kovandan yaklaşık 4.500 ila 12.500 TL gibi para kazanılmaktadır.
Özellikle Kanada'da yaşayan bazı arıcılar sıcaklık oranın -30 ° C (derece) altına düştüğü için kovanın içine 22 kg şeker yerleştirdiklerini belirtmişlerdir. 5 karelik zayıf bir kovana sadece 2 hafta için 1,3 kg yemin yeterli olduğu tahmin edilmektedir.
Bal arısı bir seferde 15 mg polen getirebilir. Kuvvetli bir kovanda 20–30 kg polen toplanabilir.
Bir işçi arı yaklaşık 12 saat çiçeklerden nektar toplar. Bir kilo bal için arılar toplam 5.5 milyon çiçeği ziyaret ederler. İşçi arılar üç ay kovan içinde, üç ay kovan dışında toplam altı ay çalışırlar. İşçi arılar ömrü boyunca sadece bir çay kaşığının 12'de 1'i kadar bal yapabilirler.
Arı sütü beyaz ya da sarımsı bir görünüme sahip olan süte benzeyen bir salgı olarak bilinmektedir. Keskin kokusu ile dikkat çeken arı sütünün tadı ise ekşimsi olmaktadır.
Arı Sütü fiyatı neden pahalı aslında arı sütü fiyatını arının ürettiği diğer ürünlerle kıyaslarsak en pahalı fiyata sahip arı ürünü bu değil. Arı zehri listenin başında yer alır. Arı sütünün gramla satılıp fiyatının yüksek olmasının seebi üretimin zahmetli, üretim süresinin kısa, üretim miktarının düşük olmasıdır.
Açık renkte olan arı sütü istemediği ortamlarda bekletildiğinde rengi koyulaşmaktadır. Bozuk arı sütünü peynirde olduğu gibi gözle görülür bir şekilde küflenme olduğu görülerek anlayabiliriz. Arı sütünde bozulma bu şekilde gözle görülebilir.
Öğle sıcağının bastırdığı saatlerde kovanı kesinlikle açmamak gerekir. b) Fırtınalı, yağmurlu, soğuk ve rüzgarlı havalarda kovan kapağını açmak arıları fazlasıyla hırçınlaştırır. c) Arılığın içine korkulu ve telaşlı hareketlerle girmek de yanlıştır.
Arılar 3 gün dışarı çıkmadıklarında kovanlarının yerini unuturlar. 5 kilometre uzağa götürülen kovandaki arılar da artık eski yerlerine dönemezler.
Arının boş kovana gelmesini istiyorsak öncelikli olarak arıların sevdiği bazı kokuları kovana sürmeli ve kovanı şerbetli bir suyla şekerlendirmeliyiz. Arıları boş kovana çekmek için piyasada satılan ve arıların hoşlandığı kokulardan meydana getirilmiş olan bazı sprey ve parfümler de bulunur.
Alerjinin yanı sıra arının kaç kez soktuğu, yaşanılan belirtilerin şiddetinde etkili olan bir diğer faktördür. Bal arıları bir kişiyi soktuktan sonra ölür ve yalnızca bir kez sokabilir. Fakat eşek arıları ve yaban arıları gibi farklı türdeki arılar birden fazla kez sokabilir ve sonrasında yaşamaya devam edebilirler.
-Arılık yeri seçiminde yoğun arı varlığı olan yerlerden uzak olunmalı, teorik olarak 3 km. yarıçaplı bir dairenin kapladığı alanda 100-150 kovandan fazla kovan bulunmaması tercih edilmelidir.
Arı sütü; kilo alımı, mide rahatsızlığı veya yüzde kızarıklık/döküntü gibi yan etkilere neden olabilir. Arı sütünün içindeki bazı maddeler hormon benzeri etkiye sahiptir ve kanser hücrelerinin büyümesini uyarabilir. Bu nedenle meme ve prostat kanserli hastalar takviye olarak arı sütü kullanmaktan kaçınmalıdır.
Taze arı sütü direkt olarak tüketilebildiği gibi meyve suyu, bal, pekmez, yoğurt, süt ile beraber de tüketilebilmektedir.
Arı sütünün sağlığa faydaları arasında; kemoterapide yardımın yanı sıra belirli kanser türlerini önleme, kan basıncı düşürme, kısırlığı tedavi etme, kolesterol seviyelerini düşürme, karaciğeri koruma, iltihabı azaltma, sindirim bozukluklarını iyileştirme, erken yaşlanmayı önleme, kilo vermeye yardımcı olmak sayılabilir ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri