Kişinin metabolizmasını hesaplamak oldukça zor olduğu için ortalama insan kilosunun 70 kilo olacağını var sayarsak buradan bir genele ulaşabiliriz. 1 saat yüzmek kaç kalori diye soracak olursak 59 kiloluk bir kişinin 1 saatlik yüzme ile yakacağı kalori miktarı yüzme hızına bağlı olarak 413 ile 590 arasında olacaktır.
Yüzerken, 1 saat içinde 400 ile 700 arasında kalori yakmak mümkündür. Kullandığınız yüzme stili bu kalori miktarını arttırıyor ya da azaltıyor.
Kilo vermek istiyorsanız haftada 2.5 saat yüzmek yeterli olacaktır. Kilo verdikten sonra da formunuzu korumak için, hafta da 1 saat yüzme tavsiye edilir. Yüzmenin kilo verdirmeyi sağlayan bu mucizevi yararının yanında, dikkat edilmesi gereken egzersiz sonrası saatler vardır.
Evet, yüzerek kilo verebilirsiniz. Ancak yağ yakmak için doğru yönergelere uymanız gerekir. Yüzme, aerobik bir egzersizdir ve yağ yakmak için maksimum kalp atış hızınızın % 60-80'i arasında yüzmeniz gerekir. Bunu yapmazsanız, yeterince kalori yakamazsınız.
Yüzme stilinizi seçin ve sınırlarınızı zorlayın
Ama hepsinden daha etkili olanı Kelebek vuruşudur. Bu vuruş doğru yapılırsa 10 dakikada 150 kalori yakmanıza yardımcı olabilir. Bir sonraki en iyi vuruş, bir saatte 704 kalori yakmanıza yardımcı olabilecek serbest stildir.
İlgili 28 soru bulundu
Yüzme, yağ yakımına yardımcı olabilir ve dolayısıyla vücuttaki yağ miktarını azaltabilir. Ancak, yalnızca yüzme yaparak göbek bölgesindeki yağların erimesini sağlamak mümkün değildir. Vücut yağının kaybedilmesi, genellikle vücuttaki genel yağ oranının azaltılmasına bağlıdır.
Her gün yüzülebilir
Serbest, kurbağalama, sırtüstü veya kelebek gibi tercih edilen stillerde yüzülebilir. Mesafe kişinin kondisyon seviyesine göre değişebilmektedir.
Yüzme, esnekliği arttırdığı için de yürümeden daha faydalı. Ayrıca vücudun üst kısmını daha fazla kullandığınız için dengeli bir kas gücü kazanır, dayanıklılığınızı daha çok arttırırsınız. Sakatlanma riski de yürümeden daha düşük. Bununla birlikte yüzmek için bir deniz ya da havuz bulmak her zaman kolay olmayabilir.
Buna ek olarak yüzme, vücudu şekle sokmaya yardımcı olan bir spor olarak görülür. Spor yaparken farklı kas grupları çalıştığı için kol, bacak, bel ve sırt bölgelerinde incelme sağlanabilir.
Haftada en az 3-4 kez yüzerek, vücuttaki yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırabilirsiniz. Her seansı en az 30 dakika süreyle planlayarak maksimum fayda elde edebilirsiniz. Yüzme ile kilo verme sürecinde sağlıklı bir beslenme planı da önemlidir.
Öncelikle, kasları çalıştırır, kalori yakımına ve kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca düzenli olarak yüzerseniz kaslarınız güçlenir, esnekliğiniz artar ve kardiyovasküler sağlığınızı destekler. Öte yandan bu aktivite stresi azaltır, zihni rahatlatır ve ruh halini iyileştirir.
Yüzmenin vücudu şekillendirmesi mümkündür. Yüzmek tüm kas grupları üzerinde etkili olur. Yağ yakımı konusunda vücudu destekleyen önemli spor dallarından biridir. Bu sebep ile de yüzerken kilo kaybetmek ve vücudu şekillendirmek mümkündür.
Yüzme zaten tok karınla yapılamayan bir spordur. Yüzmek için, yemek yedikten sonra en az 2 saat beklemek gerekir. Bu sebeple yemek yemediğinizde bir şey olmaz.
Haftada 3 gün yüzme önerilir. Yüzme de kaç teknik vardır? Bilindiği üzere; serbest, kurbağalama, sırtüstü ve kelebek olarak dört farklı teknik vardır.
Kas ve iskelet sistemini çalıştırmasının yanında, vücudumuzda pek çok sistemin de düzgün çalışmasını sağlar. Özellikle omurga problemlerinde sırt üstü yüzme, tüm omurga çevresi kasların kuvvetlenmesini ve böylece duruşun düzelmesini yani doğru postürün oluşmasını kolaylaştırmaktadır.
Gövde, kalça, bacak, kol ve omuzlar çalışır. Yüzerken sadece kalori yakmakla kalmaz aynı zamanda kaslarını da geliştirirsin. Böylece hızlanan metabolizman sayesinde duşunu alıp dinlenirken bile kalori yakmaya devam edersin. Yüzmek seni inceltip kaslarını geliştirirken aynı zamanda bedene ve ruha da iyi gelir.
Yüzerek vücut yapılmaz, sadece derini inceltip kanat kaslarında gelişim sağlarsın. Göğüs kafesin de genişler. Yüzerek vücut yapılır düşüncesinin kaynağı yüzücülerin vücudunda yağ kalmaması sebebiyle kaslarını örten bir tabaka olmadığından bu kasların daha belirgin görünmesidir.
Yüzme sporu doğru olarak uygulandığında vücuttaki omuz, sırt, göğüs, bacak, kalça ve karın bölgesindeki pek çok kası çalıştırır. Omuz bölgesinde; deltoid posterior head, deltoid middle head ve deltoid anterior head kaslarını harekete geçirir.
Yüzerken vücudunuzdaki tüm kaslar harekete geçer ve her an aktif olarak çalışır. Böylelikle aynı anda hem kol hem karın hem de bacak kaslarınız güçlenir. Üstelik suyun direncine karşı kuvvet uyguladığınız için diğer egzersizlere göre yüzmenin faydası daha fazladır.
Yüzme ile sırt, omuz ve kol kaslarının çalışmasıyla beraber duruşu etkileyecek kaslar güçlenir. Bu sayede yüzme sporu duruş bozukluğunun giderilmesinde önemli bir yere sahiptir. Yüzmenin fizyolojik faydalarından bir diğeri ise solunum sistemi üzerindeki olumlu etkileridir.
Profesyonel anlamda yüzme öğrenme ve yüzme tekniklerini geliştirmek için mutlaka profesyonel bir havuzda eğitim almalısınız. Denizde mi yoksa havuzda mı su üstünde durmak daha kolaydır? Sorusuna cevap tabi ki denizdir. Bunun nedeni ise suyun kaldırma gücü tatlı ve tuzlu su faktörüdür.
Tuzlu su cildinizi güzelleştirir
Tuzlu suda düzenli olarak yüzmek, cildinizin nem dengesini korumasına ve yeni hücre gelişimini destekleyecek arınmaya yarar. Canlandırıcı bir yüzme seansı sonrası cildinizin ne kadar pürüzsüz ve sağlıklı göründüğüne şaşıracaksınız.
Yüzme: Harvard Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, 60 kilogram civarında olan biri 30 dakikalık serbest stil yüzdüğünde 330 kalori yakıyor; kelebek stilde yüzmek 330, sırtüstü 240 ve kurbağalama 300 kalori yakmanızı sağlıyor. 85 kilogram olan bir bireyde ise bu değerler 350-500 kalori arasında değişiyor.
Yüzmenin süresi 30 dakikadan az olmamalıdır. Çünkü suyun içerisine girildiğinde vücudun sıcaklık dengesini kurması ve kasların çalışması için bu süre gereklidir. Yüzmeye başlamadan önce birtakım ısınma hareketleri yapmak da yüzmenin daha verimli olmasını sağlar. Yüzmeye başlarken yavaş hareketlerle kulaç atılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri