Bu durumda, iş sözleşmesi ya da eklerinde açıkça belirtmek suretiyle saatlik izinler ücretten kesmek suretiyle kullandırılabilecektir. Ayrıca ücretten kesilmeden işveren tarafından atıfet kabilinden kullandırılması söz konusu olabileceği gibi bu süreler için telafi çalışması da yaptırılabilir.
Memurlara saatlik izin verilebilmesi idarenin yetkisinde olup genel olarak bu iznin verildiği ancak Dönemin Devlet Personel Başkanlığı ve Danıştay kararları dikkate alındığında verilen bu iznin yıllık veya mazeret izinlerden düşülmesinin mümkün olmadığı görülmektedir.
Ücretli izin ve ücretsiz izin arasında ki temel fark, ücretli izinde çalışan işe gitmediği günlerde maaşında bir kesinti yaşamaz, normal ödeneği yatmaya devam eder. Ücretsiz izin de ise çalışan izinli olduğu gün sayısı boyunca hiçbir ücret alamaz. Yani gelmediği günler maaşından kesilir.
Ücretli izin almış olan bir işçi izinli olduğu süre zarfından çalışmıyor olsa dahi maaşını düzenli şekilde almaya devam eder. Yalnızca fazla mesai ya da prim gibi çalışmaya bağlı ücretler çalışana ödenmez.
İş Kanunu'nun 56. maddesinde, “İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.” denilmektedir. Bu nedenle işçilere yıl içerisinde verilen saatlik izinlerin, işçinin yıllık izninden düşülmesi Kanunen mümkün değildir.
İlgili 27 soru bulundu
Danıştay 12. Dairesi, Devlet Memurları Yasası'nda sayılan izin halleri arasında “saatlik izin” ya da “idari izin” diye adlandırılan bir izin türüne yer verilmediğine dikkat çekti. Daire, mazeret izinlerinin de türüne göre “gün” ya da “hafta” olarak kullandırıldığını vurguladı.
Saatlik izin adından da anlaşılacağı üzere; kısa sürelerle ve gün içinde alınan izni ifade eder. Bu iznin illa bir saat olması gerekmez ve bir saatten az ya da çok olabilir. Burada önemli olan, çalışanın işlerini hızlıca halledip işine geri dönebileceği bir izin sisteminin var olmasıdır.
Maddesi ile getirilen mazerete izinleri ücretli izinlerdir. Mazeret izni hallerinde işçinin çalışamadığı günlerdeki ücretinde kesinti yapılmaz ve bu günlerdeki çalışmaları da çalışma günlerinden sayılır. Bu mazeret izinlerinin mazeretin oluştuğu zamanda kullanılması gerekmektedir.
Hafta tatilinde işçi o gün çalışmasa bile ücretini hak eder. İşçi, ücretli hafta tatilini ister genel tatil günü olan pazar, isterse hafta içi herhangi bir gün kullansın bir günlük tutarındaki ücretin kendinse ödenmesi gerekir.
Ücretli izin hakkı ile ilgili en önemli nokta, işçinin izinli olduğu sürede normal ücretinin ödendiği ve ödenmesinin zorunlu olduğudur. Yani “Ücretli izinde para kesilir mi?” diye merak eden çalışanlara bu süre zarfında hiçbir kesinti yapılmadığı cevabını vermek uygundur.
Yıllık ücretli izin; bir iş yerinde, işe başladığı günden itibaren en az 1 yıl çalışmış işçilere tanınmış olan kaynağını anayasadan alan bir dinlenme hakkıdır. Yıllık ücretli izin çalışanın çalışmasına karşılık olarak hak ettiği izin hakkı olarak da tanımlanabilmektedir.
Örneğin, kamu çalışanlarının görev yaptığı ilde mesai saatleri dışında yerine getirme imkanı bulunmayan işleriyle ilgili olarak yılda toplam 40 saate (günde dört saati aşmamak kaydıyla) kadar saatlik izin verilebilir. 40 saati aşan her saatlik izin sekiz saate ulaşması halinde ilgilinin cari yıla ait 10 günlük mazeret ...
Kadrolu veya sözleşmeli devlet memurlarının ayaktan tedavi kapsamında tek seferde alacağı 7 günü aşan raporlarda maaş kesintisi uygulanmaz. Bu tedavilerin toplamı ise bir takvim yılı içerisinde 40 günü geçemez. Tek seferde 7 günü, veya 1 yılda toplam 40 günü aşan rapor durumlarında memurlarda maaş kesintisi uygulanır.
Hukuki açıdan idari izin kullanan memurların, izin süresince herhangi bir izne tabi olmaksızın il dışına çıkmalarını engelleyen bir mevzuat düzenlemesi bulunmamaktadır.
İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır. Yıllık izin ücreti çıplak ücret üzerinden hesaplanmakta ve peşin ödenmek zorundadır.
Yargıtay, 2 gün izin yapan işyerlerinde bu iki gün iznin 1 gününü idari izin, 1 gününü de hafta tatili olarak kabul etmektedir. Bu durumda iş yerinin çalışma gün sayısına bakılmaksızın hafta tatili süresi 1 gün olarak kabul edilmeli ve yıllık izin süresinden her hafta 1 gün olarak düşürülmelidir.
İşçinin hafta içi bir gün izin kullanması halinde yasa gereği hafta tatili kullandırılmış olmaktadır. Yargıtay, yine konuyla ilgili bir kararında, hafta tatili gününde yapılan çalışmaların serbest zamanla karşılanmasının mümkün olmadığını kabul etmiştir.
Evlenme halinde mazeret izni süresi 3 gün, 1. derece akrabanın (eşi, çocuk, anne, baba veya kardeş) vefat etmesi halinde 3 gün, Evlat edinilmesi durumunda 3 gün, Eşin doğum yapması halinde 5 gün.
Buna göre amir, bu yönerge ile izin verme yetkisi verilenleri ifade etmektedir. Ancak hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda hem de yönergenin 10'uncu maddesinde, 10 güne kadar mazeret izni söz konusu olduğunda; izin verme yetkisinin amirde değil kaymakamda ya da valide olduğu ifade edilmiştir.
Serbest zaman izni; fazla mesai ücretinin yerine verildiği için izin olarak da artırımlı uygulanmalıdır. Buna göre; her 1 saat fazla çalışma için 1 saat 30 dakika, her 1 saat fazla süreli çalışma içinse 1 saat 15 dakika serbest zaman izni söz konusudur.
Hayır. İşverenin böyle bir hakkı yoktur. O kadar ki, işveren işçiyi ücretsiz izne çıkarırsa bu işçi için haklı fesih nedenidir. Eğer ücretsiz izin süresi fazla ise işverenin haksız feshi niteliğindedir.
1 gün izin maaştan kesilir mi? İşveren tarafından işçiye ücretli izin verilmişse, elbette ki kesilmemesi gerekir. Ancak İş Kanunu'nun öngörmediği bir izin talep edildiğinde ve işveren bu izni ücretsiz izin şeklinde işçiye verdiğinde, bir günlük iznin maaştan kesilmesi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri