Sütçü İmam'ın attığı ilk kurşun, Fransız ve Ermenilere karşı “Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzar olmaz” parolasıyla Maraş'ın kurtuluş mücadelesinin de başlangıcını teşkil etmiştir.
Sütçü İmam (asıl adı İmam Ali, süt satarak geçimini sağladığı için "Sütçü" lakabı verilmiştir) (d. 1871, Kahramanmaraş - ö. 25 Kasım 1922), Maraş kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi. Maraş'ta Fransız-Ermeni askerlerine karşı ilk kurşunu atmıştır.
Sütçü İmam Olayı
Kaynaklara göre, Maraş'ın işgal girişimi 22 Şubat 1919'da İngiliz işgal kuvvetlerinin Albay Max Andriyo komutasında şehre girişiyle başladı. Maraş, 8 ay süren İngiliz işgalinden sonra, 29 Ekim 1919'da Fransızlar tarafından işgal edildi.
Ortamı yatıştırmak ve kadınları kurtarmak isteyen Çakmakçı Said ve arkadaşları, Ermeni askerlerince vurularak yere düşer. Bu sırada gönüllü imamlık yaptığı mescidin altındaki dükkanda süt satan Sütçü İmam, tabancasını alarak düşmana karşı ilk kurşunu 31 Ekim 1919'da ateşler.
"31 Ekim 1919 tarihinde Maraş'ın kahraman bir evladı olan Sütçü İmam, işgalci Fransız ve Ermeni saldırganlara karşı Türk'ün namus ve şerefine uzanan kirli elleri kırmış, Milli Mücadele'nin ilk kurşununu atarak bu kutsal mücadelenin fitilini ateşlemiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Sütçü İmam, Fransız üniforması giymiş olan askerlere peş peşe sıktığı kurşunların Anadolu'daki milli direnişin ilk kıvılcımı olacağını bilmiyordu. Fransız askerinden birisini vurup öldüren bir diğerini de yaralayan Sütçü İmam, kadınları düşman tecavüzünden kurtardığı gibi Çakmakçı Sait'in de intikamını aldı.
Abdülmecit Efendi halife olunca 101 pare top atmak için kaleye çıkmış ve top atışları sırasında barutun ateş alması neticesinde ağır şekilde yaralanmış ve iki gün sonra 25 Kasım 1922 tarihinde vefat etmiştir.
Mütareke Döneminde önce İngilizler, sonra Fransızlar tarafından işgal edildi. Maraş'a Türk Kurtuluş Savaşı sırasında halkın gösterdiği direnişten dolayı 7 Şubat 1973'ten itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Kahramanlık unvanı verilerek adı Kahramanmaraş olarak değiştirildi.
Maraş'ın düşman işgali karşısında ilk kurşunu sıkan Sütçü İmam, mücadelesiyle 99 yıldır gönüllerde yaşıyor. Maraş'ta milli mücadelenin timsali olan Sütçü İmam, Fevzipaşa (Bektutiye) Mahallesi'nde 1871'de dünyaya geldi.
Dörtyol ilçesi, Millî Mücadele'nin ilk olarak filizlendiği topraklardır. Fransa'nın ilçeye yerleştirdiği Ermeniler, tüm köyleri ve ilçeyi yakıp yıkarken Ömer Hocaoğlu Mehmet Çavuş, ilk kurşunu atıp Millî Mücadele'yi başlatmıştır.
Millî iradenin temsilcisi Büyük Millet Meclisimiz, Maraşlıların onurlu bir mücadeyle yazdığı kahramanlık destanını, Maraş'a "Kahraman" unvanını vererek ebedileştirmiş; bu unvan milletimizin derin şükran ve takdirlerinin anlamlı bir ifadesi olmuştur.
Maraş kıyamının kahramanlarını anlatmaya Kurtuluş Savaşı'mızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ile birlikte Senem Ayşe, Sütçü İmam, Arslan Bey, Evliya Efendi, Muallim Hayrullah, Mıllış Nuri, Rıdvan Hoca, Kılıç Ali, Ali Sezai Efendi, Yörük Selim, Abdal Halil Ağa ve Zülkadiroğlu Süleyman Bey ile başladık.
Dr. Hüseyin Nail Kübalı'ya göre Atatürk bir Millî Mücadele gerçeğidir. Ancak Atatürk'ün karizmatik liderliği Milli Mücadele'nin başında kabul edilse bile, TBMM'nin kuruluşundan sonra, meşru yollarla, seçim esası ile, TBMM başkanı seçilmekle, Millî Mücadelenin şefi ve lideri olmakla sona ermiş sayılır. M.
1114 Maraş depremi, 29 Kasım 1114 günü sabahın erken saatlerinde Maraş'ta meydana gelen büyük bir depremdir. Depremin büyüklüğünü 7,4 Mw'den daha büyüktü. Maraş o dönemde içinde büyük bir Hristiyan nüfus barındıran önemli bir şehirdi. Dönemin kaynaklarına göre şehir tamamen toprak altında kalmıştır.
Yedi gün süren olaylar sırasında iddianameye göre 111 kişi öldürüldü. Aleviler'e ait 559 ev yakıldı, 290'a yakın iş yeri tahrip edildi. 23 yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezası aldı. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş'ta bulunan devlet üniversitesidir. 11 Temmuz 1992 tarih ve 21281 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan 3837 sayılı yasa ile kurulmuştur.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, 11.7.1992 tarih ve 21281 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 3837 sayılı yasa ile kurularak 1992-1993 Akademik Yılında eğitim-öğretime başlamıştır.
Pers kralı I. Darius zamanında Anadoludaki istila edilmiş şehirler idari bölümlere ayrıldı. Maraş şehri de Kapadokya Satraplığı'nın (Eyalet) sınırları içinde kaldı. Perslere bağlı Kapadokya Satraplığı Hakimiyetinde kalan Maraş şehri M.Ö.333 yılında İskender İmparatorluğu'na bağlandı.
19 Aralık 1978'de başlayan ve 7 gün süren Maraş Katliamı'nda 111 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Ancak katliamda resmi olmayan verilere göre hayatını kaybedenlerin sayısı 500'ün üzerindeydi. Katliam sırasında 210 ev, 70 iş yeri tahrip edildi. Katliamın ardından yargı süreci 23 yıl sürdü.
19 Aralık'ta kentteki Çiçek Sineması'na, o dönemin ender milliyetçi filmlerinden biri olan, Cüneyt Arkın'ın başrol oynadığı Güneş Ne Zaman Doğacak isimli filmin gösteriminde, saat 21:00'de patlayıcı madde atılması, olayların başlangıcı oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri