Bir porsiyon meyve… Bir küçük elma, ortaya boy bir portakal, yarım muz, 12 adet kiraz ve bir büyük boy mandalina bir porsiyona karşılık gelir. Her kişinin enerji ihtiyacı boy, kilo, yaş, cinsiyet gibi çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterir. Bu doğrultuda tüketimi kişinin enerji ihtiyacına göre artabilir.
Peki 1 porsiyon meyve nedir, ne kadardır? 1 Porsiyon meyve 15 gr karbonhidrat ve 60-75 kalori içermektedir. Buna göre porsiyonlaması yapılmaktadır. Genellikle 1 avuç içini dolduracak miktarı 1 porsiyon olarak tanımlayabiliriz.
15 üzüm veya 12 kiraz veya 1 dilim karpuz (200 gram) veya 1 incir veya 1 orta boy armut veya 3 adet kayısının 1 porsiyon meyve olduğu ve birbirlerine eşit oldukları bilinmelidir. Kadınlar günde 3-4, erkekler 4-5 porsiyon meyveden fazlasını tüketmemelidir.
Günümüzde pek çok diyetisyen tarafından verilen ölçülere göre bir porsiyon yemek 2 servis kaşığı ya da 4 yemek kaşığına tekabül etmektedir.
1 porsiyon meyvelere örnek verecek olursak: Yarım muz. 15 iri tane üzüm.
İlgili 34 soru bulundu
Uzmanlar, günde 3 meyve ve 2 sebze tüketilmesini önermektedir. Bir porsiyon standart meyve yaklaşık 150 gramdır. Yani elma, armut, portakal gibi orta boy bir meyve veya kayısı, erik, mandalina gibi iki küçük meyve demektir.
Bir porsiyon meyve ne kadardır? Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi'ne göre; Bir standart porsiyon; kuru meyveler için 30 gram (g), muz için 100 g, trabzon hurması için 80 g ve diğer tüm meyveler için 150 g'dır.
Bir muz aynı zamanda bir porsiyon olarak dile getirilir ve söylenir. Bu doğrultuda bir porsiyon muz yaklaşık olarak 130 gram kadar gelmektedir. İçerdiği kalori miktarı ise 110 kcal olarak öne çıkıyor. Yani gün içerisinde bir tane muz tüketildiği zaman toplamda 110 kalori elde edilmektedir.
1 porsiyon yani 10-12 adet çilek 90 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Çilek içerdiği tüm bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor.
Kiraz, A vitamini, potasyum ve lif açısından zengin, antioksidan özelliğe sahip bir meyvedir. Lif içeriği sayesinde kabızlığa iyi gelmektedir. 1 porsiyon meyve için 12 - 15 adet kiraz tüketilebilir.
15 adete denk gelen bir porsiyon üzümün 75 gram olduğundan hareketle, çok üzüm tüketmenin kilo alımına neden olabileceğini unutmamakta fayda var.
Nektarin olarak da bilinen tüysüz şeftali tüketmek istediğinizde 1 küçük adeti 1 porsiyon meyve yerine geçmektedir.
diyette meyve tüketimi
Akşam yemeğinden birkaç saat sonra meyve yiyip uykuya geçmek, meyvenin vücutta yağ olarak depolanmasına zemin hazırlar. Yemeğe başlamadan hemen önce meyve yemenin tokluk hissettireceği bilindiğinden dolayı yemek sonrasında değil öncesinde tüketilmesi önerilir.
Ortalama bir kâsenin kapsadığı 150 gram karpuz, içerisinde 10 gram şeker bulundurur. Günlük ortalama olarak tüketilen karpuzda kaç kalori var olduğu ise şu şekildedir: 1 porsiyon karpuz yaklaşık olarak 45 kalori içerir. 1 ince dilim karpuz yaklaşık 90 kaloridir.
Osman Erk, “DSÖ verilerine göre günde 5 porsiyon (400 gr) sebze ve meyve tüketmek hayati öneme sahip” dedi ve şunları söyledi...
1 porsiyon karpuz = 200 gr.
Çilek: 12 adet. Dut: 10-12 adet.
Elmanın 1 porsiyonu ( 120 gr) 62 kaloridir. Elmanın 100 gramı 13.81 gram karbonhidrat, 0.26 gram protein, 0.17 gram yağ, 2.4 gram lif içermektedir.
Kalorisi en yüksek meyveler: Kalorisi yüksek meyvelerin başında avokado, incir, hurma, kuru üzüm, kuru erik ve hindistan cevizi geliyor. Bir fincan kuru hurmada 500 kalori, rendelenmiş bir fincan hindistan cevizinde 283 kalori, vardır. Bir fincan avakado püresinin kalorisi 385'dir.
Bunları okumaya özen gösterin. Pişmiş veya çiğ ağırlıklarını mı yazıyorlar bunu mutlaka sorun. Bir porsiyon kırmızı et pişmiş olarak 100-120 gram, tavuk-hindi eti 120-140 gram, balık 150-200 gram civarındadır.
Bir porsiyon meyve…
Bir küçük elma, ortaya boy bir portakal, yarım muz, 12 adet kiraz ve bir büyük boy mandalina bir porsiyona karşılık gelir.
Dr. Canan Efendigil Karatay, tüketim zamanı ve miktarının meyveleri sağlıksız hale getirebildiğini ifade ederek, "Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir" dedi.
Beslenme uzmanları, yemekten sonra meyve yemenin sindirim sistemini olumsuz etkilediğini, midede gaz ve asit oluşumuna neden olduğunu, kan şekerini yükselttiğini ve kilo alımına katkıda bulunduğunu belirtmektedir. Bu nedenle, meyvelerin yemekten en az 2 saat sonra veya aç karnına yenmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri