Aynı anda farklı farklı alanlara yetişmeye çalışan kadınlar kendilerini oldukça yorgun hissetmeye başladı. Anne olan bir kadın, hem iş hayatında tutunmaya hem de çocuklarına vakit ayırmaya çalıştı. Böylece “süper anne sendromu” denilen kavram ortaya çıktı.
30 yaş üstü, çocuk sahibi olup da kariyerini erkek meslektaşları kadar yoğun yaşayan kadınlarda yeni yeni tanımlanmaya başlanan bir grup belirti kümesi mevcut. “Süper anne sendromu” olarak adlandırsa da aslında “zorlanmış anne sendromu” da denebilir.
Lohusa sendromu diğer bir adıyla annelik hüznü, genellikle hormonal değişikliklerin tetiklediği, uykusuzluk, beslenme problemleri, yeni anne olmanın getirdiği stres nedeniyle şiddeti artan bir olgu olarak değerlendirilir.
Anne bağımlılığı, bireyin yaşamının önemli alanlarında bağımsız kararlar alamama ve annesine aşırı bağlılık gösterme durumudur. Anneye bağımlı olmak, kişinin sosyal, duygusal ve kariyer alanlarında zorlanmasına yol açabilir. Bu bağlamda, anne bağımlılığı konusunda farkındalık yaratmak oldukça önemlidir.
Jocasta Sendromu, bazı kaynaklarda” kıskanç anne sendromu” olarak da bilinmesinin yanında, annenin oğluna karşı hastalık derecesinde ve tüm ruhsal doyuma erişildiği aşırı bağlılığı olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
CHILD sendromu X'e bağlı dominant bir hastalık olup erkeklerde ölümcül sonuçlanmaktadır. Orta hat ayırımı gösteren vücudun sol yada sağ tam yarısında inflamatuar epidermal bir nevüse ve aynı tarafta iskelet ya da iç organ hipolazileri ya da aplazileri eşlik etmektedir.
"Oedipal Karmaşa" olarak da bilinen Oedipus Kompleksi, bir çocuğun karşı cinsten ebeveynine duyduğu arzuyu ve aynı cinsten ebeveynine karşı kıskançlık ve öfkesini tanımlar. Kavram, ilk olarak Sigmund Freud tarafından psikoseksüel gelişim aşamaları teorisinde tanıtılmıştır.
Toksik annelerin kimisi, sevgisini göstermez, sarılmaz, kucaklamaz, güzel sözler söylemez, sevgi vermez. Ulaşılamayan bir anne modelidir o ve çocuğun kalbini üşütür. Kimi toksik anne çocuğuyla rekabete girer, kıskanır. İnanılması çok güç ama çocuğunun mutluluğundan mutsuz olur.
Aşırı Baskıcı Anne Baba Tutumu
Aşırı baskıcı tutumu benimseyen ebeveyn çocuğuna sürekli baskı uygular. Çocuğun kişiliğini hiçe sayarlar. Çocuk kendilerine itaat etmediğinde çocuğa fiziksel şiddet uygular, baskı gösterir, suçlar veya cezalandırırlar.
Baskıcı Ebeveynlik Nedir? Otoriter ebeveynlik, bazen disiplinci ebeveynlik olarak da adlandırılır. Bu tip ebeveyenlik kontrol ihtiyacı, katı sınırlar ve çocuklar için yüksek beklentilerle tanımlanır. Baskıcı aile evi bir otorite gibi yönetir.
Yutan anne; kızını boğar ve onun kendine özgü ihtiyaçlarını, isteklerini görmezden gelir. Kızını her açıdan kontrol etmeye ve onu tahakküm altına almaya çalışır. Tüm kararları o verir. Kızının ne giyeceğini, nasıl davranacağını, ne söyleyeceğini, ne düşüneceğini ve ne hissedeceği konusunda baskı yapar.
Uzman Psikolog Fatma Torun Reid'e göre, anneleri kategorize etmek zor. Anne sayısı kadar anne modeli var. Ancak genel özelliklerine göre sıralandığında ise 8 tip anne modeli çıkıyor karşımıza.
Halk arasında ikili tarama testi denilen zamanda ki gebeliğin üçüncü ayında, annelik duygusallığı en doruk noktasına ulaşır. Gerçekten de bebek artık her şeyiyle seçilebilmektedir. Bu haftalardan sonra zaman anne adayı için gerçekten bitmek bilmez.
Alışılagelmiş doğrular, doğru kabul edilen sınırlar ve başkalarının doğrularına göre kendini sınırlayan kadınlar.
İkili iş yükü sendromu (Double-burden syndrome [1]): İkinci vardiya (second shift) olarak da adlandırılan bu sendrom, iş ve evdeki sorumlulukların halihazırda aile hayatındaki sorumluluk ve sınırlandırmaların merkezinde bulunan kadınlar için ağır bir yük haline gelmesi olarak tanımlanmaktadır.
Angelman sendromu, konuşma bozukluklarına, hareket sorunları, gelişimsel gecikmeler ve zihinsel yetersizliklere neden olan nadir genetik ve nörolojik bir hastalıktır. 1965'te Dr. Harry Angelman tarafından tanımlanmıştır. Anne karnında bebeğin gelişimi sırasında UBE3A geni ile ilgili sorunlardan kaynaklanır.
Aile Baskısının Yarattığı Psikolojik Hastalıklar
Sosyal fobi rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu rahatsızlığın yanında aile baskıları neticelerinde kişilerde anksiyete bozuklukları da ortaya çıkmaktadır.
Yapılan çalışmalar, kavgaya şahit olan çocukların zihinsel ve sosyal becerilerinin olumsuz yönde etkilendiğini, aynı zamanda bu durumun yetişkinlik hayatlarında da devam ettiğini gösteriyor. Kavganın sürekli hale geldiği evlerdeki çocukların ders başarılarında bir düşüş olduğu görülüyor.
Tutarsız anne-baba tutumunda yetişen çocuklar; karar vermekte zorlanan, diğer insanlara güven duymayan, dengesiz, tutarsız, kurallara karşı kayıtsız, kararsız, aşırı isyankar veya boyun eğici olarak yetiştikleri görülmektedir. Bu tutumla yetişen çocuklar nerede ne yapacağını ve nasıl davranacağını bilemezler.
Toksik anne babalar çocuklarının kendi sınırlarını belirlemelerine izin vermezler. Birey olarak sınırlarınız saygı görmediğinde onaylanma hissinde eksiklik ortaya çıkar. Ve bu durum en basit hali ile çocuk ile ebeveyn arasında sağlıklı iletişim / sağlıklı insan ilişkileri kurulamamasına sebep olur.
Sınırlarınızı açıkça ifade edin ve yoruma yer bırakmayın. Toksik aileniz bundan hiç hoşlanmayacaktır ve sınırlarınızı esnetmek, size ne yapacağınızı söylemek isteyecektir; ama kontrolü elinize almak size iyi gelecek. Sınırlarınız konusundaki iletişiminizde tutarlı ve net olun.
Toksik ebeveynler, duygusal açıdan kontrol dışıdırlar. En küçük sorunları bile dramatize etmeye eğilimlidirler ve her müsait durumu, saldırgan, öfkeli ve yıkıcı olmak için bir neden olarak görürler. Empati yoksunluğu: Toksik ebeveyn, başkaları ile empati kurma becerisine sahip değildir.
Elektra kompleksi, Sigmund Freud'un bir görüşü olan Oedipus kompleksinin kız çocukları için geçerli olanıdır. 3-6 yaş arası (fallik dönem) çocuklarının babaya aşırı düşkün olmaları ve anneyi rakip olarak görmeleri olarak tanımlanmaktadır. Bu karmaşa, yaş ilerleyince anneyle özdeşleşme yoluyla çözümlenir.
Ödipal Kompleks, bir çocuğun annesine karşı arzu hissetmesini içerir. Aynı zamanda, çocuğun babasına karşı kıskançlık ve öfkeyi tanımlamak için kullandığı bir kavramdır.
Latent dönem (uyuklama evresi, gizli dönem), erken çocukluk cinselliği olgusunun son evresidir; fallik dönemin bitiminden ergenliğin başlamasına dek sürer. Oedipus kompleksinin sona ermesiyle başlayan süre içinde çocuktaki cinselliğin gelişiminde duraksamalar yaşanır; belirgin bir cinsellik bulgusu yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri