Karardan anlaşılacağı üzere davanın açılmasının maddi hukuk anlamında sonuçları şunlardır: 1- Davanın açılması ile dava konusu alacak için zamanaşımı kesilir. 2- Hak düşürücü süreler korunur.
Taraflar, süresi içinde görevli veya yetkili mahkemeye başvurursa zamanaşımı, davanın görevsiz veya yetkisiz mahkemede açıldığı andan itibaren kesilmemiş sayılır.
Hak düşürücü süre, hakim tarafından re'sen dikkate alınması gereken dava şartlarındandır.
Davanın açılmasıyla derdestlik durumu doğar. Aynı konuda ve aynı taraflar arasında aynı dava nedenine dayanılarak yeni bir dava açılmaz. Her dava, açıldığı tarihte saptanan durum ve koşullara göre karara bağlanır. Dava açılmadan önce alınan geçici hukuksal koruma tedbirleri ancak davanın açılmasıyla etkisini sürdürür.
Davanın açılması ile zamanaşımı süresi kesilir. Ancak davanın açılmamış sayılması kararı verilmesi ile birlikte kesilen zamanaşımı süresi yeniden işlemeye başlar. Bu durum davanın açılmamış sayılması kararı verilmesi ile birlikte dava sanki hiç açılmamış gibi olmasının bir sonucudur.
İlgili 22 soru bulundu
Bir davanın açılması halinde zamanaşımı kesilir. Ancak, kesilen zamanaşımı kesilme tarihinden başlayarak yeniden başlar.
3) Hak düşürücü sürelerde, zamanaşımındaki gibi, sürelerin durması ya da kesilmesi söz konusu değildir.
Basit yargılama usülüne tabi davalarda, işlemden kaldırılmasına karar verilmiş olan dosya, yenilenmesinden sonra takipsiz bırakılırsa, dava açılmamış sayılır. Basit usüle tabi bir davanın ikinci kez takipsiz bırakılması halinde dosyanın işlemden kaldırılmasına değil, davanın açılmamış sayılmasına karar verilecektir.
Buna göre dava, dava dilekçesinin (elektronik ortamda, UYAP'ta) tevzi edilerek kaydedildiği tarihte açılmış sayılır.
Geriye dönük miras hakkının elde edilmesi talebiyle çeşitli davalar açılabilir. Fakat, geçmişe dönük miras davalarının, murisin vefatıyla birlikte açılabileceğini özellikle belirtmek gerekir.
Türk Ceza Kanunu'nun 66. Maddesine göre en hafif suçlarda olağan zaman aşımı sekiz yıl olup aynı suçlara ilişkin olan uzamış zamanaşımı süresi 12 yıldır. Olağan dava zamanaşımı sürelerinin geçmesi ile kamu davasının yani ceza davasının düşmesine karar verilir.
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
Hak düşürücü sürenin geçmesi durumunda ise, hak tamamen ortadan kalkar. Bu nedenle hak düşürücü süre içerisinde yapılmayan işlemler delil niteliğinde değerlendirilemez. Zamanaşımı def'i niteliğinde olup, ön inceleme aşamasının sonuna kadar ileri sürülebilir.
(1) Ön inceleme duruşması tamamlandıktan sonra, hâkim tahkikata başlamadan önce, hak düşürücü süreler ile zamanaşımı hakkındaki itiraz ve def'ileri inceleyerek karara bağlar.
Görevsiz mahkemede başlamış olan iddianın ve savunmanın genişletilmesi yasağı aynen devam eder. Davalıya yeniden tebligat yapılır. Davacıya yeniden süre veremez. Yine aynı şekilde karşılık dava açamaz(Yargıtay'ın aksi yönde kararları vardır.)
Yetkisiz mahkemede yapılan işlemler yetkili mahkemede geçerliğini korumaktadır.
tarihi izleyen gün dava açma süresi başlar. Diğer taraftan; Adresleri belli olmayanlara özel kanunlarındaki hükümlere göre ilan yoluyla bildirim yapılan hallerde, özel kanununda aksine bir hüküm bulunmadıkça dava açma süresi, son ilan tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün sonra işlemeye başlar.
Taraf Usul İşlemleri Nedir? Davanın açılmasından önce veya davanın açılmasından hüküm kesinleşinceye kadar taraflarca yargılamanın ilerlemesi için yapılan işlemlere taraf usul işlemleri denir. Davanın çözümlenmesine etkisi olmayan işlemler usul işlemi olarak kabul edilmez.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı dava ile yeniden karşılaşabilecektir. Davadan bu şekilde vazgeçilmesi sonucunda o dava hiç açılmamış sayılacaktır. Yani karşı tarafın vazgeçmeye ilişkin onayının olması şartı ile harç yatırmak suretiyle aynı dava tekrar açılabilecektir.
Açılmış olan bir davanın taraflarca takip edilmemesi halinde dosyanın üç ay süreyle işlemden kaldırılmasına karar verilmekte, davanın verilen süre içerisinde yenilenmemesi halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilmektedir.
Davanın Açılmamış Sayıldığı Halde Vekalet Ücreti Nedir? Öncelikle belirtmek gerekir ki; davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi halinde davalı lehine olacak şekilde vekalet ücretine hükmedilir.
BK m. 133/2 (TBK m. 154/2) 'ye göre, “alacaklı, dava veya def'i yoluyla mahkemeye veya hakeme başvurmuşsa veya icra takibinde bulunmuşsa veya iflas masasına başvurmuşsa” zamanaşımı kesilir. Dava, dava dilekçesinin kaydedildiği tarihte açılmış olur (HMK m. 118).
30 ve 60 günlük süreler içerisinde idari yargıya başvurulmaması durumunda hak zamanaşımına uğramış OLMAZ ancak DAVA EDİLEBİLME NİTELİĞİNİ kaybetmiş olur.
Zamanaşımı süreleri, lehine olan tarafça def'î olarak kullanılırken, hak düşürücü süreler, hukukî nitelikleri itiba- riyle (def'î değil) “itiraz”dırlar ve mahkemece kendiliğinden dikkate alınırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri