Moğollar'da bulunan seçilmiş millet inancı ve dünya devleti düşüncesi Moğol İstilası'nın başlıca nedenidir. İslamiyet'teki cihat anlayışına benzer bir anlayış benimsemiş olan Moğollar, tüm dünyayı ele geçirmek isterler.
Babai isyanlarının sonucunda meydana gelen Moğol istilaları da, Türkmenlerin uçlara doğru yönelişinde en önemli etkenlerdendir. Ahi ve Türkmenlerin öldürülmeleri, mallarının müsadere edilmesi, ağır vergiler yüklenmesi, tekkelerine el konulması onları zor duruma sokmuş çareyi uçlara doğru kaçmakta bulmuşlardır.
Siyasi bir deha olan Halife Nâsır li-Dinillâh'ın, siyasi emellerinin önünde bir engel olarak gördüğü Harezmşahlar Devleti'ne karşı Cengiz Han'ı kışkırtarak Moğol istilasına sebep olduğu iddia edilmektedir.
1260 yılında Memlükler tarafından Filistin'deki Ayn Calut Muharebesi'nde ilk kez yenilgiye uğratıldılar. Moğol İmparatorluğu'nun tamamen sona ermesi ise, Kubilay Han'ın Çin toprakları üzerinde kurduğu Yuan Hanedanı'nın Çinli Ming Hanedanı tarafından 1368 yılında lağvedilmesiyle gerçekleşmiştir.
İlhanlı hükümdarı Ebû Said Bahadır Han'ın ardında çocuk bırakmamış olması, onun ölümünden sonra devlet içinde taht kavgalarına sebep olmuş ve bu sürecin sonunda İlhanlı Devleti yıkılmıştır. Anadolu'daki Moğol baskısı da Ebû Said'in ölümüyle ortadan kalkmış ve beylikler rahat bir nefes almıştır [28].
İlgili 31 soru bulundu
Anadolu Selçuklu devletinin 1308 yılında siyasi hayattan tamamen çekilmesi ile Osmanlı beyliği kısmen daha bağımsız olduysa da hala Moğollara vergi veren bir devlet konumundaydı. Osmanlılar, Moğollara uzun yıllar daha vergi ödediği ve bu tarihin Orhan Bey'in iktidarının neredeyse sonlarına kadar sürdüğü bilinmektedir.
Bunun en önemli nedeni ise Cengizhan'ın Türk olmasıdır. Özellikte gittiği farklı birçok yerde Cengizhan kendini Türk olarak ifade etmektedir. Aynı zamanda hem Moğolca hem de Türkçe bildiğini söylemek mümkün. Bu sebepten dolayı Moğolların köken olarak Türk soyundan geldiğini söylemek gerekir.
Cengiz Han'dan sonra Moğol İmparatorluğu içerisinde önemli oranda taht kavgaları başladı. Daha sonra yaşanan savaşlara adapte olamayan Moğol İmparatorluğu, doğu ve batı olmak üzere 2 farklı noktaya ayrıldı.
Zeka ve yeteneğiyle kısa sürede yükselen Baybars, devlet mevkilerinde önemli yerlere gelmiştir. Baybars'ın devleti olan Memlükler, İslam Tarihi'ne Moğolları yenebilen tek devlet olarak geçmiştir.
“Yenilmez kağan” denilen Cengiz Han'ı ve noyanlarını mağlup etmesi, Celâleddin Harizmşah'ın bir anda Müslümanların gönlünde taht kurmasına sebep oldu.
Türkler'le Moğollar aynı kökten aynı boydan gelen iki kardeş millet olduğunu söyleyebileceğimiz gibi Cengiz Han, Moğol olmaktan daha fazla Türk'tü. Cengiz'in Türklüğü tarihî geleneklerin dışında tarafsız çağdaş Çinlilerin tanıklığı ile de sabit olduğunu söyleyebilmek mümkün.
Ancak Moğolların 90 yıla yakın hüküm sürdükleri bu saltanat, iktidarın Cengiz Han'ın 6 oğlu arasında paylaşılması, taht kavgaları ve dış güçlerin saldırılarıyla devletin zayıflaması sonucu imparatorluk tarihin tozlu sayfaları arasındaki yerini almıştır.
Selçuklu hanedanı kendi iç çekişmesiyle hemhal olurken Moğollar Anadolu'yu istilâ etmekten geri durmadılar. Büyük yıkımlar gerçekleştirerek Türk ahalinin tepkilerini çektiler. Bu duruma şikâyetler gecikmedi. Cimri isyanıyla Türkmenler en ciddi tepkiyi ortaya koyarak Konya'yı ele geçirdiler.
Moğol İstilası Sonuçları
Orta Asya'dan bazı Türk topluluklarında göçlerin yaşanması. Büyük Selçuklu Devleti'nin ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılması ile Anadolu'da, İkinci Anadolu Beylikleri Dönemi'nin başlaması. Abbâsî devletinin yıkılması. Çin topraklarının ele geçirilmesiyle İpek Yolu'nun el değiştirmesi.
Cengiz Han 1206 yılında Türk ve Moğol kabilelerini bir araya getirdiği esnada Moğollar yoğun şekilde Şamanizm inanç ekseninde bulunuyorlardı. Özellikle de Türklerle kurulan temaslar boyunca Şamanizm, Budizm, Hristi- yanlık, Musevilik, Taoizm ve İslamiyet gibi dinlerin etki alanına girdiler.
Türklerin yakın ilişkide bulunduğu ve kültürel açıdan benzerlikler taşıdığı Moğolların, Cengiz Han döneminde büyük bir imparatorluk kurması ve Türk topraklarını işgal etmesi bir süre sonra Moğolların Türkleşmesi ile neticelenmiştir. Bu süreçte yeni boylar ortaya çıktığı gibi, aslen Moğol olup Türkleşenler de vardır.
İslam tarihindeki en önemli savaşlardan biri sayılan Aynicâlût Savaşı H. 25 Ramazan 658 / M. 3 Eylül 1260 tarihinde meydana geldi. Zor koşulların hâkim olduğu bir dönemde ortaya çıkan Memlûklu Türk hükümdar Seyfüddîn Kutuz, Moğol akınlarını durdurmayı başardı.
Cengiz Han, hükümdarlığı döneminde, 1206-1227 arasında, Kuzey Çin'deki Batı Xia ve Jin Hanedanı; Türkistan'daki Kara Hıtay, Maveraünnehir; Harezm, Horasan ve İran'daki Harezmşahlar, Kafkasya'daki Gürcüler, Deşt-i Kıpçak'taki Rus Knezlikleri, Kıpçaklar ile İdil Bulgarları üzerine seferler yaptı ve imparatorluğu ...
Kösedağ Savaşı'nda Anadolu Selçuklu Devleti Moğollar karşısında ağır bir yenilgi alarak savaşın sonuçları ile olumsuz bir şekilde karşılaşmıştır. Bu sebeple Kösedağ Savaşı Türk tarihi açısından oldukça önem arz eden bir savaş olmuştur.
Cengiz Han liderliğindeki Moğollar İslam coğrafyasındaki ilk büyük katliamlarını “İslamın Kubbesi” olarak bilinen Buhara'da gerçekleştirdiler.
Kubilay (Moğolca, Moğol Kiril alfabesi: Хубулай « Servet »), Cengiz Han'ın Çelme, Jebe, Subutay ile birlikte "Dört Vahşi Köpeğinden" biri olan bir Moğol generali idi.
Cengiz Han, Şamanizm'i benimseyip tek Tanrı inancına sahip olduğundan dolayı, tek Tanrı anlayışına sahip olanlara karşı oldukça hoşgörülü davranmış ve onlara kendi inancını kabul ettirmek için baskı yapmamıştır.
Moğollar, Doğu ve Orta Asya kavimlerindendir. Asıl yurtları olan Moğolistan'ın ve Moğolistan devleti ("Dış Moğolistan") ile sınır paylaşan, fakat Çin'e bağlı olan İç Moğolistan bölgesinin yerli halkıdırlar.
MOĞOL VE TÜRKLERİN KÖKENLERİ AYRI
Bir diğer yanlış ifadenin, Moğol ve Türkler aynı kökten oldukları ifadesi olduğunu belirterek, bu iki toplumun kökünün aynı olmadığının altını çizdi. Moğollar'ın ve Türkler'in sadece aynı akraba gruptan olduklarını açıkladı.
Ayrıca Cengiz Han Türkleri sever ve bir çoğunu önemli makamlara da getirirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri