Nasıl Makinist Olunur? Makinist olmak için üniversitelerin, Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden birinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
Üniversite eğitimini, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Elektronik Teknolojisi vb. bölümlerden birinde tamamlamak. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları'nın (TCDD) düzenlediği hizmet içi eğitim programına katılmak.
Makinist olmak için ilk olarak, lise mezunu olanların Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından düzenlenen sınavlara girmesi gerekir. Bu sınavlar yılda birkaç kez açılır, bu sınavların başvuruları ise internet üzerinden yapılır.
Raylı Sistemler Makinistliği Bölümü Nedir? Yolcu ve yük trenlerini güvenli bir şekilde kullanarak bir yerden bir yere götüren kişilere makinist denir. Raylı Sistemler Makinistliği bölümü de uluslararası standartlarda iyi eğitim almış makinistler yetiştirmek için kurulmuş olan ön lisans bölümlerinden biridir.
Sayısal Meslekler 2023
Sayısal meslekler matematik ve fen ağırlıklıdır. Sayısal meslekleri tercih eden kişilerin ATY sınavında fen ve matematik alanlarındaki netlerinin yüksek olması gerekir. Tıp, biyoloji, kimya, matematik öğretmenliği, mühendislik gibi pek çok alan sayısal bölümlerdedir.
İlgili 45 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Makinist 2023 yılında ortalama 38.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Makinist , Temmuz 2023 yılında ortalama 38.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 31.020 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Raylı Sistemler Makinistliği bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Raylı Sistemler Makinistliği bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
Makinist olabilmek için, ilgili makinistlik kursu ve eğitimleri tamamlamaları halinde TCDD'de makinist, belediye ve kent içi raylı ulaşım taşıtlarında vatman, yol bakım-onarım ve inşaatı yapan çeşitli özel sektör firmaların bünyesinde kullandığı raylı taşıtların operatör ve makinistliği yapabilirler.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda (TCDD) görev almak isteyen kişiler bu kapsamda hizmet içi eğitim programlarına katılırlar. Ayrıca makinist olmak için bazı şartlar da bulunur. Öncelikle makinistler 35 yaşını aşmamalıdır. Ayrıca KPSS'den de 60 ve üzeri bir puan alınması gerekir.
Bir makinistin vardiya süresi 8-9 saat olup, bu süre içinde yaklaşık 10 bin yolcu taşır. Ulaşım araçlarının tatillerde de kullanılmasından dolayı, makinistler gece, hafta sonu, resmi tatil ve bayram günlerinde de çalışırlar; bu durum dezavantajlı olarak görülebilir.
Makinistler, TCDD bünyesinde sözleşmeli memur statüsünde istihdam edilirken 2011 yılında işçi statüsünde de alıma başlandı.
Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu olmadığı hallerde Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir demiryolu eğitim merkezinden tren makinistin ulusal yeterlilik ve meslek standartlarında belirtilen hususlara göre düzenlenen, tren makinist temel eğitim programını başarılı bir şekilde tamamlayarak katılım belgesi almış ...
KPSS'den 70 puan şartı
Adaylarda geçerlilik süresi devam eden KPSS'den 70 puandan az olmamak üzere, giriş sınavı duyurusunda belirlenen asgari puanı almış olması şartı aranacak.
Makinist olmak için öncelikle gerekli eğitimlerin alınması şarttır. Üniversitelerin Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi ve Otomotiv Teknolojisi gibi önlisans programlarını bitirmeleri gerekmektedir.
Makinistlik belki de en zor ve fedakarlık gerektiren mesleklerin başında geliyor. Bayramlarda tatil yapamayan, haftasonlarını ailesiyle geçiremeyen ve uzun süre sevdiklerinden ayrı kalan makinistler, anlattıklarıyla mesleklerinin zorluklarını da gözler önüne seriyor.
Tren kullanan kişilere makinist denildiği bilinmektedir. Ancak tramvay ve metro kullanan kişilerin sürücü isimleri değişmektedir. Buna göre tramvay ve metro sürücüleri vatman olarak adlandırılmaktadır.
Bu ön lisans bölümü; Amasya Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi kurumlarında bulunur.
Nasıl Makinist Olunur? Makinist olmak için üniversitelerin, Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden birinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
Christian Bale, oynadığı tüm rollerde izleyiciyi kendisine hayran bıraktı. Başrolünü oynadığı “Makinist” filmi için 28 kilo verdi ve ertesi sene gişe rekorları kıran “Batman” filmindeki rolü için verdiği kilonun yaklaşık iki katını alarak Guiness Rekorlar Kitabına girdi.
Türkiye'nin ilk kadın makinisti Seher Aytaç Aksel, 1990 Şubat'ında Haydarpaşa'da çalışmaya başladı. Ayşen Dönmez ise 1976 yılında hukuk müşavirliğinde işe girdi ve 37 yıl çalıştıktan sonra emekli oldu. Aksel, demiryollarında kadın çalışan olmaya dair “Bir kadının makinist olması askere gitmek gibi bir şey.
Tren, makinist adı verilen kişiler tarafından kullanılır. Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan makinist kursunu alan ve yapılan sınavda başarılı olan kişiler makinist olarak istihdam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri