Cevap: Merhaba; 25-30 Adet Çıkar Efendım Sağlıklı Günler Dileriz.
1 kiloluk soya parafiniyle yaklaşık 8 adet orta boy mum hazırlayabilirsiniz. Eğer mumunuzu kavanoz gibi kapaklı bir kabın içinde hazırlarsanız, kullanmadığınız zamanlarda üzerini kapatabilir ve kirlenmesini önleyebilirsiniz. 1-Öncelikle soya parafinleri benmari yöntemiyle eritmek için kaplarınızı hazırlayın.
Hazır Parafin 1 Kg - 82.50 TL + KDV.
Jel, ham, ayçiçeği parafini, soya gibi pek çok çeşidi bulunur. Yavaş yanan ve soğuduğunda katılaşan bir madde olduğu için mum yapımı için idealdir. Parafini eriterek dilediğiniz şekle sokabilirsiniz. Mumu yakmanızı sağlayan fitili, eriyen parafinin içine yerleştirmeniz yeterli olur.
Dekoratif mumlarda, genellikle balmumu ve parafin dışındaki mumlar kullanılır. Parafin: Hammaddesi petrol olan renksiz ve kokusuz bir maddedir. Günümüzde başta mum yapımında kullanılmaktadır. Jel Parafin: Normal parafin gibi hammaddesi petrol olan ve şeffaf görünüme sahip parafin çeşididir.
İlgili 22 soru bulundu
Mumlarınızın ortama koku yaymasını sağlamak amacıyla mumi mum esansı serisinden seçeceğiniz esansların %4 ila 10 oranında kullanılması önerilmektedir. %15'in üzerinde esans kullanımı mum yapısını bozabileceği için bu oranı aşmamaya özen gösteriniz.
Parafin mumlar genelde 24 saatte soğur. Soya mumları genelde 4-5 saatte soğur. Balmumu genelde 6 saatte soğur ama 1 gece soğumaya bırakılması en iyisidir. Eğer eski mumları eritip mum yaptıysan sadece birkaç saat beklemesi yeterlidir.
- Kullanılmak istenen esanstan istenen yoğunluğa göre 2-3 damla katılır. - Eriyen karışım içerisine fitil ipi batırılarak mumlanır. - Mum kalıbı alınarak mumun soğuduktan sonra kalıptan rahatça çıkması için yağlanır.
Mum yapımında çökme parafin kullanımı varsa parafinin içeriğinden dolayı olabilmektedir. Karışımın soğumasını beklerken çökmeler görürseniz ekstra parafin ile takviye yapabilirsiniz.
6.Adım: Mum Koku Yağını Eklemek
Kokulu mum yaparken özel esansı karışıma eklemeniz gerekecektir. Bu aşamada sıcaklık yaklaşık 85 dereceye çıktığında balmumu ile koku yağı karıştırılmalıdır. Uygun koşullar oluştuğunda koku yağını ekleyin.
Hazırlama Aşamaları 1. parafin & stearik asit eritilir 2. koku & renk eklenir 3. fitil bardaklara yerleştirilir 4. eritilmiş parafin bardaklara veya kalıplara dökülür 5. fitil çubuklarla sabitlenir 6. soğumaya bırakılır (ortalama 3 saat)
Parafin eritmenin sırrı, onu benmari usulü eritmektir. Katı haldeki parafini ısıya dayanıklı cam bir kâseye koyup, yüksek ateşteki su dolu tencerenin üzerine yerleştir. Miktar olarak, mumu koyacağın cam kavanozun iki katı kadar yeterli olacaktır.
Vazelin sıvı bir hidrokarbon karışımı madde olarak bilinmektedir. Bir diğer adı ise parafin yağı olarak geçmektedir.
Mumları renklendirmek için pigmentler veya doğal boyalar kullanabilirsiniz. Pigmentler yoğun renkler elde etmek için kullanılır. Eritilmiş balmumu ile karıştırılarak renklendirme yapılır. Doğal boyalar, bitkilerden veya minerallerden elde edilen organik bileşiklerdir.
Fitilin uzunluğu, mumun yanma hızını doğrudan etkiler. Hâliyle hızlı yanan mumun ömrü de bir o kadar kısa olur. Mumun daha uzun süre dayanması için her kullanımda fitili kısaltmaya dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca fitili kesmek, siyah duman oluşmasını ve mumluluğunuzun aşırı ısınmasını da engeller.
Soya mumları, parafin mumlarına göre daha çevre dostu ve sürdürülebilirdir. Soya mumları, çevre dostu olduğu kadar, parafin mumlarına göre daha yavaş yanar ve daha az kalıntı bırakır. Ayrıca, soya mumları, parafin mumlarına göre daha az kirli bir yanma sağlar ve daha az duman ve koku üretir.
Soya parafininden yapılan mumlar uzun ömürlüdür.
Defalarca tekrarlanabilen süreç, yalnızca fitil yenilenerek sürdürülebiliyor. Yeni fitil, 2 parçalı saydam haznenin ortasında bırakılan boşluktan kolayca yerleştirilebiliyor. Eriyen mum fitili çevreliyor ve yanmış mum yeniden kullanılmaya hazır, yepyeni bir muma dönüşüyor.
Uzun süre kullanılmayan mumların üzerine toz yerleşmesi de siyah leke ve duman oluşmasını tetikler, bu yüzden nemli ve pamuksu yapıdaki bezlerle mum temizliğinin yapılmasında fayda olabilir.
İdeal esans ekleme için ısının 75°C - 85°C arasında olması tavsiye edilir.
Eğer hazır fitil aldıysanız, altındaki metal kısmını bir parça balmumu ile kabın dibine sabitleyebilirsiniz. Fitil yerine kalınca bir parça pamuk iplik de kullanabilirsiniz.
Tavsiye ettiğimiz erime derecesi 70 C derecedir. Parafinle Mum Nasıl Yapılır? Parafinle mum yapımı benmari usulü eritilerek eriyik haldeyken kokusu ve boyası eklenerek dökülür.
Renklendirmek için ise mutlaka mum yapımında kullanılmak üzere üretilen yağ bazlı boyaları tercih edin. Gıda boyaları mum yapımında kullanılsa da su bazlı oldukları için istediğiniz etkiyi vermeyebilir. Mumlarınızı şekillendirmek ve saklamak için kullanacağınız kaplar, ısıya dayanıklı olmalıdır.
Eritip ocaktan aldığınız sıvı jel mumu yavaşca, alçaktan dökünüz aksi takdirde baloncuk oluşur. Kaba döktüğünüz jel mumu tamamen donana kadar hareket ettirmeyiniz.
Mum Fitili ; Mum imalatında kullanılan fitiller %100 Ham Pamuktan üretilirler. Bunun sebebi daha düzgün ve sağlıklı bir yanış sergilemeleri içindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri