Derz dolgusu hazırlanırken 20 kg derz dolgusuna 6 lt su ilave edilmektedir ve “1 kg derz dolguya ne kadar su katılır?” 0.30 lt su konulmaktadır.
Yeterince büyük bir kova ya da kap içerisinde, şu ve derz malzemesi karıştırılmalıdır. Bu ikisinin oranı, kullanılacak derz dolgusuna göre değişiklik göstermektedir. Örneğin 20 kilogramlık bir derz dolgusu için 6 litre su yeterli olacaktır. Derz malzemesini suyun içerisine boşaltırken acele etmemek önemlidir.
Derzde ölçü, 3'te 1'dir. Yani eklediğiniz suyun üç katı kadar derz ilave ederek karışımı hazırlayın. Elinizde bir kova varsa, bu kovaya üç-dört parmak ölçüsünde su koyarsanız, bunun üç misli derz koymanız gerekir.
Bir yapı market mağazasından önceden karıştırılmış harç satın alabilir veya macun benzeri bir kıvama gelene kadar tozu suyla karıştırarak kendiniz yapabilirsiniz. Her bir karonun her tarafını harçla kapladıktan sonra, suyla durulamadan önce en az 24 saat bekletin. Daha sonra derz dolgusu işlemi tamamlanmış olur.
Yaklaşık 10 ila 20 dakika boyunca derz dolgusunun çekmesi beklenir. Bu süre hava sıcaklığı ve rüzgâr durumuna göre değişiklik gösterir. Daha sonra yüzeylerde kalan fazla derz dolgusu nemli bir sünger aracılığı ile temizlenir.
İlgili 30 soru bulundu
* Derz dolgu işlemi için beyaz çimento ve mermer tozu karışımını (gerekli ise renklendirici pigment) ayran kıvamına gelinceye kadar sulandırılmalıdır. * En az 2 kere derz aralarına tam girmesi için çek pas ile dikey ve çapraz biçimlerde uygulanmalıdır.
Çimento esaslı derz dolguların genel olarak banyo, mutfak, balkon, teras veya antre gibi alanlarda kullanımı ön plana çıkmaktadır. Fayans arası derz olarak da ifade edilen bu ders çeşidi seramiklerin arasını ve hem zeminde hem de duvarda doldurmak işlemlerinde ilk akla gelen olmaktadır.
Derz dolgu, mermer yüzeylerin zemine yapıştırılmasına yardımcı olan dolgu seçenekleri içerisinde yer alır. Kilogram cinsinden 2, 5 ve 10 kilogram opsisyonları bulunan dolguların birçok farklı renk çeşidine de rastlamak mümkündür.
– Harcı yüzeye yayarak ve lastik mala ile derz aralıklara çarpraz hareketlerle doldurunuz ve farklılıkları sıyırarak alınız. – 20-30 dk. kadar sonra nemli bir süngerle yüzeyi temizleyiniz. Yüzeyi kuruduktan sonra kuru bir bezle temizleyerek parlatınız. – Hazırlanan karışımı en geç 1 saat içerisinde tüketiniz.
Tuz ruhu fayanslara döküldüğünde, derz dolgu ile hemen reaksiyona girer. Bu reaksiyon sonucunda derz dolgu tahrip olur. Tuz ruhu kullanımı devam ettikçe nihayetinde derz dolgu özelliğini tamamen kaybeder ve fayansın altına su sızmasına izin verir. Su kaçağı olayı çok sık rastlanılan tesisat sorunlarındandır.
Flex Sereko Silikonlu Derz Dolgu Siyah (1 Torba) 20 kg SİVARSİYAHSEREKO. Peşin Fiyatına 3 Taksit!
Ortam sıcaklığına göre yaklaşık 20 dakika beklenildikten sonra, yüzeyde kalabilecek ince derz tabakası nemli bir sünger ile iyice temizlenmelidir. Temizleme ardından, yüzey düzgünleştirme işlemi kuru bir bez yardımıyla derz dolgu malzemesi tam kurumadan yapılmalıdır.
Derz dolgu yerde ve duvarda aynı kıvamda hazırlanmalıdır. Silim esnasında iyi sıkılmış çok hafif nemli sünger kullanılmalı, kesinlikle ıslak silim yapılmamalıdır. Derz dolgu uygulaması esnasında ilk silime, derzlerin doldurulması sonrasında, seramik yüzeydeki derz kalıntıları matlaştıktan sonra geçilmelidir.
Tüketiciler tarafından merak edilen silikonlu derz dolgu su geçirir mi, sorusunun cevabı ise hayır, silikon dolgunun su iticilik düzeyi oldukça yüksektir ve bu nedenle su geçirmez olarak verilebilmektedir.
Derz dolgu özellikle ıslak zeminlerde ve yapının farklı yerlerinde kullanılan seramiklerde, döşeme sırasında seramikler arasında oluşan boşlukların doldurulması için kullanılan üründür. Derz, alçıya benzeyen kimyasal bir üründür. Bazıları uygulanırken derz bandı kullanılabilir.
Fayans ve benzeri taşların aralarında yer olan çizgilere derz denir. Derz araları beyaz, gri ve siyah gibi farklı renklerde olabilir ama zamanlar aralarına biriken kirler nedeniyle renkleri değişir. Özellikle beyaz derzler zamanla kararır ve çok kötü bir görüntüye neden olur.
Sirke ve Su: Eşit miktarda sirke ve suyu bir sprey şişesine koyun ve karıştırın. Karışımı derz aralarına püskürtün ve birkaç dakika bekletin. Sonra bir diş fırçası veya küçük bir fırça kullanarak derz aralarını fırçalayın. Sıcak su ile durulayın ve temiz bir bezle kurulayın.
Çimento kalekim bir yapıştırma harcı olarak bilinen yapı inşaat sektörünün önemli malzemelerindendir. Çimentodan farkı ise bir yapıştırma harcı olmasıdır. Daha çok seramik ve fayans ustaları kalekim malzemesini yaygın olarak kullanmaktadır. Kalekim yapıştırıcı tek bileşenden oluşan bir yapıştırma harcıdır.
Silikonlu Derz Dolgu, Seramik, granit plastik, çatı panelleri, mermer, dekor taşları, mermerit gibi ürünlerin yapıştırılması ve derz araların doldurulmasında kullanılır. Silikonlu olması nedeniyle su itici görevi görür. Yapıştırılacak yerin yüzeyin temiz, kuru, yağsız ve tozsuz olması gerekmektedir.
Derz üstüne derz uygulaması yapılabilmektedir. Önceden yapılmış olan derz üzerinde lekeler ve pislikler oluşmuş olabilir. Eski derzin üzerine derz yapmak için üzerinde biriken pislik ve kirin temizlenmesi gerekir. Derz sökme işlemi sırasında fayansların zarar görme ihtimali yüksektir.
Silikon derz dolgu türü en iyi derz dolgu çeşididir. Derz dolguları satın almadan önce hangi marka olduğuna dikkat edilmesi, silikon katkılı ve flex derz dolgu tercih edilmesi önerilir. Silikon bazlı olanlar, uzun süreli dayanıklılığa sahiptir.
Kış aylarında evlerdeki nem oranı artış gösterdiğinden, yapılan derz onarımının kuruması daha fazla zaman alabiliyor. Eğer evinizde rutubet problemi yoksa bu durumda mayıs-eylül arasında herhangi bir sıcak ayda derz onarımı yaptırabilirsiniz.Bazı acil durumlarda, derz onarımının hemen yapılması gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri