Turbolar, içten yanmalı motorlarda yanmanın optimize değerlerde olmasını ve motorun performansı arttırmak için kullanılırlar. Bir turbo doğal havalandırmalı motora göre güç çıktısını %15-25 artırabilir. Turbo egzoz gazı tarafından döndürülür, bu nedenle kayış tahrikli süperşarj sistemi gibi motordan güç çekmez.
Günümüz şartlarında ise benzinli motorlar dahi turbo beslemeli olarak kullanıcıya sunulmaktadır. Turbo, yanma odasından çıkan egzoz gazının enerjisini kullanan bir hava motorudur. Yanma odasının içerisine soğuk hava basarak; yanmanın verimini artırır.
Dizel turbo nedir sorusunun cevabı da tam olarak burada devreye giriyor. Motorin yağının yoğun olduğu bir motor çeşidi olan dizeller turbo adı verilen sistem sayesinde daha yüksek verimlilik elde edilebiliyor. Aynı zamanda zararlı egzoz gazı atıklarını da azaltan turbo, motorun ömrünü uzatıcı etkiye de sahip.
Atmosferik bir motora turbo takılabilir, bu mümkün ama maddi anlamda birçok külfeti de beraberinde getirmektedir. Aracın piston aksamıyla yakıt sistemi ve ateşleme sistemine kadar birçok ayarının yeniden yapılması gerekmektedir.
İçten yanmalı bir motor türü olan atmosferik motor, sadece otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak çalışır. Atmosferik motorlar, silindirde bulunan hava ve yakıtı, piston aracılığıyla alır ve kullanırlar.
İlgili 18 soru bulundu
Turbo, motorun içine daha fazla hava sıkıştırarak hava yoğunluğu yaratır ve bu etkiyi elde eder. Aynı zamanda egzoz gazlarından enerji alır. Motorun çalışması sırasında oluşan egzoz gazı turboyu döndüren bir tür türbine enerji sağlar. Bu türbin, hava sıkıştırmak için kullanılacak olan diğer türbinle bağlantılıdır.
Turbo motorlar çok sayıda ekstra parçaya sahiptir. Bu nedenle de bakım maliyetleri, atmosferik motorlara göre daha yüksektir. Yüksek süratlerde turbo, kalkış gibi durumlardaysa atmosferik motorlar daha avantajlıdır. Turbo motorlar, benzer hacme sahip atmosferik motorlara göre daha az yakıt tüketir.
Şu an turbo downsizing araç üretenler bu araçları istedikleri ya da daha teknolojik vs olduğu için üretmiyorlar, üretiyorlar çünkü milyar dolar seviyesinde cezalar ile karşılaşmak durumundalar. Toyota bu geçiş için zaten hybrid yatırımlarını çok öncesinde tamamladığı için böyle bir yatırıma ihtiyacı yok.
Boksör motor (boxer) ya da diğer adıyla düz motor pistonları yere paralel olan bir içten yanmalı motordur. Boksör motorda silindirler tek bir krank milinin her iki tarafına 2 sıra halinde yerleştirilmiş ve böylece tüm pistonların hareketinin tek bir düzlemde olması sağlanmıştır.
HER ARACA TURBO TAKILIR. MODİFİKASYON YAPILIR. TABİ BİLİNÇLİ YAPMAK KAYDIYLA. İlk önce turbonun takılmasından bahsedelim.Turbonun montajı için (orta ve yüksek basınç diye tabir edilen)Motorda istenilen sisteme göre değişiklikler yapmak zorunludur.
Yakıtın yanabilmesi adına motorun hava dolaşımının gerçekleştirmesi gerekmektedir 1750 devirden sonra turbo deviri yakalanarak araç modülü motorun verdiği tork değerinde güç üreterek turbo modunda çalışmaktadır.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
Herhangi bir motorun atmosferik olup olmadığını anlamak oldukça basittir. Her şeyden önce bu motorların aksamları diğerlerine nazaran daha büyüktür. Buna ek olarak daha sade bir tasarımın söz konusu olduğu bilinir. Çalışma sırasında bu motorların yüksek oranda ses çıkardığı bilinmektedir.
Atmosferik motorlar içten yanmalı olup yalnızca otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak fonksiyonlarını yerine getirir. Motor silindirinde bulunan hava ve yakıtı piston aracılığıyla alarak aracın diğer bölümlerine iletir. Atmosferik motorlar atmosfer basıncını emerek silindirde yanmak üzere aktarırlar.
Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc olabilir. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir. Silindirin taban alanı ile strokunun, yani bir silindirin taban alanı ile yüksekliğinin çarpılmasıyla bulunur.
Sandık motor, fabrikadan sıfır olarak çıkmış motor türlerine verilen isimdir. Sandık motor modelleri, fabrikadan yeni çıkmış motorlardır. Kullanıma hazır halde olan sandık motorların az kullanılmış versiyonlarına ise çıkma sandık motor adı verilir.
Ters enerjilendirme, motorun çalışma hızı ne olursa olsun motoru tersine çevirdiği için en hızlı frenleme yöntemidir. DC motorlar için ters enerjilendirme, beslemenin ters çevrilmesi veya sürücü yarım köprüsü kontrolünün ters çevrilmesiyle yapılır.
Japonlar ise hala atmosferik motorda ısrar ediyorlar. Atmosferik Japon motorlarının beygir güçleri yüksek olsa da, alt devir zayıflığı ve tork düşüklüğü nedeniyle turbolu araçlar daha çok tercih edilir oldu.
1.5 litre hacimli ve 3 silindirli olan motor, turbo beslemeye sahip değil. Buna rağmen maksimum torkunu 200 d/d'lık bir bant boyunca üretebilmesi ilginç. Tasarım olarak bir değişim geçirmeyen modele dışarıdan bakıldığında kaputunun altında hangi benzinli motorun bulunduğunu anlamaksa mümkün değil.
Aslında bu teknoloji bize hiç de yabancı değil. TSI motorlar, Volkswagen'in daha önce de kullandığı FSI motorlar gibi yüksek basınçlı direkt benzin enjeksiyonu sistemine sahip. TSI'ın açılımı Turbo Stratified Injection ifadesinden geliyor ve Turbo Kademeli Enjeksiyon olarak Türkçeleştiriliyor.
Turbo motorlar daha küçük yapıda olduğu için daha az yakıt tüketiyor. Yani atmosferik bir motorun altı silindirle ürettiği gücü turbo motorlar dört silindirle üretebiliyor. Bu da yüzde 20'ye yakın bir yakıt tasarrufu anlamına geliyor.
İkinci motor seçeneği 1.6 litrelik i-Vtec 125 beygir gücü ve 152 NM torka sahip benzinli motordur. Üçüncü motor ise 140 hp güce ve 174 Nm torka sahip 1.8 litrelik i-Vtec atmosferik benzinli motordur. Bu motorlar, Türkiye'de 5 ileri manuel ve 5 ileri otomatik şanzımanla sunulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri