Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Pay, yapının bulunduğu arsa üzerinde o bağımsız bölüme ait olan arsa oranıdır. Payda ise pay edilen ana gayrimenkulü ifade etmektedir. Tapu belgesi elde tutulduğunda, binaya ait arsa m² si ve sahip olunan bağımsız bölüme ait arsa payını gösteren bölüm görülecektir.
Genel olarak bir taşınmaz ortaksız ise yani hisse oranı 1/1 ise müstakil tapulu demektir. Ancak bazen toplumda kat mülkiyetli tapular içinde müstakil tapu ifadesini işaret edenler olabiliyor. Bu anlamda düşünlürse müstakil tapu iskanlı, kat mülkiyetli tapu demektir.
Daha terimsel bir ifade ile hisse pay payda nedir tam olarak diye yaklaşacak olursak, bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak nitelendirilmektedir.
Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat irtifakı ya kat mülkiyeti kurulan binalarda her bir hak sahibine, bağımsız bölüm başına düşen paya arsa payı denir. Ana taşınmazın metrekaresi hesaplandıktan sonra bağımsız bölümlerin metrekaresi üzerinden hak sahiplerine dağıtılır.
İlgili 22 soru bulundu
Arsa payı hesaplama örneği:
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Normal bir dairenin arsa payı en az 50 m2 olmalı.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur.
Kesirler bir bölme çizgisi ile ayrılmaktadır. Bölmenin üst kısmı pay olarak isimlendirilirken alt kısmı payda olarak isimlendirilmektedir. Bu duruma örnek verecek olursak 3/5 kesrinde 3 sayısı kesrin pay kısmı oluşturur. 5 sayısı ise kesrin payda kısmını oluşturmaktadır.
Ölenin eşine miras 1/4 oranında geçmektedir. Eğer üvey nineniz yaşıyorsa bu pay doğrudan üvey nineye geçer, üvey nine ölmüş ise (dedenizden sonra ölmüş ise), o zaman bu 1/4 hisse üvey çocuklara geçer.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur. Bu işlem sonucu ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelir.
Evim kaç metre karedir diyorsanız, bunu ancak tapu dairesinde veya belediye imar müdürlüğünde binanızın birer projesi mevcuttur. Dairenizin kaç metre brüt veya kaç metre net olduğunu ancak oradaki projesine bakarak öğrenebilirsiniz. yani dairenizin arsa payı yaklaşık 51 m2 dir arsa payınız normaldir.
Bunun için önce yapının bulunduğu arsanın metrekaresi dikkate alınır. Örneğin 5.000 metrekarelik bir arsa üzerinde 50 bağımsız bölüm olduğu düşünülürse arsa payı da 25/400 şeklinde tapuda yazıldığı varsayılsın. Bu durumda toplam metrekare arsa payında belirtilen 400 paydasına bölünür.
Hisse (Pay) Senedi, ortaklarına sermaye paylarını belgelendirmek için verilen ve sahibine şirketin yıllık karından pay alma (temettü) hakkı veren kıymetli evraklardır.
Arsa payı, paydaşların mülkiyet haklarını ve ortak alanlardan yararlanma oranlarını gösterir. Arsa payları genellikle kat mülkiyeti kanunu kapsamında düzenlenir. Arsa payı, tapuda yer alan bir gayrimenkulün sahiplik durumunu değil, o gayrimenkul üzerindeki mülkiyetin nasıl paylaşıldığını gösteren bir kavramdır.
Üç komşu arsanın metrekarelerinin toplanmasının ardından arsaların rayiç bedelleri de toplanır. Ortaya çıkan toplam rayiç bedel, toplanmış olan metrekareye bölünür. Ortaya çıkan sonuç ise rayiç bedeli hesaplanan arsanın metrekaresiyle çarpılır. Gerçekleştirilen bu işlemler sonucunda arsa değerine ulaşılmaktadır.
Özellikle de kesir üzerinden gösterilmekte olan pay ve paydayı anlatmak mümkün olmaktadır. Bilindiği üzere kesirler üzerinden pay üst kısma yazılmakta olup payda ise alt bölüme yazılmaktadır. Böylelikle bir bütünün kaç eşit parçaya ayrılmış durumda olduğu ve bu parçalardan kaçının alındığı anlaşılır bir hal almaktadır.
Payda: Herhangi bir bütünün kaç eş parçaya ayrıldığını gösterir. Pay: Parçalar arasında kaç tanesinin alındığını ifade etmektedir. Görüldüğü gibi kesirler üzerinden pay üst kısmı yazılır ve payda ise alt bölüme yazılır. Bu sayede bir bütünün kaç eşit parçaya ayrıldığı ve bu parçalardan kaçının alındığı anlaşılır.
Payları Aynı Olan Kesirleri Büyükten Küçüğe Sıralama
Payları aynı olan kesirleri sıralarken paydası küçük olan kesir en büyüktür. Paydası büyük olan ise en küçük kesirdir.
Tapuda binanın parseli 1.000 (bin) metrekare, 1.000 metrekare üzerinde 12 bağımsız birim olduğunu varsayalım. 12 no'lu gayrimenkulün tapu senedinde 20/169 arsa payı olduğu yazıyor. Bu örnekten hareketle arsa payı hesaplanırken şu formül ile ilerleniyor: 1000 metrekare / 169 x 20 = 118,343 metrekare.
Tapu çeşitlerinden biri olan kat mülkiyetli tapu, iskânlı gayrimenkuller için geçerlidir. Kat mülkiyeti tapusunda, söz konusu gayrimenkul ile ilgili bağımsız bölümün numarasından niteliğine, binada yer aldığı kat bilgisinden binanın yüzölçümüne ve dairelerin metrekare cinsinden büyüklüğüne kadar tüm detaylar yer alır.
Arsa payının tahsisi davalarında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Davada arsa payı, kat mülkiyeti kurulduğu tarihte bağımsız bölümlerin bulunduğu kat, cephe vs gibi tüm özellikleri dikkate alınarak hesaplanacak değere göre belirlenir. Bu değer, bilirkişi marifetiyle hesaplanır.
Tapunun metrekaresini arsa sahibine düşen paya bölüp çıkan sonucu bölüm değeri ile çarpılır. Böylelikle arsa payının ev metrekaresine olan oranını hesaplamış olursunuz. Örneğin, bir dairenin metrekaresi 90 ise ve rayiç bedeli 150.000 Türk lirası ise arsa payı 15/156 olacaktır.
Şimdi formüle edelim:Arsa payının ev metrekaresine oranı hesaplamasında tapuda belirtilen alanın metrekare cinsinden değeri, X olsun. Bölümden arsa sahibine düşen pay, Y olsun ve bölüm değeri de Z.Arsa sahibi olan kimsenin, arsa genelindeki hisse payının metrekare cinsinden değeri; (X/Y)*Z formülü ile elde edilir.
TAKS hesabı, oturum alanının arsa alanı ile çarpılmasıyla bulunur. Örneğin; 1000 metrekarelik bir arsanın taban oturumu 1000 x 0,30 = 300 m² olarak hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri