Hayvanlar tarafından çekilen kasalı araçlara ilk olarak MÖ 3000 yıllarında Mezopotamya'da rastlanır. Önceleri öküzler ve eşekler tarafından çekilirken, MÖ 2000 yıllarında atlar da kullanılmaya başlanmıştır. Zamanla ihtiyaca bağlı olarak çok çeşitli at arabaları üretilmiştir.
Osmanlı Türkleri zamanında da bu kelime kağnı şekline dönüşmüştür (Ögel 1978: 410-411) ve kağnı kelimesi Anadolu'da at arabalarından farklı olarak sadece ağaç tekerlekli öküz arabaları için kullanılmıştır3. Kağnı, Asya'da miladdan önceki yıllarda hatta IV.yüzyılda bile bilinmektedir.
At arabaları günümüzden yaklaşık 5 bin yıl önce, tekerlek ve kızağın bulunmasından sonra ortaya çıktı. Sümer, Asur, Mısır, Yunan gibi İlkçağ kavimlerinin, arkası açık iki tekerlekli savaş arabaları kullandıkları, bu dönemle ilgili adak heykelciklerinde görülmektedir.
Talika - Edirne
At arabalarının; talikaların yanı sıra kinto, katip odası, landon, koçu, fayton gibi çeşitleri de bulunmaktadır. Talikacılık zanaatı ise bu arabaların hem mekanik aksamının yapımcılığını, hem de arabanın yük taşınan bölümünün çeşitli renk ve desenlerle süslemeciliğini kapsar.
AT tip lastik olarak da adlandırılan All Terrain lastikler, ”bütün zeminler” için kullanılabilen lastikler olarak karşımıza çıkarlar.
İlgili 43 soru bulundu
Ferrari. Ferrari isimli markanın ambleminde şaha kalkmış bir at görüyoruz. Amblem güç ve zarafeti anlatıyor. Amblemin hikayesi ise oldukça ilginç.
At arabacıları ise mevcut arabalarla 700-800 kilo civarında yükü taşıyabildiklerini ancak yerine verilecek triportörlerle bunun mümkün olmadığını söyledi.
1886'da çıkan Benz Patent Motorwagen içten yanmalı motoru kullanan ilk otomobildir.
İlk testi 29 Ekim 1961'deki Cumhuriyet Bayramı töreninde Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından yapılan, Türkiye'nin ilk yerli otomobili "Devrim"in Eskişehir'de sergilendiği müze, 4,5 yılda 470 bin ziyaretçi ağırladı
Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla 1961 yılında üretilerek Türkiye'nin yerli otomobil macerasını başlatan "Devrim" otomobili Togg Gemlik Kampüsü'ne getirildi.
Bu keşifler, atların ilk olarak nerede ve ne zaman evcilleştirildiğiyle ilgili olarak bize ne söyleyecekleri ışığında daha da önemli ve oldukça tartışmalı bir konu. Genetik kanıtlar, İberya soyunun yaklaşık 2.700 yıl önce ortaya çıktığını ve at evcilleşmesinin İspanya'da başlamamış olduğunu kanıtladı.
Secretariat dünyanın gelmiş geçmiş en hızlı yarış atıdır. Belmont Stakes'de kırmış olduğu derecenin 38 senedir yanına bile yaklaşan bir at olmamıştır henüz.
İstanbul trafiğine ilk benzinle çalışan otomobili sokan, Galata rıhtımının açıldığı 1895 yılında Basra eşrafından Züheyrzâde Ahmed Paşa oldu.
Kilisenin yapımına onay veren Sultan Abdülmecit ölmüş, yerine Sultan Abdülaziz geçmişti. Kraliçe Victoria, kilisenin açılışı anısına Abdülaziz'e son model bir otomobil armağan etti.
Fayton, at ile kullanılabilen bir binek aracıdır. Arabanın olmadığı zamanlarda insanlar ulaşım için fayton kullanırken günümüzde pek sık görülmemektedir. Günümüzde faytonlar daha çok turistik amaçlı, kısa gezintiler için tercih edilmektedir. Turistik bölgelerde daha fazla fayton görmek mümkündür.
Togg otomobil Türkiye'nin ilk yerli ve tamamen elektrikli aracı olma özelliğine sahiptir. Yerli otomobil özellikleri Aracın dahil olduğu sınıf ise orta sınıf c segmentli elektrikli otomobil sınıfıdır. Prototipleri tanıtılan modelleri Suv ve Sedan modelleridir. Suv modeli 5 kapılı Sedan modeli ise 4 kapılıdır.
Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobilin Anadol olduğu düşünülür. Ancak Anadol'un tasarımı İngiliz Reliant firmasınca yapılmış (Reliant FW5) ve Ford Otosan'da bu firmadan alınan lisansla üretim yapılmıştır. Anadol'un şasi, motor ve şanzımanları ise Ford Motor Company'den temin edilmiştir.
Arabanın icadı hususunda başlangıç olarak Fransız Nicholas Cugnot'un çalışmaları kabul edilebilir. Bir makine yardımıyla kendi kendine çalışan ilk kara taşıtını tasarlayan Cugnot; bu araç ile saatte 4,5 km yol almayı başarmıştır.
TOGG AÇILIMI NEDİR? Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu veya kısaca Togg, Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirkettir.
Motorwagen – İçten yanmalı motorla çalışan dünyanın ilk üretim otomobili. 1885-86'da Almanya'dan Karl Friedrich Benz, içten yanmalı motorla çalışan ilk benzinli otomobili yaptı.
Volkswagen'in Almanya'daki Ehra-Lessen pistinde 300 mil/s bariyerini geçerek 304.773 mil/s maksimum hıza çıkan Bugatti Chiron, TÜV onaylı bu deneme sonucunda 490,484 km/s maksimum hıza ulaşarak seri üretim otomobiller arasında “Dünyanın En Hızlı Otomobili” unvanını ele geçirdi.
Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur.
Beygir gücü, bir atın bir dakikada oluşturabileceği güç olarak varsayılmasına rağmen, gerçekte bir at 15 beygir gücünden fazla bir güç oluşturur. Bir insan ise tek bir attan daha fazla güç üretebilir özellikle atletlerde ve bisikletçilerde bu değer daha yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri