√1, 1'in karesi olduğu için kök dışına 1 olarak çıkar yani √1=1'dir. Verilen sayının, hangi sayının karesi olduğunu bulma işlemi karekök alma işlemidir.
Karekök içinde bulunan bir sayının kök dışına çıkarılması için asal çarpanlarına ayrılması gerekmektedir. Bir sayı asal çarpanlarına ayrıldıktan sonra, kuvveti çift olan sayılar tam kare sayılar olarak nitelendirilir ve bu sayıları kuvveti 2'ye bölerek kök dışına çıkartabiliriz.
i, i^2=-1 olarak tanımlanır. √-1=i değildir, ve bunun, fazlaca teknik olsa da, iyi bir nedeni vardır.
0,01= 1/100 şeklinde yazılır çünkü virgülden sonra iki basamak sayı var. √1/100 = 1/10 şeklinde dışarı çıkar.
Çünkü kök 2 kökten dışarı çıkamaz. Yalnızca yaklaşık değeri elde edilir. Bunun nedeni karesinin olmamasıdır. Kök 2 sayının yaklaşık değeri ise 1,41 olur.
İlgili 16 soru bulundu
√1, 1'in karesi olduğu için kök dışına 1 olarak çıkar yani √1=1'dir.
kök 1 artı kök 2 kaç eder? √1+√2=kök 1 dışarıya 1 olarak çıkar kök iki ise dışarı çıkmaz bu nedenle, 1+√2 olur cevap. (ek bilgiler için eke bak.)
Daha açık bir dille ifade etmek gerekirse; eğer bir köklü sayı, kökten çıkartılabiliyorsa o sayı rasyonel bir sayıdır. Çünkü kökten çıkabilen tüm sayılar aynı zamanda birer tam sayıdır ve tam sayıların tamamı rasyoneldir.
Tam kare sayılara karesel sayılar da denir.1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81, 100, 121, 144, 169, 192, 256, 289, … sayıları tam kare sayılardır.
Örnek: √0,04 işlemini ele alalım ve karekök dışına çıkaralım. Yine Öncelikle karekök içerisindeki 02 04 sayısını 4/100 olarak çevirdik. Çünkü paydaya 2 tane sıfır gelince, sağa doğru 2 tane kaydı. Daha sonra Karekökleri ayırdık ve √4 ile √100 sayılarını elde ettik.
Kök matematikte fonksiyon belirten ifadedir. Kök içinde bulunan sayının sıfırdan büyük ve eşit olması gerekmektedir. Örnek olarak; =>kök1=1=>kök0=0 olarak görülecektir.
Tam kuvvetleri ve karekökü
Reel sayılarda, diskriminant yöntemine göre, (-1) sayısının karekökü yoktur. Cebirde tüm ikinci dereceden denklemlerin çözülebilir hale gelmesi amacıyla karmaşık sayılar adı verilen bir sanal sayı kümesi oluşturulmuştur.
Negatif tam sayılar, herhangi bir sayının karesi alınarak ifade edilemezler. Herhangi iki negatif sayının kendisi ile çarpılması durumunda elde edilen sayı yine pozitif bir sayı olacaktır. Bu kapsamda negatif bir sayı kök içerisinde bulunamaz.
Kök 5 kök dışına tam olarak çıkmaz. Çünkü rasyonel bir sayı değildir irrasyonel bir sayıdır.
√3 kök dışına tam çıkmaz, irrasyonel bir sayıdır. √3 = 1 ve 2 arasında bir sayıdır ve yaklaşık değeri ise 1,73 olarak çıkar.
√6 sayısı kök dışına nasıl çıkacağını bulmamızı istiyor. √6 = √3*2 şeklinde yazabiliriz bu sayının dışarıya çıkabilmesi için bir sayının karesi falan olması gerekirdi ama hiç bir sayının karesi değil bundan dolayı olduğu gibi cevabımız √6 kalacaktır.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır.
Sıfır bir tam kare (karesel) sayı değildir.
Tam kare karekökü bir doğal sayı olan tam sayılara denir. Diğer bir deyişle, kendiyle çarpılan (karesi alınan) doğal sayıların sonucu tam karedir. 0, 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49... ilk tam karelere örnektir.
Kök derecesi 2 ve üssün değeri de 2 olduğundan birbirlerini götürürler ve elimizde 1 kalır. √1=1 olur.
Cevap: √2 daha büyüktür.
0 bir doğal sayıdır. Dolayısıyla hem rasyonel hem de reel sayıdır.
İşlemin sonucu kaçtır? Kök 6 = kök 3 çarpı kök 2 dir.
Her hangi bir sayının karekökü, karesi alındığında esas sayıyı veren tam sayı olarak tanımlanmaktadır. Kök bulma formülü; pozitif sayılar için, √x şeklinde yapılabilmektedir. Sayının karesi kendisiyle çarpılması sonucunda bulunmaktadır. Ancak sayının negatif olmaması tam sayı olması gerekmektedir.
NOT: √9 köklü sayısında kökün derecesi n=2, kök içerisindeki sayı ise a=9'dur. ∛8 köklü sayısının derecesi n=3, kök içerisindeki sayı ise a=8'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri