Antik Mısırlılar, Çinliler ve daha birçok uygarlık ürünlerin miktarının belirlenmesi, çeşitli takvimlerin yapılması gibi birçok amaç ile çeşitli semboller kullandılar. Bu semboller de tam sayıların temelini oluşturur. İşte bu yüzden tam sayılar herhangi bir kişi tarafından icat edilmemiştir.
Tam sayılar, doğal sayılar kümesinin gerek matematiksel gerekse günlük yaşam durumlarından kaynaklı genişletilme ihtiyacı sonucunda ortaya çıkmıştır.
MÖ 3400 - Mezopotamya, Sümerler ilk sayı sistemini ve bir ağırlık ve ölçü sistemini icat etti. y. MÖ 3100 - Mısır, bilinen en eski ondalık sistem, yeni semboller getirerek sınırsız saymaya izin veriyor.
Matematikte tam sayılar kümesi Z şeklinde gösterilir. Z harfi Almanca zahlen (sayılar) sözcüğünden gelir.
Tarihçe. Sıfırın MÖ 1770 itibarıyla Antik Mısırlılar, MÖ ikinci binyılın ortalarında Babiller, MÖ 450 yıllarında Orta Amerika'da yaşayan Mayalılar tarafından kullanıldığına dair kanıtlar vardır. MS 800 civarında ise Hintler sıfıra benzer bir sembol kullanmışlardır.
İlgili 25 soru bulundu
Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß (30 Nisan 1777, Braunschweig, Almanya – 23 Şubat 1855, Göttingen), Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" (Latince: Princeps Mathematicorum) ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.
Tam Sayılar: Doğal sayılar kümesi negatif tam sayılara genişletilerek tam sayılar oluşturulmuştur. Bu küme Z ile gösterilir. Z = {... , – n , ... – 3, – 2, – 1, 0, 1, 2, 3, ... , n , ...}
Sıfırdan küçük olan sayılar ise negatif tam sayılar olarak adlandırılır. Pozitif tam sayılar içinde en büyük ya da en küçük sayılar gibi soruların da çeşitli sınavlarda sorulduğu görülür. Pozitif tam sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar devam eder. bu nedenle en büyük pozitif tam sayı sonsuzdur.
R sembolü matematikte, gerçek sayılar adıyla da ifade edilen reel sayılar için kullanılır. Hem rasyonel hem de irrasyonel sayıları içeren reel sayılar kümesi R ile ifade edilir. Hem pozitif hem de negatif olabilen reel sayılar tüm sayıları kapsar.
Fibonacci sayıları: :1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765... Leonardo Fibonacci'nin en büyük hizmeti, Hârizmî'nin matematiği ile, çok kullanışlı olan Hint ve Arap karışımı sayılarını batıya tanıtmakla çok büyük bir görev yapmıştır.
Bilinen en eski matematikçilerden biri Miletli Thales'tir (MÖ 624 - y. 546); o ilk gerçek matematikçi ve bir matematiksel keşfin atfedildiği bilinen ilk kişi olarak takdir edildi.
İşaretler. Babil sistemi, belirli bir basamağın değerinin hem basamağın kendisine hem de sayı içindeki konumuna bağlı olduğu bilinen ilk konumsal sayı sistemi olarak kabul edilir.
Tam sayıların diğer ismi " yönlü sayılar " olacaktır.
Rakamlar, on bin yıl önce alışverişte kullanılan basit çizgilerden gelişti. Avrupalılar, bugünkü rakamları ve sıfırı Müslüman alimlerden öğrendi. fark edemez. Eğitim almamış insan topluluklarında sayı algısının dörde kadar olduğu bulunmuştur.
Matematikte kullanılan sayılar sonsuzdur, yani sayıların teorik olarak bir sonu yoktur. Sayılar, sınırsız bir aralığa yayılan bir kavramdır.
Çözümü; Üç basamaklı en küçük pozitif tam sayı 100, en büyük sayı ise 999'dur.
Matematikte N işareti doğal sayıları tanımlamak için kullanılır. 0'dan başlayıp sonsuza kadar giden bu sayıların doğada karşılığı bulunduğu için bu isim verilmiştir. En büyük doğal sayı - Bu sayılar sonsuza kadar devam ettiği için en büyük doğal sayı yoktur.
Doğal sayılar, negatif olmayan tam sayılar kümesidir ve sıfır da bunun bir parçasıdır. ISO 80000-2 standardı da bunu söyler.
Sayma sayıları 1'den başlayarak sonsuza kadar giden sayılar kümesi olarak ifade edilebilmektedir.
Reel sayılar, hem rasyonel hem de irrasyonel sayıları içeren sayılardır. Tamsayılar (-2, 0, 1), kesirler(1/2, 2.5) gibi rasyonel sayılar ve √3, π(22/7) gibi irrasyonel sayıların tümü reel sayılardır.
Matematiğin bir "belirtici disiplin" olarak incelenmesi, MÖ 6. yüzyılda "matematik" terimini "eğitim konusu" anlamına gelen eski Yunanca μάθημα'dan (mathema) türeten Pisagorcularla başlar.
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür.
Tales ve Pisagor Yunan matematiğinin babası olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri