Deri altı sivilce, uygun bir tedavi ile genellikle bir iki hafta içinde geçer. Ancak bazı durumlarda cilt altında birkaç ay kadar kalabilir ve bu durum ağrı ile ciltte tahrişe neden olabilir. Hatta fazla sebum, bakteriler ve ölü cilt hücreleri cilt gözeneklerini tıkayarak enfeksiyona neden olabilir.
Sivilcenin tedavisi 1–2 hafta gibi kısa bir sürede bitmez; uzun süreli olacağı baştan kabul edilmelidir. Düzensiz olarak uygulanan sivilce tedavilerinin (özellikle ağızdan alınan ilaçların) hiçbir anlamı yoktur.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Akne tedavisi sonrası oluşan kızarık lekeler eritemdir (kılcal damarlardaki kızarıklık), eğer akne kendini tekrar etmezse 3-6 ay içerisinde kendiliğinden geçme eğilimi taşırlar. Özellikle erken yaşlarda başlanan akne tedavileri ileride oluşabilecek sivilce izlerinin önüne geçebilir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Bazı sivilceler herhangi bir cilt bakımı uygulanmadan zamanla kendiliğinden azalıp geçmektedir, ancak bazı sivilceler ise cilt bakım uygulamaları ve uzman müdahalesi gerektirebilecektir.
Sıcak kompres uygulamak, sivilcenin ağrısını hafifletir ve bunun yanında beyaz uç vermesini sağlar. Soğuk kompres ise, yine ağrıyı hafiflettiği gibi sivilce şişliğinin de inmesine yardımcı olacaktır.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
Yeterli Miktarda Su İçmek Sivilce Oluşumunu Azaltabilir
Peki, kuru cildin sivilce oluşumuna neden olabileceğini biliyor muydunuz? Bunun nedeni ise kuru cildin yağ üretimini artırması ve artan yağ üretiminin de sivilce oluşumuna neden olabilmesidir8.
Herhangi bir sivilceyi veya beyaz nokta sıkmaktan kaçınmalısınız.
İlk görülme yaşı 12-15 arası olarak belirleniyor. Bu dönemde aşırı yağ üretmeye başlayan cilt yeterince temizlenmezse yağ bezlerinin ucu tıkanıyor, içinde mikroplar üremeye başlıyor. Sonuçta siyah noktalar, pürüzler veya cerahatlı, ağrılı kist şeklinde sivilceler meydana gelebiliyor.
Bakterilerin artmasına neden olan yağın içinde bulunan değişiklikler ve yağ salgısının fazlalığıdır. Sivilce En Sık Hangi Yaş Döneminde Görülür? Daha çok 14-16 yaşlar aralığında görülmektedir.
Ergenlik döneminde çok sık görülen akne vulgaris, hayatlarının bir döneminde kişilerin yaklaşık % 85-100'ünü etkiler. En yüksek görülme sıklığı kızlarda 14-17, erkeklerde ise 16-19 yaşlarındadır. Ne kadar erken başlarsa o kadar ciddi olma eğilimindedir. Erkeklerde kızlara göre daha şiddetli seyredebilir.
Açık yara, yeni bakterilerce tekrar iltihaplanmaya müsait hale gelir ve kalıcı izler kalabilir. Sivilce patlatma teşebbüsünün başarısız olduğu durumlarda, akne çevresine uygulanan basınç akneye yol açan tıkacın ve dolayısıyla tıkaç civarında gelişen iltihabın daha derin dokulara itilmesine neden olabilir.
Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Akne tedavisi sonrasında kaşıntı gelişebileceği beklenmeyen bir yan etki olarak 8 hastada bildirilmiştir(13). Bu hastalarda sistemik ve topikal tedavi sonrasında kaşıntı şikayeti gelişmiş ve ortalama dört hafta içinde gerilemiştir.
Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir. A, D ve E vitaminleri ve çinko da aknenin önlenmesine yardımcı olabilir.
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
T Bölgesi ( 1 ve 2. bölge ) Geleneksel literatüre göre, T bölgesindeki sivilceler sindirim sistememizde sorun olduğunu gösterir. Eğer bu bölgenizde sık sık sivilce çıkıyorsa daha çok su tüketmeniz ve su miktarı yüksek meyve ve sebzeler yemeniz gerekmektedir.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Deri altı sivilceler, gözeneklerde biriken ölü dokular, kir ve yağın cilt tarafından hapsedilmesi ile oluştuğu için yeterli cilt temizliğinin yapılmaması da nedenler arasında sayılabilir. Cilt yüzeyinin tahriş olması ve hasar görmesi, söz konusu bölgede deri altı sivilcelerin oluşmasına neden olur.
Kör sivilceler genel olarak kendiliğinde de geçer. Geçmeyenleri için ise doğal yöntemlere başvurulabilir. Bunlar dışında sivilce geçiren iltihap kremleri de kullanılabilir. Akne spot kremleri ve ılık kompresler yapılarak deri altı akne tedavisi uygulanabilir.
Hormonal Dalgalanmalar
Sebum da gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumunu beraberinde getirebilir. Yetişkinlikte yaşanan hormonal dalgalanmalar, çenede sivilce çıkması ile sonuçlanabilir. Ergenlikte ve adet döneminde çenede sivilce sık rastlanan bir sorundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri