“Oynamış olduğumuz oyunlar, yapmış olduğumuz etkinlikler bizim için keyifli ve verimli zamanlar içerir. Bu etkinliklerin amacına ulaşması için yapılan açıklamaların dinlenmesi ve uygulanması çok önemlidir. Etkinliklerdeki bu açıklamalara yönerge diyoruz. Bu yönergelere ders kitaplarımızda da sıkça rastlarız.
Herhangi bir konuda tutulacak yol için üst makamlardan alt makamlara belli bir esasa dayanarak verilen buyruk, talimat, direktif. 2. Bu buyrukların yazılı olduğu belge. 3. Yönetmeliklerde değinilmeyen konulara açıklık getirmek için düzenlenen resmî belge.
Yönergeler, herhangi bir konuda tutulacak yol için üst makamlardan ya da örgütlerden alt makamlara ya da örgütlere, üst aşamadakilerin alt aşamadakilere verdikleri sözlü ya da yazılı buyruklardır. Yönerge sadece devlet idari yapısında yer alan bir düzenleme çeşidi değildir.
TTK'nın 419/2 maddesi gereği, anonim şirket yönetim kurulu, genel kurulun çalışma esas ve usullerine ilişkin kuralları içeren, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından asgari unsurları belirlenecek olan bir iç yönerge hazırlar ve genel kurulun onayından sonra yürürlüğe koyar[1]. Bu iç yönerge tescil ve ilan edilir.
“Sevgili öğrenciler; herhangi bir işi yapabilmek için izlenecek yollar ile ilgili verilen talimatlara yönerge denir.
İlgili 25 soru bulundu
Yönerge Takibi. Bir çocuğun dil gelişiminde ilk olarak akla ifade edici dil becerisi gelse de alıcı dil becerisi yani söylenileni anlama becerisi daha önce gelişmektedir. Örneğin çocuk “kapıyı aç” demeden önce “kapıyı aç” yönergesini duyduğunda o eylemi gerçekleştirmektedir.
Avrupa Birliği hukukunda yönerge, birliğe üye olan tüm ülkelerin uygulamaya koymak ve yürütmekle yükümlü olduğu politikalardır.
Yönetmelikler, Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların, tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak koşuluyla çıkardıkları yazılı hukuk kurallarıdır.
Kanunla ilgili uygulanabilecek yöntemler hakkında bilgilendirme yapan yönetmelik; Cumhurbaşkanı, ilgili bakanlıklar, kamu tüzel kişileri ve bakanlar kurulu tarafından çıkarılabilir. Bakanlar kurulu tarafından çıkarılan yönetmeliklerde Cumhurbaşkanı'nın imzası istenir. çıkarabilirler.
GENELGE :YASA VE YÖNETMELİKLERİN UYGULANMASINDA YOL GÖSTERMEK, HERHANGİ BİR KONUDA AYDINLATMAK, DİKKAT ÇEKMEK ÜZERE HAZIRLANAN DÜZENLEYİCİ İŞLEMLERDİR. YÖNERGE : YÖNETMELİKLERDE DEĞİNİLMEYEN KONULARA AÇIKLIK GETİRMEK İÇİN DÜZENLENEN RESMİ BELGE.
Yönergem 4+
Farklı Sektörlerde ve farklı pozisyonlarda çalışanlar için Uzaktan Eğitim, Anket, Tebliğ ve güncel haberlerin paylaşılması Amacıyla Geliştirilmiş Bir Mobil Uygulamadır.
Yönerge kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
19. Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Medeni Kanun, Türk Bayrağı Tüzüğü, Telif Hakkı Yayın ve Satış Yönetmeliği vb.
Kanun ile ilgili olan bir alanda yönetmelik çıkartma yetkisi Cumhurbaşkanına, kamu tüzel kişiler ya da bakanlara ait olarak belirtilmektedir. Ancak Bakanlar Kurulunun çıkarmış olduğu yönetmeliklere Cumhurbaşkanının imza atması gerekmektedir.
Mevzuat ve Yönetmelikler. Bu sayfa Aralık 2021'de güncellenmiştir. Lütfen güncel yönetmelik ve mevzuat için mevzuat.gov.tr sitesini ziyaret edin.
MADDE 7 - (1) Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve yönetmelikler ile diğer düzenlemeler, ayrıca bir yürürlük tarihi belirtilmemiş ise Resmî Gazete'de yayımlandığı gün yürürlüğe girer.
Mevzuat Bilgi Sisteminden ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Mevzuat Bilgi Sisteminde, Resmî Gazete'de yayımlanan kanunlar, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, yönetmelikler, tebliğler ve diğer düzenleyici idari işlemler tek metin haline getirilir ve güncel olarak yayımlanır.
Madde 1(1) – Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve kamu tüzelkişilerinin; a) İşbirliğine, yetki ve görev alanlarına ait hükümleri düzenleyen, b) Kamu personeline ait genel hükümleri kapsayan, c) Kamuyu ilgilendiren, Yönetmelikler Resmi Gazete'de yayımlanır.
Verilen yönergeye dikkatini yoğunlaştırma, yönergeyi bütünüyle algılama, kavrama, akılda tutma istenen sıraya dikkat etme, bilgileri birbiri ile ilişkilendirebilme gibi düşünme becerilerinin yanı sıra dil becerilerini geliştirmeyi hedefleyen bir çalışma kitabıdır.
Yönetim becerileri, bir organizasyonun hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli olan ve bir yöneticinin sahip olması gereken yeteneklerdir. Başarılı bir yöneticinin sahip olması gereken temel beceriler arasında; liderlik, iletişim, karar verme, zaman yönetimi, problem çözme ve delege etme becerileri bulunmaktadır.
Öğrenmeye hazırlık becerilerini temel olarak çocuğun öğrenmesini kolaylaştıran ve dikkatini derse/çalışmaya aktarmasına yardımcı olan beceri ve davranışlar olarak tanımlayabiliriz. Bu konuda aklınıza gelebilecek bütün davranışlar sıralanabilir.
Yönetmelik (Talimatname), Anayasanın 123. maddesinde tarif edildiği şekliyle; Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren konularda, kanunlara ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine aykırı olmamak koşuluyla çıkardıkları yazılı hukuk kurallarıdır.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Bugün kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "bugün" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bu gün şeklindedir.
Sesli Sözlük - yönerge, talimat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri