Âyet el-Kürsi uzun bir âyettir. Bu gibi âyetler uzunluk olarak üçer kısa âyete denk gelmektedir. Bundan dolayı bu âyetin hepsi bir rekatta okunduktan sonra diğer rekatta da başka bir âyet veya kısa sure okunabilir. Ayrıca bu âyetin yarısını birinci rekatta diğer yarısını da ikinci rekatta okumak caizdir.
Bu zammı sure 4 rekâtlı farzların son iki rekâtı hariç bütün rekâtlarda okunur. Sünnetlerin ve iki rekâtlı farzların ve vitir namazının bütün raketlerinde zammı sure okunur ve okunması da vaciptir.
Sual: Bir namazın her rekâtında aynı zamm-ı sûreyi okumak mekruh olur mu? Evet. Tam İlmihal'de, (İmamın aynı namazların aynı rek'atlerinde, aynı âyetleri okumağı âdet edinmesi mekrûhdur. Yalnız kılanlar için de her namaz için böyledir denildi.
Namazda Kur'an-ı Kerim'den herhangi bir ayet veya sure okunabilir. Ayet-el Kürsi de Kur'an-ı Kerim'den bir ayet olduğundan, namazda okunabilir.
Namazlardan sonra 'Ayetü'l-kürsî'yi okumak menduptur.
İlgili 37 soru bulundu
Ayetel kürsi Kuran-ı Kerim'de bulunmaktadır. Kuranı kerim ayetleri abdestsiz ve gusülsüz okunamadığı gibi ayetel kürsi de bu hallerde okunmamalıdır.
Ayetel Kürsiyi her gün okumayı adet haline getiren kişinin Allah geçmiş günahlarını bağışlar. Okuyan hem tevhid hem de tilaveti yerine getirmiş olur. Bu da üstün bir zikir olur. Ayet-el Kürside 34 ilahi isim vardır. 17 açık olarak 17 de kapalı olarak.
Değerli kardeşimiz, Bir rekatta iki sûreyi toplayarak okumakta kerahet yoktur. Ancak arada bir veya birkaç sûre bırakılmış olursa mekruh olur.
Rivayete göre her kim Ayetel Kürsi'den önce 1 kez bu duayı okur ve ardından Ayetel Kürsi'yi okursa 70 milyar hasene sevap kazanır.
Soru: Namazların farzlarında 3. ve 4. rekatta Fatiha suresinden sonra zammı sure okuyan kişi ne yapmalıdır? el Cevab: Sehiv secdesi yapar. Yapmadan namazı bitirse namazı sahihtir.
Değerli kardeşimiz, Farz namazlarının ilk iki rekatında Fatiha'dan sonra en az üç kısa âyet veya üç kısa âyet uzunluğunda bir uzun âyet okumak yeterlidir. Nâfile ve vitir namazının bütün rekatlarında, farz namazların ise herhangi iki rekatinde kıraat farzdır.
İkinci rekatta, birinci rekatta okuduğundan sonraki bir kısa sureyi atlayarak daha sonrakini okumak da mekruhtur. Buna göre, (Eraeytellezi)yi birinci rekatta okuyan kimsenin, ikinci rekatta (Kul ya)yı okuması mekruh olur. Çünkü bir küçük sure olan (İnna ateyna) atlanmıştır.
Bu rivayetten anlaşıldığına göre, namaz kılarken bir rekâtta Fâtiha'dan sonra iki veya daha fazla sûre okunabilir.
İftidah tekbiri yani başlama tekbiri çekildikten sonra namaza başlanır. Namaza başladıktan sonra ilk okunan zammı sure Fatiha suresidir.
İlk etapta Ayetel Kürsi'yi ezberlemeye gayret etmekle birlikte bu ayetin yerine geçici olarak Kafirun, İhlas, Felak ve Nas sureleri okunabilir.
Namazda bir miktar Kur'ân okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sûre olmalıdır. Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir.
* Bir kişi 7 defa okuyup birincide sağına ikincide soluna üçüncüde önüne dördüncüde arkasına beşincide yukarı altıncıda aşağı ve yedincide içine hu diye üflerse ve son olarak etrafını çevreleyecek şekilde üflerse melekler onu çevreler ve o gün içinde o kimseye bela isabet etmez.
Diğer bir okuma yöntemi ise Ayetel Kürsinin durak yerleri kadar 17 kez okumak veya kelimeleri sayısınca 50 kez okumak yahut harfleri sayısınca 170 kez okunması duaların kabulune faydalı olmaktadır. Rasul ve nebilerin ile Ashabı kiram sayısınca 313 okumak da her derde deva bir zikir olmaktadır.
Hazreti Peygamber bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur; Yatağınıza yattığınızda Ayetel Kürsi'yi okuyunuz. Cenabı Allah o kimseyi koruyucu iki melek gönderir.
İmam farz namazların ilk iki rekâtında Fâtiha'dan sonra bir sûre veya âyet okumamışsa ne yapması gerekir? Namazların ilk iki rekâtında Fâtiha'dan sonra Kur'an'dan bir miktar daha okumak (zamm-ı sûre) vaciptir.
Namazın 1. Rekatında okunacak dua bir suredir, 2. Rekatta okunacak surenin devam eden sırayı takip ederek okunması gerekmektedir. Namaz surelerinin sıralamasına uyularak okunması makbuldür.
Niyet, kesin olarak irade etmek, kast etmek demektir. Namaza durulduğunda önce iftitah tekbiri getirilir. Yani Allahu Ekber denilerek namaza başlanır.
Ayetel Kürsi okunan eve şeytan giremez. Ayetel Kürsi her daim okuyan kişinin geçmişte işlemiş olduğu günahlar af olur, Ayetel Kürsiyi okuyan kişiye Allah, tüm hayır kapılarını açar. Ayetel Kürsi okunan evde büyü tutmaz.
Hergün Okuyanın; Kalbini açar, rızkını genişletir,Kıymetini yücelir.... 19 Ayetel Kürsi Mucizesi! Her gün Okuyanın; Kalbini açar, rızkını genişletir, Kıymetini yücelir...
Düşmanının helakı niyeti ile okursa düşmanından kurtulur. Kamer saatinde okursa rızkı genişler, bereketi artar. Akıl ve anlayışın artması niyetiyle, Ayetel Kürsi 50 defa yağmur veya zemzem suyuna okunur ve içilirse bu gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri