Tanelerin kuru madde içeriği ile kuruma oranı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Kuru madde içeriği arttıkça, belirli miktar yaş üzümden elde edilen kuru üzüm miktarı da artar. Üzümlerin tam olgunlukta hasat edilmesi durumunda 4 kg yaş üzümden yaklaşık olarak 1 kg kuru üzüm elde edilir.
ŞEKER ORANI 16 OLAN İLE ŞEKER ORANI 22 OLAN ÜZÜM ARASINDA VERİM KAYBI YAKLAŞIK %20-25 ARASINDA DEĞİŞMEKTEDİR.22-23 ŞEKER ORANINDA 4-4,25 KG YAŞ ÜZÜMDEN YAKLAŞIK 1 KG KURU ÜZÜM ELDE EDİLMEKTEDİR, 16 ŞEKER ORANINDA İSE YAKLAŞIK 5,5-6 KG YAŞ ÜZÜMDEN 1 KG CİVARINDA KURU ÜZÜM ELDE EDİLMEKTEDİR.
1 kg 98,49 TL/kg.
6- Her bir çuvalda maksimum 50 kg ürün olacaktır. Bu miktarın üzerinde olan çuvallar alıma tabi tutulmayacaktır. 7- Kurumumuza arz edilen çekirdeksiz kuru üzüm çuval ağızlarının dikili olması gerekmektedir.
Bu şekilde natürel kurutulan üzümlerin kuruma süresi uzar yaklaşık 15- 20 günde kurur. Renk olarak da morumsu koyu kahverengi bir renk alır. Piyasa fiyatlarına göre bazı yıllar natürel kurutulan üzüm fiyatları avantajlı olabildiğinden, bazı üreticilerimiz bandırmadan da üzümlerini kurutmayı tercih edebilmektedirler.
İlgili 42 soru bulundu
olarak da budanabilir. Dekara verim 1000- 2400 kg arasındadır.
Kurutma işlemi için en ideal karışım yüzde 5 potasyum karbonat olan ve % 1 zeytinyağı içeren karışımdır. Bu karışımın uygulanması durumunda ideal sonuçlar elde edilebilir. Bu karışım hazırlandığında üzümler bandırma yöntemi ile kurumaya bırakılmalıdır.
Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, 2023 sezonu 7 numara( en düşük kalite) çekirdeksiz kuru üzüm brüt avans fiyatını kilo başına 45 lira olarak açıkladı.
Yamaçlarda beher dönümden 600 okka (546 kg/da) yaş üzüm alınır ve bundan 200 okka (182 kg/da) kuru üzüm çıkarılır.
KURU ÜZÜM (Çekirdekli a) Kutu, torba, paket vs. ambalajlara konmak üzere Çekirdeksiz kuru üzüm) işletmelerde işlem görmeyen üzümler bir sezonda %1.5'a kadar fire verir. b) Kutu, torba, paket vs. ambalajlara konmak üzere İşletmelerde işlem gören üzümler işleme esnasında %4'e kadar fire verir.
Eski sistemde bir dönüm bağdan 200-300 kilo verim alırken şimdiki sistemde bir dönümden 2 ton üzüm verim alabiliyoruz.
Verime oturmuş bir asma fidanının hasat zamanı itibari ile salkım şeklinde meyveleri oluşmaktadır. Yeni verime oturmuş ve bakım şartları uygulanmış bir üzüm fidanından ortalama ağaç başı 30-40 kg meyve alınmakta olup bu rakamın bakım şartlarına ve ürünün çeşidine göre değiştiği de söylenmektedir.
Üzümü salkım halinde güneş alan uygun bir toprağa seriyorsunuz. Yaklaşık 7 ile 8 gün bekletiyorsunuz. Daha sonra salkımın öteki yüzünü çevirip yine 7-8 gün doğal ortamda bekletiyorsunuz. Yaklaşık 15 günlük süren bu işlemden sonra artık üzümleriniz kurutulmuş oluyor.
Briks derecesi 20, şıra randımanı % 70 olan 5-6 kg üzümden yaklaşık 1 kg pekmez elde edilir. Yıkama ve Parçalama: Hasat edilerek işletmeye getirilen üzümler uygun bir yıkama makinesinde yıkandıktan sonra, salkım saplarını ayıran ve taneleri ezerek mayşe haline getiren “Fulvar” ismi verilen makineden geçirilir.
Kuru üzüm, buzdolabında 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Eğer buzdolabında yeterli alan yoksa, koyu renkli dolapları da tercih edebilirsiniz. Kuru üzüm, özellikle yaz aylarında oda sıcaklığında bırakılmamalıdır.
Yerken aşırıya kaçarsanız elbette ki kuru üzüm kilo aldırır mı sorunuz olumlu yanıtlanacaktır. Kuru üzüm zayıflatır mı, sorusu içinse başlı başına verilebilecek kesin bir cevap yoktur. Çünkü kuru üzümün zayıflatma veya yağ yakma gibi bir özelliği yoktur diyebiliriz.
1 Dönüme Kaç Üzüm Ağacı Yetiştirilir? Dönüm başına dikimi yapılacak üzüm fidanının sayısı arazinin yapısına ve üzüm çeşidine göre değişmektedir. 2*4 metre aralıklarla dikim yapılan araziye 125 fidan dikim yapılırken 5*5metre aralıklarla dikim yapılan araziye ise 40 fidan dikim yapılmaktadır.
Sergi alanı denilen tarlada bulunan boş bölümlere getirilir. Bu alanda daha önceden hazırlanmış olan potasyum ve zeytinyağı ile hazırlanan suya üzümler bandırılır. Potasyum üzümün güneş ışınlarından direk etkilenmesini önler ve üzümün çok hızlı kurumasını sağlar.
Dikilen Bağ(üzüm) Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı bir bağ(üzüm) fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.
Genel olarak üzümün ağustos ile kasım ayları arasında hasat edildiğini bilmek gerekir. Ağustos ve kasım ayının dışında market ve bakkallarda görülen üzümler genellikle taze hasat edilmiş üzüm olmamaktadırlar.
Üzüm antosiyaninlerden zengin çok faydalı bir meyvedir. A vitamininden zengin ve lif kaynağıdır. Üzüm bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. 1 porsiyon üzüm 1 salkım (90 gram) kadardır.
Magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi birçok mineral ile besleyicilik sunan çekirdeksiz kuru üzümlerden günde 5-6 adet yiyebilirsiniz. Bu miktar sindirimi düzenlemeye yardımcı oluyor. Eğer çekirdekli kuru üzüm yiyecekseniz yine 5-6 adet ile sınırlayabilirsiniz.
Kuru üzüm, hurma ve kuru kayısı gibi kuru meyvelerin evde saklanması 15 °C'yi geçmeyen bir sıcaklıkta ve %70'den fazla olmayan bir nemde olmalıdır. Kuru meyveler nemi ve sıcaklığı sevmedikleri için yeterince kuru ve serin bir yerde olmalıdır. Kilerde veya tavan arasında depolamak en iyisidir.
Bunun için 100 litre su içerisine 5.0 kg Potasa konarak iyice karıştırılıp eritilir. Potasa tartımının tam olarak hatasız yapıldığı, potasa derecesi ile yapılan okumada SIVI seviyesinin derecede 5.0 rakamını göstermesi ile doğrulanır (Şekil 1). suya yedirilmesinde pelteleşmeler (Kesilme) meydana gelir.
Üzümleri dalından ayırıp yıkamadan karbonata buluyoruz, güneş alan bir yere serip kuruyana kadar bekletelim. Kuruduktan sonra yıkayıp tekrar 2-3 gün kurumaya bırakıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri