Bununla birlikte namazda Allah korkusu, cennet veya cehennemin hatırlanması vb. nedenlerle ağlamak abdesti bozmayacağı gibi namaza da zarar vermez.
Eğer gözyaşı hastalıktan dolayı akmıyorsa abdesti bozmaz. Ama hastalıktan dolayı bir sıvı ya da kan akıyorsa abdest bozulur. Namaz kılarken tüm maneviyatınız ile Allah'a dua ederken içiniz ürperiyor ve gözyaşlarınızı tutamıyorsanız bu gibi bir durumda abdest bozulmaz.
Demek ki, namazda Allah sevgisi, ahiret kaygısıyla duygulanıp ağlamak namazı bozmaz, tam tersine en makbul ibadet yapar.
c. Namaz kılan kimsenin kendisinin duyabileceği kadar gülmesiyle yalnızca namaz bozulur. Kişinin kendisinin ya da yakınındakinin işitmeyeceği şekilde gülümsemesi namazı da abdesti de bozmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/11).
"Aslolan, yel çıkmasının abdesti bozmasıdır. Fakat bir kimseden sürekli olarak yel çıkıyorsa, namaz kılmak istediğinde her farz vakit namazı için abdest alması gerekir. Daha sonra namazda iken kendisinden yel çıkarsa, bu yel onun namazını bozmaz.
İlgili 22 soru bulundu
el Cevab: Mekruhtur. Kâbe'de beytullaha bakılması da caizdir. Namazı bozmaz ama efendimizin uyarıları var.
Pek çok insan ağlamak abdesti bozar mı sorusunun yanı sıra namazdayken akan gözyaşının namaza zarar verip vermediğini merak etmektedir. Bu soru da hadisler ile ve yine Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamaları ile net şekilde cevaplandırılmıştır. Namazdayken, dışarıdan gelen bir etki ile ağlamak namazı bozar.
3- Peş peşe yapılan üç hareket amel-i kesirdir. Bir rükünde, üç kere bir yerini kaşımak, saçını taramak veya kapalı kapıyı açmak, ağzındaki ufak bir şeyi üç kere çiğnemek yahut eritip yutmak, namazı bozar.
Konuşma yetisine sahip kişinin namazda Fâtiha ve diğer sûreleri, dili ve dudağı kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden geçirmesi okuma (kıraat) sayılmaz. Böyle yapmakla namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz.
Diyanet kaynaklarına ve İslam alimleri fetvalarına baktığımız zaman geğirmenin (sesli ya da sessiz) abdesti bozmadığını görmekteyiz. Gelelim önemli noktaya, kişinin geğirdiği zaman midesinden ağzına kusmaya yakın miktarda sıvı geliyor ise (reflü hastalarında sıklıkla gelişen bir durumdur) namaz abdesti bozulur.
İslâm'da bedenî, ailevî, dünyevî felâket ve acılara ağlamayıp sabır ve tahammül göstermek tavsiye edilmekle birlikte, bu durumlarda taşkınlık yapmadan ağlamak yasaklanmamıştır. Buna karşılık nevha yani isyanı andıracak şekilde bağırıp çağırarak, saçını başını yolarak ağlama kesin olarak haram kılınmıştır.
Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor. Namaz, bütün peygamberlerin Allah'a yönelişinin en somut ifadesidir. Peygamber Efendimize, “Şüphesiz benim namazım da, kurbanım da, hayatım da ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir” demesi emredildiği gibi, Hz.
Bu hâl, bir bakıma dalgınlık ve gaflet göstergesidir. Hadis-i şerifte şeytandan geldiğine dikkat çekilen esneme, genellikle çok yiyip içmek, karnı tıka basa doldurmak, hareketsizlik ve uyku hâlinin öne geçmesi gibi durumlardan kaynaklanır. Ayrıca esnemeye sebep olan durumlardan her biri şeytanın hoşlandığı işlerdir.
Değerli kardeşimiz, Namazda dünyevi bir şey için sessiz ağlamak -mekruh olmakla beraber- namazı bozmaz. Ancak dünyaya ait bir işi hatırlayarak sesli ağlamak veya ağrı veya sızıdan dolayı ve bezginlikle, ah of deyip inlemek namazı bozar, ancak abdesti bozmaz.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Allahü teâlâ, edilen duayı üç şekilde kabul eder: 1- Hemen, yani peşin kabul eder. 2- Kabul eder; ama hemen vermez, yani veresiye kabul eder. Biz istediğimiz kadar yalvaralım, gözyaşı dökelim, Allah diyelim…
Secde süresince ayakların her ikisinin de yerden kesilmesi namazı bozar. Ancak bir rükün yerine getirilinceye kadar ayakların ikisi veya biri yerde olursa namaz geçerlidir. Buna göre az da olsa ayaklardan ikisi ya da biri secde anında yere değmişse namaz olur.
Fâtiha Suresini, Dudağı Kıpırdatmadan Okumak Namazı Geçersiz Kılar mı? Namaz içerisindeki kıraatin geçerli olabilmesi için kişinin dudaklarını kıpırdatması ve asgari düzeyde dahi olsa okuduğu ayeti, dua ve zikirleri kendisine işittirmesi gerekir.
Secdede üç defa "subhane rabbiyel a'la" demek sünnettir. Ancak secdede bir tesbih okuyacak kadar süre beklemek farzdır. Bu kadar bir süre beklemeden yapılan secde geçerli olmaz. Namaz bozulur, yeniden kılmak gerekir.
- Avcıdan maksat, göğsünü kıbleden çevirmeden, gözleriyle namaz esnasında etrafı kolaçan eden, - Hamaldan maksat, tuvalet ihtiyacı olduğu hâlde abdest tazelemeden namaz kılan, - Tüccardan maksat ise, namaz kılarken kalbini ve zihnini ticaret ve dünya işleriyle meşgul edendir.
Değerli kardeşimiz, Namazda örtülmesi gereken bir uzvun dörtte birinden azı açılırsa namaz bozulmaz. Elde olmayan sebeplerden dolayı farkında olmadan saçın bir kaç telinin görünmesi insanı günahkar yapmaz.
Namazda kadınların kol ya da bileklerinin ne kadarı açık olursa namaz bozulur? Değerli kardeşimiz, Avret sayılan bir âzanın dörtte birinden az olan açılmalar, namazı bozmaz; dörtte birin üzerindeki açılmalar ise, namaza mâni olur.
Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir. Abdest hangi hallerde bozulur, osurmak abdesti bozar mı, yellenmek abdesti bozar mı sorusu sıkça sorulmaktadır. Fetvaya göre osurmak (yellenmek) abdesti bozan hallerden biridir.
Günümüzde dar pantolonun secdeye gidilirken elle tutulup çekilmesi bu cümledendir. İki eli kullanmak bu konuda namazı bozmasâ bile kerahetten hâli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri