İşletmelerin elinde bulunan malzeme, makine ve insan gücü kaynaklarının belirli miktardaki mal ya da hizmetin istenilen niteliklerde kalite, istenilen zamanda ve en düşük maliyetle üretimini sağlayacak biçimde bir araya getirilmesidir.
Üretim yönetimi; işletmelerin sahasında yer alan makine, malzeme, insan gücü kaynaklarının ve mamullerin istenilen niteliklerde kaliteli bir şekilde bir araya getirilmesini sağlar. Bu hususta üretim yöneticisi, tüm üretim süreçlerinden direkt olarak sorumlu olan kişidir.
Üretim Yönetimi, bir işletmenin mevcut sistemindeki malzemeleri, beşeri gücü, makine – teçhizat kaynaklarını en uygun şekilde değerlendirerek talep gören ürünü istenilen zamanda ve maliyette üretmek anlamına gelir.
Üretim, bir işletmenin beşeri ve maddi kaynakları kullanarak ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetleri yaratmasıdır.
Sonuç olarak, üretim yönetimi konuları arasında öne çıkan başlıca alt başlıklar ve önemli noktalar; üretim planlama ve kontrol, stok yönetimi, kapasite yönetimi, kalite yönetimi, maliyet yönetimi, esnek üretim sistemleri ve süreç iyileştirme ve sürekli iyileştirme olarak sıralanabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Üretim yönetiminin temel amacı, hangi mal ve hizmetin üretileceğini tespit etmek, ne kadar miktarda ve hangi özelliklerde üretimin gerçekleştirileceği gibi önemli noktaların belirlenmesine yönelik çalışma yürütmektir. Bu süreçte maliyetin düşük, ancak karın yüksek seviyede tutulması önemli bir ayrıntıdır.
ÜRETİM YÖNETİMİ VE PAZARLAMA ANABİLİM DALI | İşletme Bölümü
Üretim çeşitleri endüstriyel üretim, fason üretim, yalın üretim, talaşlı imalat şeklinde çeşitlendirilebilir.
Örneğin; temel anlamıyla üretim topraktan, hayvanlardan bitkilerden vb. ürün sağlama, mal ve hizmet olarak yeni şeyler ortaya koyma, üretme işi demektir.
Üretim yönetimi ile ilgili temel kavramların, kuralların ve yöntemlerin öğretilmesidir. Bu derste, üretim yönetimi ve karar almada kullanılan kantitatif analiz yöntemleri incelenmektedir.
Üretim, çeşitli kaynakların bir düzen içinde, planlı ve bir amaca yönelik olarak bir araya getirilmesi ile ortaya yeni bir mal ve hizmetin çıkması olarak ifade edilebilir. Üretim süreci genel olarak iki aşamadan oluşmaktadır: Üretime Hazırlık. Planlama ve Kontrol.
Üretimde verimlilik; üretim esnasında kullanılan ham madde, malzeme, iş gücü, arazi, bina, makine, donanım ve enerji gibi kaynakların ne kadar etkin kullanıldığını belirleyen bir gösterge olarak da değerlendirilmektedir.
Bunlar arasında Toplam Kalite Yönetimi, Yalın Üretim, Tedarik Zinciri Yönetimi, 6 Sigma, Kısıtlar Teorisi, Süreç Odaklı Yönetim, Esnek Üretim Sistemleri gibi yaklaşımlar yaygın olarak bilinen ve işletmeler tarafından benimsenen güncel uygulamalardır.
Üretim Sorumlusu olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Üretim Sorumlusu maaşı 2023 verilerine göre ortalama 25.500 TL civarındadır.
Üretim planlama sorumlusu; şirket bünyesinde belli hedefler doğrultusunda siparişlerin projelendirilmesinden teslim edilmesine kadar tüm üretim planlama ve üretim takibi süreçlerinde operasyondan sorumlu olan, üretim sürecinin geliştirilmesine katkıda bulunan kişiye verilen mesleki unvandır.
ÜRETİM: İnsan ihtiyaçlarını karşılayan mal ve hizmetlerin meydana getirilmesidir.
Ürünlerin ortaya çıkışına kadar süren üretim periyodunda gerekli olan tüm unsurlara üretim faktörleri denilmektedir. Bu faktörler; doğal kaynaklar, girişim, sermaye ve emek olarak örneklendirilebilir.
1.1.
Üretim faktörü, üretimde kullanılan girdilerdir. Emek, toprak, sermaye, üretim faktörleridir. Üretim faktör sahipleri gelirlerini faktörleri girdi olarak kullanan firmalardan sağlamaktadırlar.
Üretim, hizmet ve ürün üretimi olarak ikiye ayrılmaktadır.
Üretim, ham maddeleri veya bileşenleri mamullere dönüştürme işlemidir. Dünya ekonomisinin önemli bir sektörüdür, her yıl dünya ticaretine trilyonlarca dolar katkıda bulunur ve milyonlar istihdam eder.
Klasik ekonomide üretim faktörleri üç başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar: Emek, sermaye ve doğal kaynaklar (toprak)dır.
Üretim uzmanı olmak isteyen kişiler, imalat alanı ve meslek bazında gerekli olan bilgisayar uygulamaları eğitimlerinin verildiği çeşitli sertifika programlarına katılarak da kendilerini geliştirebilirler. Bu eğitim ve sertifikalar, iş başvurularında kişileri avantajlı konuma getirmeyi sağlamaktadır.
Bu program, öğrencilerine üretim işlemlerinde etkinlik, verimlilik ve kaliteyi artırma yöntemlerini öğretir ve aynı zamanda pazarlama stratejileri ve taktiklerini değerlendirme ve uygulama becerisi kazandırmayı hedefler.
Üretim planlama uzmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Endüstri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Tekstil Mühendisliği ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri