İşçinin aynı anda birden fazla işyerinde çalışması ve çalıştığı tüm bu işyerlerinde sigortasının yapılması için işverenlerinden herhangi bir izin alması gerekmemektedir. Ancak işverenden habersiz bir şekilde başka bir işyerinde çalışılması halinde işverenin haklı fesih hakkı doğmaktadır.
İşçinin Eşzamanlı Olarak Birden Fazla İşte Çalışması Mümkün Müdür? İş Kanunu'na göre, bir işyerinde haftalık azami çalışma süresi olan 45 saati geçmemek kaydıyla işçilerin asıl işinin dışında ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.
Vatandaşlar birden fazla yerde çalışabilir ancak farklı statülerde sigortalı olamazlar. 4/a (SSK) ile sigortalı olan bir işçi, yine aynı statüde başka bir işte de çalışmaya başlarsa kendisine ikinci bir sigorta yapılır. Bu durum çalışanın emeklilik konusunda avantajına olur.
Herhangi bir işte fiilen çalışmayan kişinin sigortalı gösterilmesinin 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yönünden idari yaptırımları, Türk Ceza Kanunu yönünden de cezai yaptırımları bulunuyor.
Part time Çalışma Şartları
İşçi, 45 saati aşmadığı sürece birden fazla işyerinde part-time iş sözleşmesi ile sigortalı çalışan olarak çalışabiliyor. En fazla çalışma süresi haftada 30 saat olan part-time çalışanlar kıdemlerine göre belirlenen gün sayısı kadar izin hakkını da elde ediyor.
İlgili 15 soru bulundu
Cevap: Bir kişinin birden çok işyerinde çalışmasında yasal bakımdan bir engel yoktur. Konunun Sosyal Güvenlik yanına bakacak olursak ise işçiyi çalıştıran her iki işverenin de Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim ödemesi zorunludur.
Tam zamanlı çalışana tanınmış olan hakların hepsinden kısmi süreli çalışanlarda faydalanabilir. Bu prim, yakacak yardımı, yok, yemek vb. ödemeler çalışma günüyle doğru orantılı olarak ödenir.
Adınıza iki yerden prim yatmasında Sosyal Güvenlik Kurumu açısından sakınca yok. Yasal olarak ikinci işte çalışmanın ya da iki yerden prim yatmasının sakıncası yok ama işverenin izni gerekir.
Bir işçinin 1 yıl boyunca sigortasız çalıştırıldığı tespit edilirse 14 asgari ücret tutarına kadar idari para cezası uygulanır. Şimdi, yasal yükümlülüğün yanı sıra çalışanların sigorta kapsamında çalışmasının öneminden ve avantajından bahsedeceğiz.
İşverenin sigortalı gösterdiği kişilerin fiilen çalışması şart. Kendi eşini bile sigortalı olarak bildiren işverenin mutlaka ücret vermesi gerekiyor. Aksi halde 'sahte sigortalılık' kapsamında ağır cezalarla karşı karşıya kalır. İşçi-işveren kendi işyerlerinden akrabalarını sigortalı gösterebilirler.
Vatandaşlar, iki yerde çalışabilir. Bu duruma engel olacak herhangi bir yasa bulunmamaktadır. Ancak her iki işin toplam çalışma süresi, yasal olarak belirlenen haftalık 45 saati aşmaması gerekir. Eğer aşarsa kişinin sağlığı tehlikeye girer.
1 ayda en çok 30 gün sigorta primi yatar | Ekmek ve Gül. Bir ay içinde işçi için iki ayrı işveren 30'ar günlük prim yatırsa bile 30 gün prim yatmış sayılır.
Çifte Sigorta (TTK. m.1467) Nedir? Çifte sigorta yapılması istisna halleri dışında mümkün değildir; değerinin tamamı sigorta ile teminat altına alınıp, birden çok sigorta olacak şekilde aynı menfaat, aynı riziko ve aynı sigorta süresi çerçevesinde sigorta ettirilemez.
Bu yazımızda ise özel şirket çalışanlarının kendi şirketlerini nasıl kurabileceklerini ele alacağız. Kural olarak özel sektörde çalışan kişinin başka bir işte çalışması veya şirket kurması İş Kanunu kapsamında belirtilen hükümlerde yasaklanmadığını görebiliriz.
Cevap: 10 günden az çalışanların sigortası içinde emeklilik primi ve genel sağlık sigortası primi de yoktur. Sadece iş kazası ve meslek hastalığına karşı sigorta yapılır. Kendileri isterlerse 30 gün üzerinden emeklilik ve genel sağlık sigortası için prim ödeyebilirler.
4A kapsamında ödenmesi gereken toplam prim oranı, prime esas kazancın %37,5'idir. Bu durumda işvereninizin sizin adınıza yatıracağı prim tutarı 3.750 TL olacaktır. Yatırılan tutarın 2.250TL'si işveren payı, 1.500 TL'si ise çalışan payıdır. Çalışan payı işveren tarafından sizin maaşınızdan kesilerek yatırılır.
İşçi, sigortasız çalıştırıldığı süre için hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir. 30 gün veya daha fazla süreyle sigortasız çalıştırılan işçiler bu durumu SGK ya bildirdiklerinde işten çıkarılırlarsa işverenler iş güvencesi tazminatı ödemek zorunda kalır.
1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.
Hizmet Tespiti davasında işçinin geçmişte sigortasız çalıştığını ispatlamak için en sık kullanılan yol, tanık göstermektir. Buna yönelik olarak işçi kendisiyle aynı dönemde çalıştığı işçileri tanık gösterilebilir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Malum olduğu üzere, hizmet birleştirmede kişinin SSK (4a), BAĞ-KUR (4b), Emekli Sandığı (4c) kapsamında hizmetleri olabilir.
3.2- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında isteğe. b) Kanunun geçici 16 ncı maddesine göre sigortalı olan isteğe bağlı kadın sigortalılar; 1/7/2023 ila 31/12/2023 tarihleri arasında; 447,15TL x 30 x %32 =4.292,64 TL prim ödeyeceklerdir.
Her iki işverende sigortalıyı çalıştırdıkları kadar SGK' ya ayrı ayrı bildirim yapmak zorundadır. (4/A) sigortalılarının birden fazla işveren yanında çalışması halinde, çalıştıkları tüm işverenler tarafından sigorta yaptırılmaları gerekirken, Bağ-Kur(4/B) ' lular için bu uygulama geçerli değildir.
İsteğe bağlı sigortalılar için de özel sektör rakamları geçerlidir. Asgari ücretle çalışan kişinin 30 günlük prim ücreti 956,47 TL'dir. Bir işte çalışmayan ancak GSS ödeyenler ise aylık 107,33 TL öder.
Part time çalışma süresi, tam zamanlı çalışanın haftalık çalışma süresinin 2/3'dir. İş Kanunu'na göre haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir, haftada 30 saatten az çalışan işçiler part time yani kısmi süreli çalışan olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri