Noterlerde satış için bazı belgeler istenmektedir. Bu belgeler sayesine aracın borcunun olup olmadığı, trafik cezasının ya da muayenesini olup olmadığı görülmektedir. Araç bu noktada eksik olarak kabul edilmektedir. Satış işlemi gerçekleşmediği için, muayenesiz olarak aracın satışı gerçekleşmemektedir.
Muayene Olmadan Araç Satışı Yapılabilir mi? TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
Arkadaşlar muayene son gününde araç satışı gerçekleşir. Örneğin; araç muayene son tarihi 20.09.2022 olarak gerçekleştirilmişse 20.09.2022 tarihinde NOTER satışı yapabilirsiniz. Ancak sonraki günde NOTER satışı yapabilmeniz için araç muayenesini yaptırmanız zorunlu olacaktır.
Araç sahibinin muayeneye gelmesi şart mı? İstasyonlarımızda araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza getirerek muayene ettirebilir.
İlgili 28 soru bulundu
E-Devlet üzerinden çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. E devlete girilir. Araçlarım bölümüne girilir. Ardından muayene geçerlilik tarihini öğrenmek istediğiniz araç seçilir.
PLAKADAN ARAÇ MUAYENE SORGULAMA İŞLEMİ
Akabinde sizden araç plakası, trafik tescil belgesi seri numarası ve muayene rapor numarası bilgilerini girmenizin ardından sorgulama butonuna bastığınızda aracınızın ne zaman muayeneye girdiği, muayenesinin ne zaman bittiği gibi detaylı muayene bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Muayenesi olmayan araba satışı yapılamaz.
Satış işleminin gerçekleşmesi için öncelikle aracın muayenesinin yapılması gerekir. Bu işlem için ülkemizde ki tek yetkili kurum TUVTÜRK'tür. Buradan telefonla veya internet üzerinden randevu alarak araç muayenesini yaptırmanız mümkün olmaktadır.
Yeni otomobil yeni sıfır km bir araç satın aldıysanız ilk üç sene boyunca muayeneye ihtiyacınız olmaz. İlk muayeneden sonra ise 2 yılda bir aracınızı muayene ettirmeniz gerekir.
Mevcutta gerçek kişilere ait tek aracın muayenesi yapılmakta,ikinci gerçek kişinin aracı için noter onaylı vekaletname gerekmektedir. Vekâletname dahilinde ilgili araç ya da araçların farklı türden muayeneleri yaptırılabilir.
Araç Muayene Günü Geçerse Ne Olur? Araç muayene günü geçmesi durumunda aracınıza muayene randevusu aldığınız esnada gecikilen her ay için muayene ücretine yüzde 5 ceza uygulanır. Peki, araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur? Bu durumda da yine bir aylık gecikme cezası uygulanır.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz.
Öncelikle araç satışı yapılabilmesi için 2021 yılı itibari ile güncel olarak sırası ile Geçmiş döneme ait Mtv borcu olmaması, geçerli bir trafik sigortasının olması ve güncel fenni muayenesi olması gerekiyor. Bunlardan bir tanesinin eksik olması araç satışının yapılmasına engeldir.
Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
Trafikte öncelikle araç sahibinin ve daha sonra etraftaki diğer araçların güvenliğinin sağlanması için trafikte bulunan araçların tamamının muayenesi yapılmış olarak trafiğe çıkması zorunludur. Muayenesiz araç ile trafiğe çıkmak sadece ceza açısından yanlış değildir.
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”
Bu randevu kapsamında, genel muayene, LPG – tadilat muayenesi ve egzoz muayenesi yapılır. Muayene sonunda edindiğiniz bütün belgelerle en yakın noterden yeni ruhsatınızı alabilirsiniz.
Araç muayenesi; kişisel araçlarda iki yıl, ticari araçlarda ise bir yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin sonunda muayenenin tekrarlanması gerekir. Çekme belgeli taşıtlar hariç, muayene süresi biten taşıtların satışının gerçekleşmesi mümkün değildir.
Trafikten çekme belgesi alıp belli bir süre sonra tekrar trafiğe çıkarılan araçlardan sadece trafikten çekildiği ve belgelenebildiği süre boyunca gecikme bedeli alınmamaktadır. Muayene süresinin kanıtlanamadığı durumlarda 01.01.2005 tarihi esas alınarak gecikme bedeli tahsil edilmektedir.
Sigortası olmayan araçlar, muayene alanlarından çekilerek sigortaları yapılana kadar yediemin otoparkında tutulabilir. Bu yüzden muayene öncesinde aracınızın sigortasını mutlaka yaptırmanız gerekir. Araç sigortanızın geçerli olup olmadığını hatırlamıyorsanız araç sigortası sorgulama işlemlerinden yararlanabilirsiniz.
Araç kilometresi bir önceki muayene kayıtlarından daha düşük olsa bile hafif kusurlu olarak muayeneden geçebilmektedir. Mecburi olarak değiştirilen gösterge panellerinin varlığı hesaba katıldığı için göz yumulan bir kusur oluyor ve muayene istasyonunda araç sahibi yalnızca konu ile ilgili uyarılıyor.
Binek araç muayene fiyatı 1130,44 TL'dir. Kamyonet muayene ücreti 1130,44 TL'dir. Motosiklet muayene ücreti 575,84 TL'dir. Ticari araç muayene ücreti 1130,44 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri