Nikah memurluğunun lise ya da lisans eğitimi bulunmamaktadır. Yalnızca en az ön lisans mezunu olma ve KPSS şartının yerine getirilmesi gerekmektedir. Nikah memurluğu için, katılımın zorunlu olduğu kurslar ve seminerler mevcuttur.
Nikah memuru olabilmek için belirli bir bölümden mezun olma şartı aranmamaktadır. Nikah memuru olmak isteyen kişilerin, herhangi bir 2 yıllık ön lisans eğitimini tamamlamış olması nikah memuru olmak için yeterlidir.
Nikah memuru olmak için KPSS'den geçerli bir puan almak ve belediyeye kadrolu olarak atanmış olmak gerekir. Daha sonra bu kişilere belediye başkanı tarafından yetki verilebilir. Bu yetkinin verilmesinden sonra nikah memuru olarak göreve başlayacak olan kişiler için öncelikle belediyeler tarafından bir eğitim verilir.
Nikâh Memuru Maaşı 2023 Yılının Temmuz Zammıyla Ne Kadar Oldu? Nikah memuru maaşları Temmuz zamlarıyla birlikte güncel olarak 22.600 TL oldu. Fakat evli ve çocuklu devlet memurlarına yansıyan ek ödeneklerle birlikte maaşları 23.500 TL'ye çıkabilmektedir.
Bunlara ek olarak nikâh memuru olmak isteyen bir bireyin yüksekokulun adalet bölümünden mezun olması da yeterlidir.
İlgili 36 soru bulundu
İçişleri Bakanlığı 30/11/2017 tarihli ve 132911 sayılı oluru ile de evlendirme memurluğu yetkisi il ve ilçe müftülerine verilmiştir. İl ve ilçe müftüsü dışında Başkanlığımızın hiçbir personeli evlendirme memurluğu yapamayacaktır.
Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere, il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir. Eşlerden birinin yabancı olması halinde evlendirmeye, belediye evlendirme memurlukları ile nüfus müdürleri yetkilidir.
Nikah memurlarının çalışması saatleri her memur ile aynıdır. Nikah memurları haftada 40 saat çalışır. Diğer memurlar ile aynı haklara sahiptir.
Nikah memurları, nikah dairesi dışında da nikah kıyabiliyor. Bu hizmet ücrete tabi. Nikah memurunu düğün salonuna getirme ücreti başvuru yaptığın belediyeye göre değişiklik gösteriyor. Başvurduğun belediyenin belirlediği fiyatlar mekanın bulunduğu yerin mesafesine göre değişebiliyor.
5393 sayılı Belediye Kanununun 14'üncü maddesinin (a) bendi ile belediyelere nikâh kıyma görevi verilmiştir. Nikâh işlemleri geleneklere ve bu işlere tahsis edilen mekânların durumuna göre hafta sonu veya gece de yapılabilmektedir.
Yalnızca en az ön lisans mezunu olma ve KPSS şartının yerine getirilmesi gerekmektedir. Nikah memurluğu için, katılımın zorunlu olduğu kurslar ve seminerler mevcuttur. Bir belediye çalışanı olup, nikah memurluğu için başvuruda bulunulduğu zaman, ilgili eğitimler, kurum tarafından verilmektedir.
Düğüne nikâh memurunu çağırmak isteyenlerin gözden çıkarması gereken ücret 650 ile 1550 lira aralığında ancak belediyelerin bu konuda sabit bir fiyatı olmadığını da hatırlatmak gerekiyor.
Nikâh memuru, Medeni Kanun'un ilgili maddesine göre, belediye başkanının kendisine verdiği yetkiye dayanarak şahitler huzurunda evlenecek çifte, “hiç bir etki altında kalmaksızın kendi arzularıyla evlenmeyi kabul edip etmediklerini” önce geline, sonra damada sorar.
Nikah memuru, belediyeye bağlı görev alır. Bu görev içinde koşulsuz tüm nikah işlemleri için görev üstlenir. Özellikle giyimine özen gösteren, iletişim becerileri gelişmiş, hoşgörülü kişiler nikah memuru olarak atanır. Çoğunlukla da belediye altında yer alan Yazı işleri Müdürlüğü bu çalışma için uygun görülür.
Örneğin; İstanbul'da 2023 nikah işlem ücreti; Hafta içi: Nikah salonu ücreti ortalama 600-800 TL. Hafta sonu: Cumartesi ve pazar ile tatil günleri gerçekleşen nikahlar için ise 800-1.000 TL civarında. Bu ücretler genellikle hizmet bedeli, dosya ücreti ve evlilik cüzdanı maliyeti gibi masrafları da kapsıyor.
Nikah memurları, belediye başkanlarının kendilerine verdiği yetkiye dayanarak, başkanı temsil etmek sureti ile de nikah kıyar. Nikah memuru, belediye nezdinde görev yapar. Bu görev içinde herhangi bir şart ya da koşul olmadan bütün resmi nikah işlemleri için görev üstlenir.
HAFTA İÇİ MESAİ DIŞI RESMİ NİKAH ÜCRETİ 150,00 TL. 170,00 TL. HAFTA SONU RESMİ DAİRE NİKAH ÜCRETİ 250,00 TL. 270,00 TL.
Yıldırım Nikahı Ücreti Nedir? Nikah başvurusu yaptığın tarihten sonraki mümkün olan en yakın güne nikah tarihi almak için ayrıca bir ödeme yapman da gerekmiyor. Bu yüzden yıldırım nikahı fiyatı kaç para diye araştırmana gerek yok.
Evlenme törenleri günlük çalışma saatleri içerisinde yapılır. Ancak, tarafların isteği üzerine evlendirme memurunun da uygun olması durumunda, çalışma saatleri dışında veya hafta sonu veya resmi tatil günlerinde gerekli izin alınması durumunda özel yer ve resmi salonlarda tören yapılabilir.
İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni genelgeye göre, koronavirüs tedbirleri kapsamında düğünlerin oturma düzeni, maske, mesafe ve temizlik kuralları ile nikah merasimi şeklinde en fazla bir saat içerisinde yapılacak. Nikah törenleri arasında en az 20 dakika süre şartı olacak.
Memurların Evlilik İzni Süresi: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Md.104/B' ye göre memura kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük evlilik mazeret izni verilmektedir. Memurun kendisi veya çocuğu dışında kalan yakınlarının evlenmesi durumunda evlilik mazeretine dayalı izin hakkı söz konusu olmayacaktır.
Nikâh şahidi olabilmek için ergin, ayırt edebilme yetisine sahip olmak ve şahitliği yapılan kişiyi tanıma şartı aranır. Bu şartları taşıması kaydıyla çiftin annesi, babası, kardeşi veya çocuğu da nikâh şahidi olabilir.
1- Hükümlü bulunan kişinin cezaevi müdürlüğüne evlenmek istediğine dair dilekçe vermesi gerekir. Cezaevi Müdürlüğü tarafından verilen dilekçenin üst yazı ile Evlendirme Memurluğuna bildirilmesi gerekmektedir. 2- Hükümlü kişinin vasi kararının Nüfus Vatandaşlık İşleri Mernis Sistemine İşlenmiş olması gerekmektedir.
Verilen yetki ve görev, il veya ilçe müftüsünün belediye başkanı, belediye başkanının yetkilendirdiği memur, dış temsilcilikteki görevli konsolos gibi resmi nikah kıyma yetki ve görevidir. Medeni Kanun, Nüfus Kanunu ve bu konudaki yönetmelik çerçevesinde bu nikahları müftüler kıyacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri