1 porsiyon (85 gr) kabak tatlısı: 139 kalori. 100 gram kabak tatlısı: 164 kalori.
Bal kabağı, ödemin birikmesini önleyen ve toksinlerden arındırmak için etkili olan potasyum değeri yüksek olması nedeniyle diyette tercih edilebilecek ideal besinlerdendir.
Kabak tatlısı, düzenli olarak tüketildiğinde kilo aldırmayan bir tatlıdır. Bu bağlamda bal kabağı tatlısını diyet listenizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunun yanında kabak tatlısının birçok faydası da bulunmaktadır. Kabak tatlısının bu bağlamda pek çok çeşidi bulunmaktadır.
Balkabağının 100 gramında 25 kalori bulunmaktadır. Balkabağının 1 porsiyonu ( 120 gr) 30 kaloridir.
1 Su Bardağı Balkabağı (Pişmiş) 49,00 kaloridir. Balkabağı (Pişmiş) içeriğinde 12,01 Karbonhidrat(g), 1,76 Protein(g), 0,17 yağ(g), 2,70 lif(g), 2,45 Sodyum(mg), 563,50 potasyum(mg), 36,75 Kalsiyum(mg), 14099,75 A Vitamini(ui), 11,52 C Vitamini(mg), 1,40 ve Demir barındırır.
İlgili 24 soru bulundu
Kabak dilimlerini soğuyan tarçınlı suya koyup yeniden ocağa alın. Kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirdiğiniz tatlıyı servis tabağına alın. Bal ve tahini bir kasede karıştırıp balkabaklarının üzerine gezdirin. Dövülmüş cevizi de en üste serpip tatlınızı servis edin.
Balkabağı bağırsak harekelerini hızlandırıyor
Posadan oldukça zengin bir kaynak olduğundan püresi veya çorbası uzun süre tok kalmanızı sağlarken; bağırsak tembelliği yaşayan kişilerde bağırsakların yeniden hareket kazanmasına yardımcı oluyor.
Genellikle Kasım ve Aralık aylarında tatlısı ile karşımıza çıkan bal kabağı hafif ve besleyicidir. Yüzde doksanı su olan bal kabağının sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Farklı çeşitlerde sofralarımıza konuk olan bal kabağının sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir.
Fakat aynı nedenle daha besleyici ve vitaminli hale gelen yoğurtlu cevizli kabak mezesinin kalori değerleri ise şöyledir: 1 porsiyon yoğurtlu cevizli kabak (330 gr) 202 kcal.
Balkabağı Zararları
Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Kabak tatlısının 1 porsiyonu (85 gr) 139 kaloridir. 1 ince dilim ( 60 gr) kabak tatlısı 98 kaloridir. Kabak tatlısının 100 gramı 6.61 gram karbonhidrat, 4.37 gram protein, 13.4 gram yağ, 1.64 gram lif içermektedir. Kabak tatlısının, 1 porsiyonunda yaklaşık 200 kalori vardır.
Diyet lifleri hem sindirim açısından hem de kilo vermek isteyenler için oldukça etkilidir. Özellikle kabızlığı önleyerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bal kabağı içerisinde bulunan A vitamini sayesinde beta karoten kaynağı olarak bilinmektedir.
Tahin pekmez yüksek kaloriye sahip olmasına rağmen bir o kadar da faydalıdır. Ölçülü şekilde tüketildiğin de kilo aldırmaz.
Eğer diyet yapıyor ve fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız, bu süreçte kabak tatlısı tüketmenizde bir sakınca yok. İnce dilimlenmiş kabaklardan oluşan 1 orta porsiyonu rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
2 kg bal kabağı için ancak yeterli olacaktır. 1 kg için 2 su bardağı (400 g) şeker kullanabilirsiniz.
Üzerine dövülmüş ceviz, fındık, Hindistan cevizi serperek ya da tahin gezdirerek tüketebileceğiniz, yanına da kaymak ekleyerek pek şahane tamamlayabileceğiniz kabak tatlısının yapımı hakkında ihtiyacınız olacak ipuçlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Eğer kabağı mutfağınıza sık sık konuk ederseniz, kalp hastalıklarını evinizden uzak tutmuş olursunuz. Antioksidan bir sebze olduğu için, kalbe giden damarları rahatlatır. Damar tıkanıklığını önler ve kalp krizi gibi sorunları engeller. Ağrı kesici özelliği olan kabak, aynı zamanda kalp çarpıntısına da iyi gelmektedir.
Minik gurmenizin kabızlıkla başı dertteyse mevsimi geldiğinde balkabağı yemekleri yapın, balkabağını mutlaka alışveriş listenize ekleyin. Liften zengin bir gıda olduğundan kabızlığa iyi geliyor...
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir. Mide krampları yaşanabilir. Özellikle tatlı şeklinde tüketildiğinde mideye zarar verebilecek durumlar yaşanabilir.
Kabak aslında hiç su koymadan pişirilir. Çünkü şekerle zaten sulanır. Ancak biz şeker koymadığımız için bir bardak su ekliyoruz. Kısık ateşte kabak tarçın da eklenerek suyu çekip yumuşayana kadar pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri