Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum.
Kur'an'ın daha iyi ezberlenmesi için gece gündüz namazlarda okumak gerekir. Aynı şekilde nafile namazlarda veya namazları beklediğinde kuran tekrar edilir. Bu yöntemle ezberlemek daha kolay olur, başka işle meşgul olduğu halde bu yöntemle kolaylıkla Kur'an'ı ezberleyebilir.
Ezber için sabah saatlerini tercih etmenizde fayda var. Ezberleyeceğiniz bölümü bir önceki akşam en az on defa okumanız işinizi kolaylaştırır. Sabah uyandığınızda ezberleyeceğiniz kısmın mealini dikkatlice okuyun. Anlamını bilmek, duygu ve zihin boyutunu canlı tutuğu gibi Kuran'ın anlaşılmasını da kolaylaştırır.
Ezberlemek istediğin ayetleri ezberlemek için 30 dakika ayırmalısın. Yeni başlayanlar günde beş ayet ezberleyerek başlamalılar (Bakara'dan başlıyorsan üç ayet). Başka bir ipucu, ezberlediğin ayetleri indirmek ve sürekli olarak bilgisayardaki müzik çalarından dinlemektir. Böylece ayetler bilinçaltına yerleşmiş olurlar.
İlgili 42 soru bulundu
(Bir sayfayı yüzüne okuma hızın 1,5 - 2 dakikaya inmeli) Eğer tam sayfa göze çok gözükürse 3'e böl ve her bölümü 33 defa oku. Okunan sayfa o gece uykuda dinlendirilerek demlenir.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Saat 16.00- 18.00 arası zihni canlılığın geri döndüğü saatlerdir. Bilgilerin kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya almak istediğiniz konuları çalışmak için ideal zaman aralığıdır.
Çünkü geceleri beyninizde bütün günün yorgunluğu olacaktır. İşte bunun için ezber yapmak için zihninizin dinç olacağı sabahın erken saatlerini tercih etmelisiniz. Ve gece yatmadan önce sabahleyin ezberlediğiniz ve gün içinde tekrar ettiğiniz bilgileri gözden geçirmelisiniz.
Ezber yapmak adına yapılacak olan çalışmaların başında, sürekli olarak tekrar yapmak geliyor. Kişiler mutlaka cümleleri veya kelimeyi tekrar ederek kafasına yerleştirmelidir. Ezber yapabilmenin tek püf noktası sürekli olarak tekrar etmek ve aynı yazıyı çalışmaktır.
Hafızlıkta bir kişinin hedefini gerçekleştirme süresini, hafızın kendisi belirliyor. Normal şartlar içerisinde hafızlık eğitimi 1 ila 2 yıl sürüyor.
Her yaşta hafız olunabilir. Ben bunu tecrübe de ettim. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda çalışırken görevlendirme olarak cezaevinde manevi rehberlik yaptım.
Cevap: Bu konuda Halebî-yi kebîrde deniyor ki: “Yan yatarak ayakları birbirine bitiştirip, Kur'ân-ı kerimi, içinden ezbere okumak veya yürüyerek, iş görerek, kabir başında oturup okumak caizdir.
Arapça'da “korumak, ezberlemek” mânasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız (çoğulu huffâz) sözlükte “koruyan, ezberleyen” anlamına gelip Kur'an'ın tamamını ezberleyene hâfız denilmiştir.
Bu bakımdan namaz kılacak kadar Kur'an-ı Kerim ezbere bilmek farzdır. Kur'an-ı Kerim'in tamamını ezberlemek ise sünnettir ve sevabı çoktur.
Alimlerin çoğuna göre Kur'an-ı Kerim'i hatmetmek için zaman sınırı yoktur. Kur'an-ı Kerim kolaylıkla kaç günde hatmedilirse öyle yapılmalıdır. Ancak bazı alimlerin görüşüne göre bir hatim için kırk günden fazla zaman harcanmamalıdır. Bu durumda her gün en az on beş sayfa okumak gerekir.
Özetle, bir öğrenme yöntemi olarak ezberleme, bir şeyleri hatırlamak için gerekli olsa da uzun vadede etkisizdir. Kalıcı öğrenme için kalcı olmayabilir. Bunun nedeni, yalnızca bilgiyi ezberlediğinizde, onu geçmiş ve gelecekteki öğrenimden koparırsınız. Ezberledikleri bilgilerin pratiği yapılamaz.
Çalışırken akılda kalması gereken notların altını kalın mavi kalemle çizmek okunan şeylerin akılda kalmasını kolaylaştırır. Dünyada neden mavi renkli kalemlerin tercih edildiğini sanırım birçok kimse düşünmemiştir. Mavi kalemle yazılan yazılar hafızada daha çabuk ve kalıcı olarak yer almaktadır.
Beyninizin en aktif olduğu saatler sabah 09.00 ile 11.30 arasıdır. Yüksek kortizol hormonu nedeniyle sabahki dikkat seviyeniz ve stresle baş etme beceriniz daha yüksektir. Önemli toplantılarınızı, sınavlarınızı ve buluşmalarınızı sabah saatlerine ayarlayın.
19.00-22.00 Arası Üçüncü Periyot Verimli Ders Çalışma Saatleri. Saat 19.00'da başlayan bu periyot yaklaşık 3 saat kadar sürer. Bu zaman diliminde gün içinde öğrendiklerinizi tekrar edebilirsiniz. Bu sayede öğrendiklerinizin pek çoğu kalıcı belleğe atılabilir.
Beyin: Sabah saat 10.00-12.00 arasında mental performansımızın en iyi olduğu dönem ve saat 12.00 ile 14.00 arası problem çözme gibi yüksek beyin fonksiyonlarının en iyi olduğu dönem. Kalp ve akciğer: Kalp ve akciğerimiz en iyi akşam saatlerinde (16.00-17.00) arasında fonksiyon gösteriyor.
Kayseri'de yaşayan Emin Candan, gençliğinden beri sahip olduğu hafız olma hayalini, emekliliği sonrası 67 yaşında gerçekleştirdi. Gençlik yıllarında Kur'an-ı Kerim'i ezberleyip hafız olma hayali kuran 68 yaşındaki Candan, çeşitli sebeplerden dolayı bu hayalini gerçekleştirememiş olmanın yıllarca burukluğunu yaşadı.
Sakarya'da 4 yaşında Kur'an-ı okumayı öğrenen ve hatmeden Muhammed Serdar Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek 6 yaşında hafızlık ünvanı aldı.
Esasen Kur'an okumanın, bazı ayet ve sureleri ezberlemenin belli bir şartı yoktur. Nitekim, tarihte dört yaşında hafız olanlar olduğu gibi, 60-70 yaşında hıfzını tamamlayanlar da olmuştur. Ancak tarihte ve günümüzde meydana gelen özel durumlara göre karar vermek doğru değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri