Hukuk fakültelerinde okuyan öğrenci sayısı ise 85 bine yaklaşmakta olup her yıl 20 bin öğrenci mezun olmaktadır.
2019 yılında, 16.037 kişi hukuk bölümünden mezun olmuştur. 2020 yılında, 17.363 kişi hukuk bölümünden mezun olmuştur. 2021 yılında, 17.857 kişi hukuk bölümünden mezun olmuştur.
Güvenlik hizmetleri mezunları, yüzde 4.6 işsizlik oranı ile üniversite mezunları arasında işsizliğin en düşük olduğu bölümü oluşturuyor. Bu bölümü yüzde 6.8 işsizlik oranıyla matematik ve istatistik, yüzde 8.1'le de hukuk mezunları izledi.
Hukuk bölümü toplamda 4 yıl okunmaktadır. 1 yılda staj süresi bulunur. 4 yıl boyunca Hukuk bölümünde bulunan tüm derslerden başarılı olan öğrenciler Hukuk bölümünü bitirip diplomalarını alabilirler.
Hukuk bölümü öğrencileri mezun olduktan sonra avukat unvanına sahip olur ancak hakim ve savcılık yapmaları için gerekli sınavlarda başarılı olmaları istenmektedir. Mezun bireyler meslek hayatları içerisinde adli hakimlik, savcılık, kaymakamlık, sayıştay denetçiliği, idari hakimlik ve daha birçok görevleri bulunabilir.
İlgili 45 soru bulundu
HUKUK 5 YIL MI OLDU? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde İnsan Hakları Eylem Planı Tanıtım Toplantısına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, "Hukuk fakültelerinde öğrenim süresini 5 yıla çıkarıyoruz.
2016 verilerine göre, Hukuk fakültesi mezunu olup aktif olarak işgücünde olan her 100 kişiden sadece 6'sı iş bulamıyor. Sanat alanından mezun olanların ise beşte biri işsiz durumda. Hukuk ile beraber sağlık, veterinerlik, eğitim ve mühendislik işsizlik oranının yüzde 10'dan az olduğu diğer mezuniyet alanları.
Avukatlık mesleği müvekkilini her şekilde korumak demektir. Yani bir avukat her zaman şeffaf olarak müvekkili ile iletişimi sağlam ve açık olmalıdır. Avukat olmak için bir yaş sınırı yoktur. Avukatlık tamamen bir kamu hizmetidir.
Hukuk sınırı kaç bin 2023? ÖSYM tarafından alınan karar uyarınca Hukuk 125,000, Tıp 50,000, Diş Hekimliği 80,000, Eczacılık 100,000, Mimarlık 250,000, Mühendislik ve Öğretmenlik Programlarında 300,000 (Müzik Öğretmenliği için TYT 800.000) başarı sırası altında yerleştirme yapılmayacaktır.
Savcı olabilmek için 4 yıllık lisans hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Hemen arkasından adli yargı sınavı ile birlikte alınacak puan üzerinden stajyer olarak savcı olunur. Elbette savcı çeşidine bağlı olarak farklı bölümler üzerinden de 4 yıllık mezun olmak mümkün.
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
Ön lisans seviyesindeyse en az iş bulunan bölümler, tıbbi ve aromatik bitkiler (yüzde 47,6), çocuk gelişimi (yüzde 49,5), geleneksel el sanatları (yüzde 51,9) ve ilahiyat (yüzde 52,2) olarak hesaplandı. Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2021 yılında 13,6 ay iken bu süre 2022 yılında 13,9 ay oldu.
Hukuk Bölümü ülkemizde öğrencilerin en çok hedeflediği bölümlerden biri olarak öne çıkar. Mezun olduktan sonra iş bulma imkânı neredeyse garanti olan bu bölüm, öğrencilerin adalet kurumlarında çalışmalarına olanak sağlar.
Türkiye'de hukuk fakültelerinden mezun olan kişi sayısının 10 yıllık verisini derledik. YÖK'ün sitesinden aldığımız verilere göre 2013'te 7 bin 457 hukuk mezunu varken bu sayı her yıl artmış ve 2021 yılında 17 bin 857 kişiye ulaşmış.
Savcı olabilmek için bir üst yaş sınırı bulunmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı'na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Avukatların bu sınava girebilmelerinde ise 45 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranmaktadır.
YKS 2022 verilerine göre toplam 16 bin 633 hukuk fakültesi kontenjanında en büyük pay 10 bin 764 kontenjanla devlet üniversitelerine ait. Hukuk fakülteleri kontenjanlarının devlet üniversitelerindeki oranı yüzde 64.7'ye, vakıf üniversitelerinde yüzde 31.6'ya, KKTC üniversitelerindeyse yüzde 3.7'ye denk gelmekte.
Hukuk 3 senede kağıt üstünde bitebilir ama bunun için çok yoğun ve sitematik bir çalışma gerekir. Marmara Hukuk'tan örnek verecek olursam senelere göre almam gereken ders sayıları şu şekilde: 10 - 8 - 10 - 9. 1. sınıfta üstten ders alamazsın dolayisla 10 - 12 - 15 ders alarak mezun olmak teoride mümkün.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK), hukuk barajının 100 bin değil, yine geçen yıl olduğu gibi 125 bin olarak uygulanmasına karar verdi. Kılavuza göre en düşük başarı sırası 125 bin olan adaylar hukuk programlarını tercih edebilecek.
Tarihler Şubat 2019'u gösterdiğinde ise Hakimlik Sınavında 70 puan barajı tekrar uygulamaya konuldu. Dolayısıyla şu anda Adli-İdari Yargı Hakimlik ve Savcılık sınavında 70 puan sınırını aşmak zorundasınız.
Bir çok farklı mecrada Gabrielle Turnquest daha genç avukatların mesleğe başladığına dair bilgi alabilirsiniz. Ancak resmi kayıtlarda dünyanın en genç avukatı olarak onu görebilirsiniz. Yaklaşık iki hafta önce ( 20 Nisan 2015 ) Avustralya'da da 18 yaşında bir avukat mesleğe başladı.
eleman.net verilerine göre, Avukat 2023 yılında ortalama 31.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Avukat , Temmuz 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 24.860 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
İşgören Avukatın haftalık çalışma süresi 45 saati aşamaz. Söz konusu çalışma süresinin haftanın çalışılan günlerine dağılımı, aksi kararlaştırılmamış ise eşit olarak yapılır. Hiçbir halde bir günlük çalışma süresi 11 saati aşamaz.
Oldukça önemli bir pozisyon olan görev için; Bankacılık ve Finans, İktisat, İşletme, Hukuk ve Kamu Yönetimi gibi bölümlerden mezun olmak gerekiyor.
Diğer bölümlerin mezunlarına kıyasla hukuk mezunlarının yurtdışında çalışma olanakları oldukça kısıtlıdır. Ancak öncelikle iyi bir İngilizce eğitimi ve üniversitenizin sağladığı olanlaklar ile hukuk mezunlarının da yurtdışında çalışması mümkündür.
Avukatlar yalnızca iyi miktarda kazanç elde etmekle kalmazlar. Aynı zamanda oldukça rağbet gören ve aranan profillerdir. Ayrıca hem bir firmaya bağlı olarak hem de bağımsız olarak çalışmaları mümkündür. Bu da iş bulmalarını kolaylaştıran etkenlerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri