Epidural anestezi omurganın bel bölgesindeki lomber omurlardan uygulanır. Bu bölgedeki omurilik dokusunun sinir uzantılarını göstermesi sebebiyle, uygulama esnasında olası bir hasarın önüne geçilmiş olur.
Epidural yöntem, rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra rahim ağzı yaklaşık % 60-70 incelip, açıklığı 4 cm'ye ulaşınca yani sancılar anneyi ciddi olarak rahatsız etmeye başlayınca uygulanır. Epidural anestezinin bu aşamadan önce uygulanması, kasılmaları etkileyip doğumu geciktirir.
İnce spinal iğne çıkarılır ve epidural kateter epidural aralığa yerleştirilir.
Epidural enestezili normal doğum anestezi doktorunun anneye uygun pozisyonu vererek bel bölgesinde omurilik zarının dış bölgesine (epidural aralık) yerleştirdiği bir kateter yardımı ile anestezik madde vermesi ile doğum ağrılarını hissetmeden vajinal yolla doğurmaktır.
İşlem, genellikle spinal kordun sonlandığı seviyenin altından yapılır(1, 2, 3). İlk olarak 1898 yılında Bier tarafından uygulanmaya başlandığından bu yana, spinal anestezi ve komplikasyonlarıyla ilgili sayısız çalışma yapılmıştır.
İlgili 38 soru bulundu
Epidural doğum ve spinal doğum arasında sadece bölgesel fark vardır. Epidural doğum da dura çevresindeki bölgeye anestezik madde verilirken spinal anestezi de daha derine anestezi verilmesiyle ağrı hissinin azalması sağlanır.
Sezaryen ameliyatlarında bölgesel uyuşmayı sağlayan epidural anestezi sağladığı konfor nedeniyle tercih edilen yöntem. Ancak spinal anestezi ile birlikte uygulandığında anneye sağladığı konfor daha da artıyor. Memorial Hastanesi Ağrı Merkezi Uzmanları, “Kombine Spinal Epidural Anestezi” ile ilgili bilgi verdi.
Felç olma riskim var mı? Spinal ve epidural anestezi teknikleri tüm dünyada rutin olarak uygulanan ve yeterli tecrübe edinilmiş güvenli uygulamalardır. Hastaların büyük bir çoğunluğu belden uyuşturma işlemi sonrasında herhangi bir sorun yaşamazlar.
Epidural Yapılırken Acı Duyulur mu? Epidural anestezi sırasında acı olur mu endişesi de çok sık duyuluyor. Epidural iğnesi, büyük ve kalın uçlu bir iğne. Bunu bilen anne adayları, acı korkusu yaşıyor ancak epidural öncesinde bölgesel anestezi ile uyuşturulduğunuz için bu iğnenin vereceği acıyı da hissetmiyorsunuz.
Epidural anestezi, genellikle sezaryen doğumda kullanılır, çünkü doğum sırasında anestezi sağlar ve anestezi sonrası iyileşme sürecinde ağrıyı azaltabilir. Epidural anestezinin etkisi genellikle 2-4 saat sürer, ancak bazen daha uzun sürebilir.
Epidural aralık, omuriliğin çevresindeki zar ile omurların arasındaki bağ dokusunun arasındaki milimetrik boşluktur.
Bu işlem yaklaşık 5-10 dakika sürüyor ve annenin. kayda değer bir ağrısı olmuyor. Belden uyuşturma belden aşağı bölgedeki tüm ağrı hissini ortadan kaldırıyor ama dokunma hissini yok.
Epidural aralık adı verilen alan, kafa tabanından başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanan ve omuriliği saran zar yapının üstünde kalan boşluktur. Bu boşluğun içinde yağ dokusu ve kan damarları bulunur.
Epidural anestezinin spinal ve genel anesteziye göre fetus ve yenidoğanda daha olumlu sonuçlara yol açtığı bildirilmiştir. Epidural anestezi ile karşılaştırıldığında daha fazla soruna yol açmasına rağmen genel anestezi uygulanıp deprese doğan bebeklerin çoğu anne karnında strese maruz kalan bebeklerdir.
Lumbal epidural kateterde düğümlenmeyi önlemek için kateter epidural boşlukta 3-4 cm'den23, obstetrik amaçlı kullanımda 5 cm'den daha fazla ilerletilme- mesi önerilmektedir1,25.
Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Genel anestezinin yanı sıra, vücudun belden aşağısını uyuşturmayı sağlayan spinal ve epidural anestezi ile tek kol ve tek bacağı uyuşturan RİVA anestezi türleri de hastaların ameliyat sonrasını daha kolay atlatmasını sağlıyor.
Bundan sonraki aşamada bel bölgenizden epidural veya spinal anestezi uygulanır, sonra mesanenize bir idrar sondası yerleştirilir.
Spinal anestezide daha düşük dozda ilaç verilmesine rağmen ilaç direkt olarak omurilik sıvısına karıştırdığından etki süresi çok daha hızlı olmaktadır. Epidural anestezide ise ilaç etkisini 15-20 dakika sonra göstermeye başlamaktadır.
Epidural anestezi uygulanması sonrası, yan yatmanız ve sağ-sol pozisyonunuzu değiştirmeniz istenecektir. Bu sırada bebeğin kalp atışlarının takibi için sürekli monitorize edileceksiniz. Şu yan etkileri hissedebilirsiniz; titreme, kulak çınlaması, sırt ağrısı, bulantı ve idrar yapmada zorluk.
Bu durum ameliyattan sonraki 3-4 saate kadar sürer sonra oynatabilir. Hastanın bilinci açıktır ,ağrısı yoktur .3-4 saat sonra ağrı başlamadan yapılan ek ağrı kesicilerle ağrı genel anesteziye göre daha kolay kontrol edilebilir. Bu sayede bebeğini doğduktan hemen sonra görebilir. Bebek ilaçtan etkilenmez.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Eğer anestetik madde, beyin omurilik sıvısının da bulunduğu dura mater ile araknoid mater arasındaki boşluğa uygulanırsa buna subdural veya spinal anestezi adı verilir. Eğer anestezik madde; dura mater ile bunun dışındaki bağ dokularının arasındaki kısıtlı boşluğa uygulanırsa, buna epidural anestezi adı verilir.
Oturur ya da yan pozisyonda, sırtın kamburlaştırılması ve hareketsiz kalınmasıyla, epidural anestezinin daha çok etkili olması sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri