Boylam, başlangıç meridyeni olan Greenwich'e olan mesafesinin (derece, dakika, saniye cinsinden) açısal uzaklığının ölçüsüdür. Örneğin, A noktasının 20. doğu meridyeni üzerinde ise A'nın boylamı 20 derece doğu boylamıdır. Boylamın getireceği etkiler, enleme göre daha kısıtlıdır. Boylam yerel saati etkiler.
Dünyayı portakal dilimlerine benzeyen şekilde bölümlere ayıran ve bir kutuptan diğer kutba uzanan varsayımlar meridyen terimidir. Boylam Neyi Etkiler? Boylam yerel saatlerin oluşumunu ve zaman kavramını etkilemektedir. Yani bu etkiden de anlayabileceğimiz gibi boylam bir yerin yerel saatini belirlemektedir.
Herhangi bir harita üzerinde iki nokta arasındaki mesafe ölçülürken, harita projeksiyonlardan kaynaklanan hataları minimum düzeye indirmek için, iki nokta arasındaki doğrunun uzunluğu, ortasından geçen bir meridyen üzerindeki açılar ile kıyaslanır.
Boylam, başlangıç meridyeninin doğusundaki veya batısındaki herhangi bir noktanın açısal mesafesi. Boylamlar, doğu ve batı boylamları olmak üzere ikiye ayrılır; derece, dakika ve saniye cinsinden ifade edilir.
İlgili 17 soru bulundu
Boylam, başlangıç meridyeni olan Greenwich'e olan mesafesinin (derece, dakika, saniye cinsinden) açısal uzaklığının ölçüsüdür. Örneğin, A noktasının 20. doğu meridyeni üzerinde ise A'nın boylamı 20 derece doğu boylamıdır.
Bir yerin koordinatlarını alma
Bilgisayarınızda Google Haritalar'ı açın. Haritadaki yeri veya alanı sağ tıklayın. Bu işlemle bir pop-up pencere görüntülenir. Enlem ve boylamı en üstte ondalık biçimde bulabilirsiniz.
Okulun “Kuzey Enlemi” ve “Doğu Boylamı” koordinatları kırmızı ok işareti ile gösterilen alanlarda belirtilmektedir. Örnek olarak bu okulun Kuzey Enlemi= 39°57'49.89'' Doğu Boylamı= 32°52'21.67'' şeklindedir.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
Enleme bağlı olarak akarsuların donma hızı da kutup bölgelerine doğru kısalmaktadır. Enlem dolayısı ile gece ve gündüz arasında olan zaman farkı kutuplara doğru artmaya başlar. Ayrıca bitki örtülerinde kutup bölgelerine doğru aralıksız kuşaklar oluşturulur. Enlem etkileri arasında hayvanların dağılışı da bulunmaktadır.
İki mevki arasındaki boylam farkı (Difference of Longitude) / (d.long.) bu iki mevkiden geçen meridyenler arasındaki ekvator boyudur.
Enlem ve Boylam
yeryüzündeki bir noktanın yerküre merkezinden ölçülmek üzere ekvatora olan açısıdır. Aynı enlem açılarını birleştiren paralel çizgilere Enlem çizgileri ya da paralel denir. Kuzey Kutbu 90°N; Güney Kutbu 90°S olup 0° paraleli ya da enlemi de ekvator olarak adlandırılır.
Bir yerden geçen meridyen ile başlangıç meridyeni arasındaki açı, o yerin coğrafi boylamıdır. Başka bir deyişle, bir noktanın boylamı, oradan geçen meridyen düzlemi ile başlangıç meridyeni arasında ki açıdır.
Arz daireleri (enlem) ekvatora (hattü'l-istivâ) paralel olarak geçtiği farzedilen dairedir. Bu sebeple bunlara paralel daireler veya kısaca paraleller denir. Ekvatora dik olarak geçtiği ve kutupları birleştirdiği farzedilen büyük daireler ise tûl daireleri (boylam) adını alır.
Bu sınırın tam olarak nerede olduğu kesin olarak tanımlanmamış olsa da, yüksek enlem yaklaşık 60° manyetik enlem ve üzerinde yer alır; orta enlemler 50° ile 60° manyetik enlem arasındadır ve 50° manyetik enlem altındaki her şey düşük enlem kategorisine girer.
Aynı boylam üzerindeki yerleşim yerlerinin veya noktaların yerel saatleri de aynıdır. Yine aynı paralel üzerinde bulunan boylamlar arası mesafeler değişmezken aynı boylam üzerinde bulunan noktaların arasındaki mesafe değişebilir. Bir alanın ya da şehrin bulunduğu boylam yerel saatleri ve saat dilimlerini etkiler.
Türkiye'de 360 – 420 kuzey enlemleri (paralelleri) ile 260 – 450 doğu boylamları (meridyenleri) arasındadır.
Toprakları 36–42° Kuzey enlemleri ve 26–45° Doğu boylamları arasında yer alır.
İlk boylam, Greenwich'den geçen çemberdir (böyle kabul edilmiş). Oradan başlayarak doğuya ve batıya doğru, hepsi aynı karakterde ve eşit aralıklarla dizilmiş diğer boylamlar yer alır. 360 dereceyi 360 adet boylam kat ediyorsa, demek ki aralarında tepe açısı 1 derece olan komşu yaylar oluşur.
MÖ 275 - MÖ 194
Eratosthenes, Yunan matematikçi, coğrafyacı, astronom ve filozoftur. Eratosthenes, geography kelimesini kullanan ilk kişidir ve coğrafya biliminin temellerini atmıştır. Ayrıca enlem ve boylam sistemini icat etmiştir.
6.1 Depremin Konumu (enlem, boylam)
Aynı zamanda deprem ile istasyon arasındaki bölgenin sismik hız yapısının da bilinmesi gereklidir. Depremin yer yüzündeki konumu enlem ve boylam olarak tanımlanır.
Marmara Denizi'nde, Bursa İl'ine bağlı, coğrafi konum olarak 40.541 enlem ve 28.532 boylam koordinatlarında yer alan bir adadır “İmralı”.
Yerel saat her meridyende değiştiği için gündelik hayatta pratik olarak kullanımı zordur. Örneğin Türkiye 26°-45° doğu meridyenleri üzerindedir. Batı ve doğu ucu arasındaki zaman farkı (19 meridyen x 4 dakika) 76 dakikadır. Yani batı ucunda yerel saate göre saat öğlen 12:00 iken doğu ucunda 13:16'dır.
— Dik açı 90º (90 derece) dir. — 1º = 60′ (60 dakika) dır. — 1′ = 60″ (60 saniye) dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri