Nişasta oranı oldukça yüksek olan bir küçük boy patates, bir dilim ekmeğe eşdeğer!
Patates karbonhidrat bakımından yüksek besinler arasında yer alıyor. Ancak ekmekle kıyaslandığında masum ve daha az kalorili olarak geçiyor. Ekmek yerine patates tüketmek istiyorsanız fırında veya haşlanmış patates tüketebilirsiniz.
3 yemek kaşığı pilav veya makarna, kısır, bulgur, kuskus, buğday, kinoa vb. 1 dilim ekmek yerine geçer.
1 orta dilim (30 gr) ekmek 77 kcal. 1 kalın dilim (35 gr) ekmek 90 kcal.
İlgili 16 soru bulundu
1 dilim ekmek = 100 gr 1 adet elma (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir. 1 dilim ekmek = 65 gr kabuklu 1 adet muz (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.
Ekmek çoğu zaman arpadan yapılmaktaydı. Öyle ki Hz. Peygamber'in genellikle, besin değeri daha yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yediği ifade edilmiştir.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Dr. Canan Karatay, ekmeğe alternatifolarak Maraş cevizi, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişleri öneriyor. Akşam yemeğinde, canınız ekmek istiyorsa, onun yerine peynir ve ceviz ikilisini deneyebilirsiniz.
Bir dilim yediğinizde hemen tokluk hissedebilirsiniz. Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Çok ekmek tüketmenin sağlığa zararları nelerdir? Fazla ekmek yemekle fazla karbonhidrat yani şeker alınmış olur, bu da pankreasın aşırı çalışarak insülin üretmesini tetikler. Aşırı insülin harcanmadığında şeker yağa dönüşüp depolanır. Yani çok ekmek yemek yağlandırır.
Diyetisyen Aysun İpek, “Ekmek tüketmeyi tercih etmediğinizde 1 dilim ekmek yerine; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane tüketebilirsiniz.” dedi.
1 dilim ekmek 2-3 çorba kaşığı pilava eş değer
Günde iki porsiyon pilav yiyen bir kişi ortalama 400 kcal alıyor. Oysa ekmekte yağ yok. Ekmekle pilav arasındaki en önemli fark da zaten pilavın yağ içermesi. Pirinç pilavı ile ekmek arasındaki durum bundan ibaret, tercih sizin.
Yemekte bulgur pilavı tüketeceksek kesinlikle yanında ekmek yememeliyiz. Bulgur zaten karbonhidrat içeriyor, ancak tabi ki de bulgurun barındırdığı karbonhidrat sağlıklı, faydalıdır. Fakat yanında ekmek yersek, sağlıksız ve bir öğün için fazla karbonhidrat almış oluruz. Bu sebeple bulgur varsa, ekmek yok.
Değerli kardeşimiz, Yemeğe lokma bandırmanın hükmü mubahtır; yani yapıp yapmamak serbesttir, yemek kabının dibini sıyırmak ise sünnettir.
Bir soru bir cevap: Yemek yenirken ağzı ekmekle silmek caiz midir? Tuzluğu, tabağı ekmek üstüne koymak, elini, bıçağı ekmeğe silmek mekruhtur. Bu ekmek yenirse, mekruh olmaz.
Evet, Hz. Peygamber (asm) yumurta ve tavuk yemiştir.
Ancak yağda pişirilmesi veya haşlanması muhtemeldir.
31 – 50 yaş arası kadınlar için 1800 kalori. 19 – 30 yaş arası erkekler için 2400 kalori. 19 – 30 yaş arası kadınlar için 2000 kalori. 14 – 18 yaş arası erkekler için 2200 kalori.
Elma, yüksek lif oranı ve düşük kalorisi sayesinde kilo aldırmayan, aksine kilo verilmesine yardımcı olan bir besindir. Elmanın ara öğünlerde ya da öğün öncelerinde tüketilmesi kilo vermeye yardımcı olur.
* Yaprak sarması: 4 ince sarma, 1 dilim ekmeğe eşittir.
Pek çok tüketim şekli bulunan patatesin en sağlıklı ve masum tüketim şekli ise haşlama şeklinde tüketilmesidir. Patatesi haşlayarak tüketmek, içeriğinde bulunan lifler sayesinde uzun süre tok kalmayı sağlar. Haşlama patates bilinçsiz bir şekilde tüketilmedikçe kilo almaya sebep olmaz.
Patates diyette yenebilir. Ancak nasıl piştiği ve ne kadar ölçülerde tüketildiği çok önemlidir.Patates kızartması bütün faydalarını götürdüğü gibi çok fazla yağ içerdiğinden dolayı diyet yaparken tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri