Becos Pitahaya (Ejder Meyvesi) 1 kg (4 Adet) Kırmızı Aydıncık-Mersin Fiyatı - Trendyol.
Meyve beyaz cinslerde daha iri olur, 300gr üzerindekiler ticari olarak değerlendirilebilir. 1kg gelen meyve aldık ama ortalaması 400gr civarındadır. Kırmızıda ise 200gr üzerindekiler ticari olarak değerlendirilir, ortalaması da 250gr civarındadır.
Meyve Dönemleri
Buda genelde ilk hasat sezonu olan haziran – temmuz aylarında 500 adet, ikinci hasat dönemi olan ağustos – eylül aylarında 1.000 civarı, üçüncü hasat dönemi olan eylül – ekim aylarında 1.500 civarı ve son hasat dönemi olan kasım – aralık ayında yaklaşık 1.000 adet civarı meyve hasat edilmektedir.
Ağırlığı 150 gramdan 600 grama kadar çıkabilen iç dokusuyla kiviye benzeyen bu tropikal meyve, 'Dragon fruit', 'Ejder Meyvesi', 'Kaktüs meyvesi' olarak da anılmaktadır. Pithaya meyvesinin yarısı 1 porsiyon meyveye eş değerdir.
Ejder Meyvesi verimi
Çeşitliliğe, çevre koşullarına ve yetiştirme uygulamalarına ve bitkinin yaşına bağlı olarak tek bir asma 20-35 kg arasında üretim yapabilir. Sonuç olarak, hektar başına ortalama verim (ekim mesafelerine de bağlı olarak), 16.000 ila 27.000 kg (dönüm başına 14275-24090 lb) arasında değişebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Fidanın yaşı, boyu, çeşidi ve genel sağlık durumu ve dikim zamanına bağlı olarak 1 ila 1 buçuk yıl içerisinde meyve vermektedir.
Ejder meyvesi, genellikle her yıl ya da 1,5 yılda bir meyve verir. Ejder meyvesi, tropikal iklim bitkisi olduğu için kumlu topraklarda yetiştirildiği zaman daha çok verim alınabilir. Aynı zamanda saksıda yetiştirilecekse saksının altı fazla suyun dışarı atılması ve meyveyi çürütmemesi için delik olması gerekir.
Üretim alanından alınan verimin yüksek olması, yetiştiriciliğinin kolay, raf ömrünün uzun olması, meyvenin besin değerlerinin zenginliği ve piyasada yüksek fiyatla alıcısının bulunması, ejder meyvesi yetiştiriciliğini cazip hale getiriyor.
Ejder meyvesindeki C vitamini ve karotenoidler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Beyaz kan hücrelerini hasardan korur vücutta oluşabilecek çeşitli enfeksiyonu önler. Ejder meyvesinin faydalarından bir diğeri de vücuttaki yaraların hızlı iyileşmesini sağlamasıdır.
Ejder meyvesi günde ne kadar tüketilmeli diye soracak olursanız günde bir taneden fazla tüketmemenizi önerebiliriz. Ejder meyvesinin kabuğu oldukça sert ve acıdır. Bu nedenle tüketmek karın ağrısına sebep olur. Meyvenin sadece yumuşak ve sulu iç kısmını tüketmelisiniz.
Dikim şekline göre dekara 1.000–1.600 adet fidan dikimi yapılabilir. Dikimde farklı türlere ait çeşitlerle bahçe kurulması, meyve tutumunu ve iriliğini arttırmaktadır.
69,90 TL Ejder Meyvesi - Pitaya (300-400 Gr) Anamur Bahçesi Tropikal Meyveler Ejder Meyvesi - Pitaya.
Ortalama bir fiyat belirlemek gerekirse 1 dönüm için 7.500 TL ile 15.000 TL aralığında bir bütçe ayırmak gerekebilir.
Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Meyve olgunsa, kaşık sayesinde kabuğundan kolayca ayrılacaktır. Elde ettiğiniz beyaz etli kısmı, sade bir şekilde tüketebilirsiniz.
Ejder meyveleri, bitki çiçek açtıktan yaklaşık 30 gün sonra olgunlaşır. Bu süre zarfında meyveleri toplayıp hasat edebilirsiniz. İlkbahar döneminde, şubat, mart veya nisan aylarında yapılan dikimlerde, yaz aylarına kadar 4-5 yavru fidan elde edebilirsiniz.
Pitaya meyvesi beyaz veya kırmızımsı bir ete sahip olabilir. Renk, pitaya meyvesinin türüne bağlı olarak değişebilir.
Bunlardan bazıları şu şekildedir: Sindirim Sorunları: Ejder meyvesi yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sağlığına faydalıdır. Ancak aşırı tüketimi, bağırsak gazı, karın ağrısı, şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
Ejderha meyvesi en iyi çiğ olarak yenir, ancak diğer meyveler gibi ızgaraya da atabilirsiniz.
Tohumları etli kısımla birlikte yenir, çıtır, fındık gibi bir tad verir. Pitaya meyve suyu ya da şarap yapımında ya da diğer içecekleri tadlandırma da kullanılabilir. Çiçekleri yenilebilir veya çayı yapılabilir. Meyvenin kabuğu kesinlikle yenmez.
Türkiye'de ejder meyvesi hangi şehirde yetişir diyenler için de Akdeniz illerinden bahsedebiliriz. Ülkemizde Antalya, Adana, Mersin ve Muğla illeri pitaya yetiştirmeye başlayan ilk yerlerden biridir.
Ejder Meyvesi Renk değişimi varsa.. Yolunda gitmeyen bir durumun habercisidir genellikle koyu yeşilden açık yeşile doğru renk değişimi şeklinde olur. Ejder Meyvesi (Pitaya)'nın orijinal rengi koyu yeşil olduğu için renginde oluşacak herhangi bir değişiklik yolunda gitmeyen bir durumu bize haber vermektedir.
Karbonhidrat, protein ve lif bakımından zengin olan ejder meyvelerini belirli koşullarda saklayabilirsiniz. Kabuğu soyulmayan meyveyi en fazla 15 gün içerisinde tüketmeniz önerilir. Doğru koşullarda saklanan bu meyveler buzdolabında 1.5-2 aya kadar dayanır.
Üç farklı çeşidi bulunan ejder meyvesi kabukları soyularak türetilebilir. Dış yüzeyi pembe içi beyaz ya da kırmızı olan çeşitlerinin yanı sıra sarı ejder meyvesi de bulunur. Bu çeşitler lezzet açısından farklıdır. Dış kısmı pembe ve iç kısmı beyaz olan türü ejder meyvesi fidanları arasında en yaygın olanıdır.
Ejder meyvesi kaktüs türünde bir bitki olduğundan fazla sulanmaya ihtiyaç duymaz. Uygun koşullarda ekildiğinde havadaki nemden bile su ihtiyacını karşılayabilir. Yaz döneminde 5-7 günde bir kış döneminde ise 10-15 günde bir sulanması yerinde olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri