Yazı türleri, düz yazı türleri ve şiir olmak üzere ikiye ayrılırken bu iki alt başlığa ayrılan türler de kendi içinde farklı türlere ayrılmaktadır. Düz yazı türleri ve şiir türlerinde arasındaki fark, kullanılan teknik, biçim ve üsluptur.
Yazı türleri ''düz yazı'' ve ''şiir'' türleri olarak iki ana başlıkta toplanır. Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir.
Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor. Bu metin türlerinin her biri kendisine özgü özelliklere ve kurallara sahip.
Edebiyat, duygu ve düşünceleri söz ya da yazıyla etkili bir şekilde anlatma sanatıdır. Tür ise, edebiyat eserlerinin biçimlerine, konularına ve teknik özelliklerine göre ayrılmasıdır. Edebi türler ikiye ayrılır. Bunlar düz yazı ve şiir türleridir.
İlgili 43 soru bulundu
Metin türleri yani edebi türler herhangi bir uyak veya ahenge bağlı kalmasalar da kendi içlerinde türlerine ayrılıyorlar. Olay, düşünce ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyorlar. Olay yazılarında öne çıkan yazı türleri ise, hikâye, roman ve masallardır.
Düzyazı şeklinde yazılmış eserlerdir. Örneğin roman, öykü, makale, destan, biyografi, gezi yazısı gibi türler mensur eserlerdir. Şiir bir metin türü müdür? Evet, metin türüdür.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Metin sınıflandırma sorunu, en genel anlamı ile eldeki bir metnin önceden belirlenen sınıflardan hangisine ya da hangilerine girdiğinin belirlenmesi demektir. Metin sınıflandırma için belge sınıflandırma, metin kategorilerinin belirlenmesi gibi farklı isimler de kullanılmaktadır.
Font, yazı tipi anlamını taşımaktadır. Harflerin şekli, boyu, en gibi özelliklerinin bütün olarak ele alan yazı tipleri font nedir sorusunun cevabıdır. Font bahsi geçen özellikler ile ortaya çıkan yazı tipine denilen addır.
Tarihte matbaanın icadıyla birlikte tasarlanan ilk yazı tipi, Gutenberg tarafından geliştirilen 'Roman' adlı yazı tipidir.
Anı, biyografi, deneme, fabl, fıkra, gezi yazısı, hikâye, söyleşi, şiir, masal, tiyatro, mektup ve köşe yazısı (fıkra) her iki kitapta da ortak olarak kullanılan türlerdir.
Edebî tür, edebiyat eserlerinin biçimlerine, konularına ve teknik özelliklerine göre ayrılmış çeşitleridir. Bir başka söyleyişle, biçim ve öz bakımından ortak kurallara göre yazılmış ve söylenmiş eser kümelerine verilen addır. Edebî türler, değişmeyen yazı kalıpları değildir.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Romanlar; sosyal roman, tarihi roman, macera romanı, polisiye-casusluk romanı, egzotik roman, psikolojik roman, ırmak-nehir roman, modern roman olmak üzere 8 farklı türü vardır.
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır. Bilgilendirici metinlerde amaç bilgi vermektir.
Anlatım biçimlerini ele alan (açıklama, tartışma, öyküleme ve betimleme) dört temel anlatımdan birinin içerisinde faydalanabileceği gibi bu tekniklerden yalnızca biri eserin anlatımına hakim olabilir.
Öykü, deneme, roman, masal ve destan ise mensur eserlere örnek olarak gösterilebilir. Edebi Metin Nedir? Okurda bir his uyandırmak ya da okurlara bir fikri empoze etmek için yazılmış eserlere edebi metin denir.
Metin, cümlelerden oluşan, daha yerinde bir söyleyişle cümlelerle örülen bir anlatma ve anlaşma aracıdır. Edebi metin kendine özgü dili, gerçeklikle olan ilgisi, estetik yaşantı uyandırması, çok anlamlılığı, yazıldığı dönemi temsil etmesi, kendine özgü anlatma formlarına sahip olması gibi birçok niteliğe sahiptir.
Bilgi ve belge yönetimine göre metin tanımlaması
Günlük hayatta yapmış olduğumuz gazete, kitap, magazin okuma, radyo dinleme, televizyon ya da film izleme, bilgisayar kullanma gibi hareketler bilgiye ulaşmak için kullandığımız yollardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri