Satranç oyununda her oyuncu oyuna şahın yanında konumlandırılmış bir vezirle başlar. Oyunun başlangıcında beyaz vezir beyaz karede siyah vezir ise siyah karede bulunur. Vezirin başlangıç konumu beyaz taşlarla oynayan oyuncu d1, siyah taşlarla oynayan oyuncu için d8 karesidir.
İlk yatayda iki köşeye de kale konur, sonra kalelerin yanlarına sırasıyla at ve filler yerleştirilir. Ardından vezir kendi rengindeki kareye konacak şekilde (Siyah vezir siyah karede ve beyaz vezir beyaz karede bulunur) vezir ve şah yerleştirilir.
Şah, satranç tahtasında kendi rengi dışındaki diğer renkteki karede, yani esas kurallara göre e1 ve e8 noktalarında oyuna başlar. Şah ayrıca, bir piyonun rakibin son karesine geldiğinde dönüşemeyeceği tek taştır.
Figürlerin sırası beyaz için soldan sağa, (siyah için ters yönde) şöyledir: Kale, at, fil, vezir, şah, fil, at ve kaledir.
Şah bir seferinde herhangi bir yöne sadece bir kare gidebilir. Yukarı, aşağı, sağa, sola ve çapraz. Şah yanındaki bir karedeki rakip taşı alabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Vezir hem Kale hem de Fil gibi gidebilir. Kale gibi yukarı, aşağı, sağa ve sola gidebilir. Aynı zamanda Fil gibi çaprazlarda hareket edebilir. Vezir tahtadaki en güçlü taştır.
Vezir (♕ ♛), satranç oyunundaki saldırı alanı en geniş taştır. Satranç oyununda her oyuncu oyuna şahın yanında konumlandırılmış bir vezirle başlar. Oyunun başlangıcında beyaz vezir beyaz karede siyah vezir ise siyah karede bulunur.
Figürlerin sırası, beyaz taşlar için soldan sağa; şu şekildedir: Kale, at, fil, vezir, şah, fil ile at ve kaledir. Siyah taşlar için de, bunun tersi geçerlidir.
Şahın onu yiyebileceğini bilerek hareket eder. Yani buradan anlayabiliriz ki eğer şah ile veziri yiyebiliyorsak bu oyunda şahımız tehlikede olabilir. Yani kısaca şah veziri yiyebilir. Şah, hareket alanındaki her taşı yiyebilir.
Buna VEZİR denir. Fil ile Şah arasına yerleştirilirler. BEYAZ VEZİR oyuna BEYAZ KAREDE başlar. SİYAH VEZİR oyuna SİYAH KAREDE başlar.
Hangi taşı haraket ettirdiğimizi not etmek için taşların adının baş harflerini kullanırız. Şah için 'Ş', Vezir için 'V', Kale için 'K' Fil için 'F', At için 'A'. Piyonlar için herhangi bir harf kullanılmaz.
Tahtanın sonuna bir piyonu sürdüğünüz zaman, piyonun yerine başka bir taş koymalısınız. Vezir, Kale, Fil veya Atdan herhengi birisini seçebilirsiniz. Beyazın piyonu VEZİRE ÇIKMIŞTIR. Piyonunu Vezire dönüştürmüştür.
Şah her oyuncu için bir tanedir. Beyaz oyuncunun şahı başlangıçta e1 karesinde, siyah oyuncunun şahı e8 karesinde yer alır. Boş olan karelere ileri, geri, sağa, sola ve çapraz hareket ederek önündeki taşı yer. Vezir oyundaki at hariç her taşın hareket yeteneğine sahiptir.
Taşları beyaz olan oyuncu satranç tahtasının en sağında bulunan köşeden başlayarak kale, at , fil, şah, vezir, fil, at, ve kale taşlarını yerleştirir. Sekiz piyon ise dizilen taşların hemen önünde bulunan sıraya yan yana dizilir. Karşı satranç oyuncusu da siyah taşlarını aynı şekilde dizer.
Piyonun başka taşları alması
Piyon düz ve ileri doğru hareket etse de karşı oyuncunun taşlarını çapraz olarak yer (oyundan çıkarır). Piyon doğrudan önünde olan bir taşı alıp yoluna devam edemez. Bu nedenle piyonların önleri başka taşlar tarafından kesilebilir.
Satrançta at haricinde hiçbir taş L harfi şeklinde gidemez. Aynı şekilde herhangi bir taşın üzerinden atlama kabiliyeti de yoktur. Fil, şahı da yiyebilir.
16 kere hamle yaparsa tek şahı kalan oyuncu, berabere biter. Kural şudur: 50 hamle boyunca oyunda taş alınmaz veya er sürülmezse oyun berabere olur. Dolayısıyla rakibin tek şahı kalmış olsa bile bir er sürüldüğünde baştan elliye kadar saymak zorunludur. 16 hamle diye bir kural kesinlikle yoktur.
Merhaba, Satrançta herhangi bir taş şahı yenebilir. Kale eğer şahla aynı doğrultuda ise düz olarak yer, ne kadar düz gidebileceği size kalmıştır. İster iki kare gider, ister on kare gider.
6- Oyundaki en değerli taş şahtır. Oyunda temel amaç rakip oyuncunun şahını ele geçirmektir. Şah, tehdit altındaysa rakip oyuncu ''Şah'' demek zorundadır. Şah hangi yöne giderse gitsin mat ediliyorsa oyuncu ''şah mat'' der ve oyun biter.
Oyuna beyaz başlar ve oyuncular sırayla bir taşla oynarlar (İstisna: rok). Böyle iki kişinin arka arkaya birer kere satranç taşlarından birin hareket ettirmelerine hamle denir.
Bu özel hamle satrançta iki taşı aynı anda hareket ettirebileceğiniz tek durumdur. Rok atmak için sadece şah ve kale gerekiyor (başka taşa gerek yok), ve bu hamlenin 1500'lü yıllarda oyunu hızlandırmak için icat edildiğine inanılıyor.
Vezir, satrançta at hariç tüm taşların hareket kabiliyetine sahip olan bir taştır. Vezir, düz, çapraz, ileri, geri, sağa ve sola dilediği kadar ilerleyebilen bir taştır. Söz konusu taş bu hareketi yaparken önünde başka taş olmamalıdır. Hareket alanı üzerinde rakibin taşı varsa vezir bu taşı alabilir.
Satrançta at taşının en önemli özelliklerinden biri diğer taşların üzerinden atlayarak hamleyi tamamlayabilmesi olmaktadır. Tıpkı gerçek at gibi diğer taşlardan atlayarak ilerlemek mümkün olmaktadır.
Saldırı hamlesi yapan ve şahı tehdit eden oyuncu, eğer bu tehdidin ortadan kaldırılamayacağını biliyorsa "şah mat" diyerek rakibine oyunun sona erdiğini bildirir. Eğer şah tehdit altında değilse ve yapılabilecek hiçbir yasal hamle yoksa oyun pat olur ve berabere biter.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri