Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim. Sözlükte “iyilik, güzellik, üstünlük ve erdemlilikle niteleme, övme” mânasına gelen hamd isim ve masdar olarak kullanılmaktadır.
Hamd, bize ve bütün mahlukata yapılan ikram ve izetleri Allah'a takdim etmektir. Şükür ise daha hususi olarak bize yapılan ikramlara karşılık gelir. Bu nedenle şükür kelimesi hamdin yerini tutamaz.
Şükür, daha çok, nimete karşı yapılır.
Hamd etmekte ise medih manası daha hâkimdir.
Bu durum, “el-hamdülillah” diyip yerine getirilebileceği gibi, “Allah'ım sana hamd olsun ve sana şükürler olsun”, insanlara karşıysa; “Allah senden razı olsun ya da Allah sana mükâfatını versin” şeklinde olan dualar yapmak ve teşekkür etmek ile de yerine getirilmektedir.
mevcut , geçmiş veya gelecek durumun ile ilgili olumlu veya olumsuz(sana göre) reaksiyonlar için şükür,kendin ile beraber bütün varlıklar(ihtiyaca binaen veya olmayan) için hamdolsun. olumsuzlaklar sıkıntılar afetler için hamd edilir.
İlgili 45 soru bulundu
Her hamd bir şükür olmasına rağmen, her şükür bir hamd sayılamaz. Dolayısıyla hamdeden kimse, aynı zamanda şükretmektedir. Bir hadiste Rasulullah (sas), “Hamdetmek, şükrün başıdır, Allah'a hamdetmeyen şükür de etmemektedir.” (Beyhakî, Şuabü'l-îmân, IV, 96) buyurmuştur.
Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim. Elhamdülillâh cümlesinin kısaltılmış şekli. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Hayatın gelgitlerinden kurtarır
Şükretmeyi alışkanlık edinerek, başınıza çok kötü şeyler geldiğinde dahi şükredecek bir şeyler bulursunuz; çünkü hayatta güzel şeyler kadar kötü şeylerin de yer aldığını ve tüm bunların sizi şekillendirip güçlendirecek birer deneyim olduğu öngörüsünü kazanmışsınızdır.
Allâh Teâlâ'nın bütün nîmetlerine hamd etmek, Müslümanın kulluk vazîfelerinden biridir. Hamd etmek kulluk borcu olduğu hâlde, Allâh Teâlâ'nın hamd eden kuldan râzı olduğunu bildirmesi, büyük bir lutuf ve ihsandır; O'nun sonsuz rahmetinin bir tecellîsidir.
En çok bilinen ve en çok okunan şükür ayetlerini şöyle sıralayabiliriz: Ali İmran Suresi 145. ayet. İbrahim Suresi 7. ayet. Bakara Suresi 152. ayet.
Bu bağlamda Elhamdülillah kelimesi Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, Hamd Allah'adır gibi övgü ve saygı ifade eden bir söz öbeğidir.
Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Hamd TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler. Hamd Arapça kökenli bir kelimedir. Önüne gelen ekler ile beraber farklı durumlara bağlı olarak kullanılır. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında ham kelimesinin karşılığı 'övmek, methetmek, yüceltmek' olarak öne çıkıyor.
"Hamdolsun" sözcüğünün kullanım alanları:
Yemekten sonra. Mutlu ya da mutsuz bir olaydan sonra. Sevinç anlarında. Zorlukta ve kolaylıkta.
ELHAMDÜLİLLAH NE ZAMAN SÖYLENİR? Müslüman her an ve her zaman Elhamdülillah demelidir. Musibete karşı Elhamdülillah deriz, nimete karşı Elhamdülillah deriz, belâya karşı Elhamdülillah deriz. Allah'a karşı şükrümüzü bu şekilde dile getiririz.
"Hamd alemlerin Rabbi Allah'adır / Allah'a mahsustur / Allah'a aittir." şeklinde tercüme edilen bu cümlenin kısaca manası şudur: “Kâinat çapında görülen, hamd ve şükrü gerektiren ne kadar güzellikler, iyilikler, nimetler varsa, bütün bunların sahibi Allah'tır.
O zaman Allah Teâlâ da nimetlerine karşı nankörlük etmeyen, kendisini unutmayan bu şükredici kuluna merhamet eder, ona olan nimetlerini daha fazla artırır, dualarını kabul eder, onu sıkıntılardan kurtarır.
Allah'tan başkasına hamd olmaz. ("Hamd":saygı ifade eden bir övgü sözüdür!
Hamd ü sena Türkçesi övme ve yüceltme anlamına gelen bir kelimedir ve günümüzde de hala birçok kişi tarafından kullanılmaya devam edilir. Arapça kökenli olan bu kelime Hamd ve sana kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulan bir deyimdir. Hamdüsenalar olsun bir şükür kelimesi olarak kullanılmaktadır.
Sena: Överek anma, övme, methetme anlamlarına gelmektedir.
büyüğü gelmediği için şükredilir. uğratma” şeklinde dua etmiştir (Tirmizî, 3502). şükretmelidir. musibetten daha selamete çıktığına şükretmelidir.
Allah'a şükür etmek sadece beden ile değil mal ile de yapılabilir. Beden ile Allah'a şükür ederken, dua etmek namaz kılmak gibi işlemlerde bulunabiliriz Allah'a namaz kılarken şükrederiz ona dua ederiz. Onun bize verdiği nimetlerden dolayı ona minnettarlığımızı sunarız.
Kâinatı yoktan var eden, bunca sayısız nimeti bize bağışlayan Allah'a, nimetlerinden ötürü şükretmenin daha geniş ve daha kapsamlısına da “hamd” diyoruz. "Teşekkür" ise, nimete aracı olan sebeplere yapılan bir eylemdir.
Hamd, Allah'ı yaptığı her işi en iyi şekilde yaptığı için; şükür, bize verdiği iyilikten ötürü övmektir. Övgü, üç farklı şekilde ifade edilir: methetmek. hamdetmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri