B Engelli Sınıfı Ehliyet Belgesi Hangi araçları kullanır? B sınıfı engelli sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
Daha önce B Sınıfı Sürücü Belgesi olan fakat bir kaza ya da hastalıktan dolayı engelli durumuna gelen bireyler yazılı sınava tabi tutulmazlar ve sağlık durumlarıyla ilgili özel donanımlı araçlarla direksiyon sınavına girip B Sınıfı Engelli Sürücü Ehliyetlerini alabilirler.
Engelli sürücü kursu fiyatı 2750 TL, sınav giriş ücreti 280 TL, harç ücreti 705 TL. Toplam 3735 TL. B1 sınıfı sürücü kursu fiyatı 2900 TL, sınav giriş ücreti 280 TL, harç ücreti 705 TL.
Araç kullanabileceğine dair ifadenin yer aldığı Engelli Sağlık Kurulu Raporu ve Sürücü Sağlık Raporu alınır. Bu raporlar ile mevcut ehliyetlerini İl Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak B Sınıfı Engelli sürücü Belgesine çevirebilirler.
1 Ocak 2022 tarihinden itibaren, engelliler tarafından alınan binek otomobilleri motor silindir hacmine bakılmaksızın ÖTV istisnasından yararlanabilecektir.
İlgili 43 soru bulundu
Fakat ÖTV muaflı araç alabilmek için bazı şartları yerine getirmen gerekir. Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın.
Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor. Yalnızca yüzde 90 engelli raporuna sahip olanların dikkat etmesi gereken bir konu var. Satın alınacak engelli arabası üzerinde gerekli düzenlemeleri yapmaları gerekiyor.
Ehliyet alma ya da ehliyet yenileme için alınan raporların geçerliliği bir yıl sürmektedir. Engel düzeyini/durumunu gösteren sağlık kurulu raporları ise iki yıl boyunca geçerlidir.
Ülkemizde yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler.
Engelli ehliyeti, engelli bireylerin özel araçlar kullanarak daha özgür ve bağımsız bir yaşam sürmelerini sağlayan resmi bir belge olma niteliğini taşıyor. %40 ve üzeri engellilik oranına sahip bireyler, gerekli sağlık raporlarını alarak ve ehliyet kursunda eğitimlerini tamamlayarak engelli ehliyeti almaya hak ...
H Sınıfı Ocak 2016 itibariyle kaldırılmıştır. Engelliler için ayrı bir sürücü belgesi sınıfı yoktur. Direksiyon Eğitimi ve Direksiyon Sınavı otomatik vitesli ve engel durumunuza göre özel tertibatlı araçla yapılmaktadır.
1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz. (3) Görme Düzeltmesi; a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.
Eski sistemde, yani 2016 yılının öncesindeki sistemde H sınıfı ehliyet vardı. Bu engelli ehliyeti olarak geçiyordu ve birçok muaflık durumu için alınması şarttı. Trafik kanunu üzerinde yapılan değişiklik sonrasında ise artık engelliler için de A ve B sınıfı ehliyetler söz konusu oldu.
Manuel vites ehliyet aldığınız takdirde ister manuel ister otomatik vites araba kullanabilirsiniz. Yani, manuel vites ehliyetine sahipken otomatik vites araç kullanmanızın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Fakat eğer otomatik vites ehliyet aldıysanız, manuel vitesli araçları kullanamazsınız.
Bu bakımdan engelli bireyin istediği herkes aracı kullanabilir. %90 ve üzeri engele sahip kişilerin 18 yaşını doldurması beklenmez.
3- Sol elden engelli olup ta raporunda “özel tertibata gerek olmadan otomatik vitesli araç kullanır” ibaresi olanlar ÖTV indirimden yararlanarak sıfır araç alabilir.
Otomobil ehliyeti "B" sınıflarında (Engelli B ve Otomatik) dahil olmak üzere sürücü belgesi harcı 3.945,40 TL, Ağır vasıta ve Römork ehliyeti olan "B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G, M" sınıflarında ise sürücü belgesi harç bedeli 6.583,50 TL olmuştur.
Eski sistem olan ya da yenileme yapmak isteyen engelli vatandaşlar ehliyetlerini değiştirmeleri gerekir. Değişim için öncelikle vatandaşların randevu alması gerekir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden randevu oluşturulur. Kurumun talep ettiği evraklar ile engelli raporu temin edilmelidir.
Herhangi bir sağlık sorununuzun olmadığını ve araç kullanmanıza engel sağlık probleminizin bulunmadığına dair hastaneden alınmış sağlık raporu gerekmektedir. Evraklar tamamlandığında bu işle uğraşan kurumlara eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz gerekmektedir.
M sınıfı ehliyet alabilmek için en az 16 yaşında olmak gerekiyor. Bu ehliyet çeşitlerinin dışında yer alan H sınıfı ehliyet, engelli bireylere verilen ehliyet tipi olarak geçiyor. Bu ehliyeti alabilmek için ilkokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), sağlık durumunda bir değişiklik olmamasına rağmen sürücü belgesi iptal edilen engellinin başvurusu üzerine yeniden değerlendirme yapılmak üzere kişinin hastaneye sevk edilmesi yönünde Sağlık Bakanlığına tavsiye kararı verdi.
Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
01.01.2024 tarihi itibarıyla Resmi Gazete'de de yer verilen Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği kararınca malul ve engelli bireylerin otomobil satın alımlarında uygulamaya alınacak istisna artık 1.591.220 TL olarak kabul görecektir.
ÖTV muafiyetli araç satın alma rehberini bitirmeden önce, bu konuda gelebilecek sorular için de bir soru cevap ekleyelim. Engelli Kişi Kaç Araç Alabilir? ÖTV Muafiyetli olarak 1 araç alınabilir. 5 sene süresi vardır. 5 sene sonra ÖTV muafiyetinden yararlanarak yeni bir araç alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri