15 meridyen = 60 dk (1 saat) Not: Meridyenler dünyayı diklemesine 360 eşit parçaya bölerler, 180 doğu, 180 batı meridyeni vardır.
Bu saat dilimlerinin her birine GMT saat dilimleri denir. Bu durumda başlangıç meridyeninin 15 meridyen doğusuna kadar olan bölgelerin saat dilimi GMT +1, 15 meridyen batısına kadar olanların GMT -1 olarak kabul edilir. 15° – 30° meridyenleri arasında kalan yerler doğuda ise GMT +2, batıda ise GMT -2 saat dilimindedir.
Türkiye'de 2016 yılına kadar kışın ikinci saat dilimi olan (GMT+2) İzmit'ten geçen 30°doğu meridyeni saatlerini ayarlanırken yazın ise gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla Iğdır'dan geçen 45°D boylamına (üçüncü saat dilimi) saatlerini ayarlanmaktaydı.
İki mevki arasındaki boylam farkı (Difference of Longitude) / (d.long.) bu iki mevkiden geçen meridyenler arasındaki ekvator boyudur.
Yerel saat her meridyende değiştiği için gündelik hayatta pratik olarak kullanımı zordur. Örneğin Türkiye 26°-45° doğu meridyenleri üzerindedir. Batı ve doğu ucu arasındaki zaman farkı (19 meridyen x 4 dakika) 76 dakikadır. Yani batı ucunda yerel saate göre saat öğlen 12:00 iken doğu ucunda 13:16'dır.
İlgili 17 soru bulundu
1 saatte 60 dakika vardır. Saati dakikaya çevirmek için, dakika sayısını 60 ile bölün. Örneğin, 120 dakika 2 saate eşittir, çünkü 120/60=2.
Her boylam derecesi arası 4 dakikadır. Bu nedenle 15 derecelik her meridyen dilimi bir saate eşittir. Böylece 12 saat doğuda, 12 saat batıda olmak üzere, yeryüzü 24 saat dilimine bölünmüştür. Greenwich meridyeninden doğuya doğru gidildikçe saatler ileri (+), batıya doğru gidildikçe geri (-) gider.
Her meridyen arasında 4 dakikalık zaman farkı vardır. Kutup noktalarında birleşirler. 0 ve 180 derece meridyenleri karşı karşıyadır ve birbirini daireye tamamlar.
Her derece 60 dakikaya, her dakikada 60 saniyeye bölünmüştür. Meridyen / Boylam nedir? Kutupları birleştiren uzunlukları birbirlerine eşit ve paralellere dik olan dairelerdir. Meridyenlerin başlangıç yeri İngiltere de bulunan greenwich'dir.
Zaman farklılığı meridyenler üzerinden hesaplandığı için meridyenler arasındaki zaman farkını bilmek saat farkını hesaplayabilmek için yeterli olacaktır. Hesaplamak istediğiniz yer ile sizin bulunduğunuz yer arasındaki meridyen farkını bularak 4 ile çarpmanız size süre farkını verecektir.
Romalılar, gün ışığını 12 eşit saate bölerek (yıl boyunca değişen uzunluklara sahipti) geceyi dört saate ayıran 12 saatlik bir sistem kullandı. Günümüzde ingilizce konuşulan çoğu ülkenin saat kavramı 12 lik sisteme dayalıdır. 24 lük sistem kullanmazlar.
Ülkede sabit olarak UTC+3 zamanı kullanılmaktadır. Geçmişte kullanılan yaz saati uygulamasına 8 Eylül 2016'da son verilmiş, kışın da yaz saati kullanılacak şekilde ülkenin resmî saati UTC+2'den UTC+3'e sabitlenmiştir.
Türkiye'de yaz mevsiminde 3. saat diliminde yer alan (45° Doğu Boylamı) Iğdır'ın saati, kış mevsiminde ise 2. saat diliminde yer alan İzmit'in (30° Doğu Boylamı) yerel saati ortak saat olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle saatler yazın ileri kışın bir saat geri alınmaktadır.
Zaman dilimleri Greenwich, İngiltere'deki 0 derece boylamından başlar (bakınız UTC) ve doğuya doğru artarak, batıya doğru azalarak devam eder. Dünyada zaman dilimleri.
GMT +1: Greenwich Mean Time saatinden bir saat daha ileri de olarak ifade edilebilir. Londra'dan başlayarak doğuya doğru gidildikçe saatler GMT +1, GMT +2 olarak devam etmektedir. Londra'dan başlayarak batıya doğru gidildiğin de ise GMT -1, GMT -2 olarak ilerlemektedir.
Greenwich Ortalama Zamanı (İngilizce: Greenwich Mean Time), Greenwich Saati veya kısaltmasıyla GMT, başlangıç meridyeni üzerinde ortalama güneş zamanı. GMT, Britanya Adaları'nın standart zaman dilimidir. Adını Londra'nın güneydoğusundaki Greenwich banliyösünden alır.
İki paralel arasındaki mesafe aynıdır. Başlangıç Paraleli Ekvator'dur(0 derece ile gösterilir) ve en büyük paraleldir. Bir paralel üzerinde bulunan bütün noktaların Ekvator ve kutup noktalarına uzaklıkları eşittir. Ardışık iki paralel arası uzaklık 111 km'dir.
Başlangıç noktası olarak kabul edilen Greenwich'in doğusunda 180, batısında da 180 tane olmak üzere toplam 360 tane meridyen bulunur. Her meridyen arasındaki mesafe 111 km'dir. Aynı zamanda her meridyen arasında bulunan saat farkı ise, 4 dakikadır.
Bir deniz mili 1 dakikalık açı ya da 1/60 derecelik enlem olarak tanımlanır.
Her boylamın uzunluğu aynıdır. İki paralel arası sabit 111 km ve 180 tane paralel dairesi olduğuna göre bir boylam yayının uzunluğu 180×111= 19990 kmdir.
www.sollaresailing.com 1 dakika enlem = 1 deniz milidir 1 derece = 60 dakikadır; o yüzden 1 derece = 60 deniz milidir 1 kn = 1 dm saatte 60 x deniz mili = knot x dakika Haritanın yanından – enlemlerin dakikaları ölçeceğiz. 7 dakika 7 deniz mili eşittir.
Küresel bir geometriden dolayı iki meridyen (ya da iki boylam) arasındaki mesafe, ekvatordaki maksimum mesafe olan 111.32 km çarpı kosinüs(enlem)'dir. İstanbul örneğine dönecek olursak 41° enleminde iki meridyen arası mesafe 111.32*cos(41)=84 kilometre olarak bulunur.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
Boylam, başlangıç meridyeni olan Greenwich'e olan mesafesinin (derece, dakika, saniye cinsinden) açısal uzaklığının ölçüsüdür. Örneğin, A noktasının 20. doğu meridyeni üzerinde ise A'nın boylamı 20 derece doğu boylamıdır. Boylamın getireceği etkiler, enleme göre daha kısıtlıdır. Boylam yerel saati etkiler.
Başlangıç meridyeni, boylamı 0° olarak tanımlanan, başlangıç meridyenidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri