Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır.
Uygulama sonrası yüzey 2-3 gün süre ile belirli aralıklarla sulanmalıdır. Rüzgarlı havalarda veya çok sıcak havalarda MATKİM İNCE SIVA hızlı kurumaya karşı korunmalı korunmalıdır. Uygulama sonrasında yüzey, tercihen son kat kaplama veya boya uygulamasına uygun hale gelmiştir.
-Uygulanması tamamlanan ve bir sonraki katmana geçilmesine hazır olan yüzeyler, sonraki katmadaki sıvanın, sıvanın suyunu emmemesi ve bu katmanın ufalanmasına yol açmaması için kaplanacak yüzeydeki sıvaya su püskürtülmelidir.
Kaba sıva kuruduktan sonra üzerine ince sıva yapılır.
Kaba sıva kalınlığı yaklaşık olarak, bina içinde 15 mm -20 mm ve dış cephede 20 mm -25 mm kalınlığında olmalıdır. Kaba sıva yapılmadan önce, kapı ve pencere kasaları takılmış olmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
Kireç, harç / yüzey arasındaki boşlukları doldurur. Kirecin sıvada fazla kullanımı duvarın yüzey basınç mukavemetini azaltır. Kireç miktarı arttıkça sıvanın su tutabilme özelliği artmakta buna mukabil mukavemet düşmektedir. Kireç, sıvanın duvara karşı bağlayıcı gücünü arttırır.
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
Sıva yapılmadan önce yüzey kuru ve temiz olmalıdır. Yüzey iyice tıraş edilir. Beton ise duvarlardaki bitlerin süpürülmesi tavsiye edilir, zeminler ve duvarlar ıslak ise kalaslar hizalanmalıdır. İnce sıva ve kaba sıva iyice kuruduktan sonra yüzey ıslatılır ve uygulanır.
Hava sıcaklığı 20°C'nin üstünde yapılan sıva uygulamasında 12 - 15 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır.
7. Sıvaya başlamadan önce sıva yapılacak yüzeydeki taşmış harçlar ve diğer bulaşıklar kazınıp temizlenmeli, duvar yüzü ve tavanda birleşen köşe yerleri bol su ile ıslatılmalı ve gerekirse yıkanmalıdır. 8. Duvarın sıva suyunu emmesini önlemek için sıva aralıklı olarak ve gereği kadar ıslatılmalıdır.
Uygulama sonrası yüzey 3-5 gün süre ile belirli aralıklarla sulanmalıdır. Rüzgarlı havalarda veya çok sıcak havalarda MATKİM ELYAFLI HAZIR KABA SIVA hızlı kurumaya karşı korunmalıdır. MATKİM ince sıva uygulaması için en az 14 gün beklenmelidir.
Kaba sıva; 3 mm'lik elekten geçen kum, bağlayıcı ve su ile karıştırılarak hazırlanan sıvadır. Kaba sıva yüzeye genellikle 2 tabaka halinde uygulanır. İlk tabaka normal harca göre biraz daha sulu yapılarak serpme şeklinde uygulanırken ikinci tabaka plastik kıvamda hazırlanır.
Kaba sıva harcı içerisinde genellikle kum, çimento, kireç ve su kullanılmaktadır. Bu malzemelerin haricinde perlit, özel üretilmiş katkı malzemeleri (priz geciktirici, aderans artırıcı, su sızdırmazlık maddesi vb.) katılabilir. kum dere kumudur Tane iriliğine göre kaba sıva kumu 0-7 mm aralığında olmalıdır.
Kara sıva genelde çimento esaslı sıva için kullanılır. Kaba sıva ise hem alçı hemde çimento esaslı sıva için kullanılabilir.
Betonları su geçirimsiz duruma getirmek amacı ile su yalıtımı sağlayan akrilik ya da poliüretan içerikli malzemeler beton üzerine direk uygulanabilmektedir. Ayrıca su geçirmez çimento çeşitleri kullanılarak betonun su geçirmemesi sağlanabilmektedir.
Kopolimer akrilik esaslı, doğal izolasyon malzemelerinin homojen karışımından oluşan, yüksek yapışma aderansına sahip, üstün darbe dayanımlı, kullanıma hazır, 20 dekoratif rengi bulunan, yapıların iç ve dış cephesinde kullanılan su geçirmez bir sıvadır.
Üst katın betonundan su akıyorsa, betonun çatlak olabileceğini belirtmiştik. Bu çatlağın onarılması gerekir. Sağlam yapılarda, betonun sudan etkilenmemesi için ve çatlamaması için betonun harcının içine özel bir ilaç koyulur. Bu ilaç sayesinde beton suyu geçirmez.
Kaba sıva fiyatları genellikle m2 cinsinden verilmektedir. Kullanılan malzeme, uygulama tekniği ve süresine bağlı olarak ortalama 15 – 30 TL/m2 civarında bir fiyat ile kaba sıva yaptırmak mümkündür.
Sıva harçları, kumun içine bağlayıcı ürünler, su ve lazım olduğu miktarda katkı maddesi kullanılarak uygun karışımının elde edilebilmesi amacıyla hazırlanmaktadır. Bağlayıcı olarak sıvaların içerisinde kireç de kullanılmaktadır.
Harç ile yapılan karışımlardan bahsedecek olursak bunları da kaba ve ince sıva olarak ayırabiliriz. Kaba sıvalar 3mm'lik elekten geçerek 2 tabaka halinde uygulanan karışımdır ve binanın yapımı esnasında duvarlar örüldükten sonra kullanılır. Çoğunlukla korucu göreve sahiptir.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
numara kum diye sınıflandırılıyor. Kalın sıva 3 numara kumla yapılırken, ince sıva 0 numara kumla yapıyor. 0 numara kum nehirlerden çıkartılıyor, 1,2,3,.. ve diğer kalın kumlar büyük kaya kütlelerinden kırıla kırıla elde ediliyor.
Kaba Sıva = 1m3 Kaba Kum + 200 Kg Çimento + 0,170 m3 (7 Torba) Kireç ile ortalama 2 CM. KABA SIVA Harç ilk aşamada 150 lt. su kattıktan 2 saat sonra 4 torba çimento ve 100 lt daha su katılarak hazırlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri