Çam fıstığı, fıstık çamının kozalaklarından yetişen, oldukça sert kabukları kırılarak elde edilen bir besindir. Çam fıstığının besin değeri de oldukça yüksektir. 100 gram çam fıstığı içinde ortalama olarak 60 gram yağ, 597 mg potasyum,14 gram protein, vitaminler ve mineraller yer alır.
Çam fıstığı yağ ve protein açısından zengin bir gıdadır. Lif içermesinin yanı sıra; E ve K vitaminleri içerir. Demir, magnezyum, niasin, potasyum, çinko, kalsiyum, fosfor, manganez, karbonhidrat, tiamin, A vitamini, folik asit, riboflavin, pantotenik asit, C vitamini ve enerji içermektedir.
Çam fıstığının faydaları nelerdir? Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı bastırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Çam fıstığındaki besin maddelerinin mükemmel kombinasyonu enerjiyi artırırken, magnezyum ve protein gibi diğer önemli mineraller kalp krizlerini ve şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur.
Besin değeri yüksek olan çam fıstığı, balla macun haline getirilerek yenildiğinde vücuda enerji ve zindelik verir, aynı zamanda cinsel gücü artırır. Yer fıstığı ile birlikte tüketilirse mideyi kuvvetlendirir. Çam fıstığı yüzyıllardır dünya mutfaklarında kullanılan bir çerezdir.
ÇAM FISTIĞININ FAYDALARI
Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı bastırmak ve kilo kaybına yardımcı olmak için harika çalışır. Çam fıstığı içindeki besin maddelerinin mükemmel kombinasyonu enerjiyi arttırırken, magnezyum ve protein gibi diğer önemli mineraller kalp krizi ve diyabetin önlenmesine yardımcı olur.
İlgili 31 soru bulundu
Çam fıstığının fiyatının yükselmesindeki ilk sebep çam fıstığı üretiminin yıllar geçtikçe azalmasıdır. Azalan üretime bağlı olarak piyasada daha az bulunan çam fıstığının fiyatı artmaktadır. Üretimin azalmasına sebep olan başlıca etken, yıllar geçtikçe daha da kötüye giden kuraklık ve iklim değişikliğidir.
Bir avuç dolusu çam fıstığı yemek, bütün gün boyunca size yüksek enerji sağlar. Çam fıstıkları mükemmel bir doymamış yağ deposudur ve kandaki kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Düzenli çam fıstığı tüketimi, kandaki iyi kolestrolü arttırarak, kötü kolestrol seviyesini düşürür.
Genelde kilo aldırıcı bir etkisi bulunduğundan kilo problemi olan kişilerin uzak durmasında fayda var. Kabızlık: Çam Fıstığı fazla tüketildiği taktirde kabızlık belirtileri görülmektedir.
Çam Fıstığı Sıkça Sorulan Sorular
%10 indirimle Dolmalık Yer Fıstığı ( 1 Kg ) 190 TL'ye, %10 indirimle Dolmalık Yer Fıstığı ( 500 Gr ) 123 TL'ye, %28 indirimle Çam Fıstığı 100 gr (Bergama-Kozak) 215 TL'ye, %30 indirimle Arifoğlu Çam Fıstığı Cam Şişe 85gr 189 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı keser ve kilo vermeye de yardımcı olur. Karmaşık bir moleküle sahip olan çam fıstığının vücutta parçalanması nedeni ile daha uzun sürer. Bu nedenle de tükenmişliğe uzun zaman neden olmadan sürekli ve uzun süreli bir enerji sağlar.
Fakat potasyum ve fosfor oranı yüksek olduğu için böbrek hastaları dikkatli tüketmelidir.
Çam/Dolmalık Fıstığı % 8,18 karbonhidrat, % 26,89 protein, % 56,81 yağdan oluşur.
Çam fıstığı kansızlığa iyi gelir ve kan bileşimini kuvvetlendirir. İçeriğinde yüksek miktarda bulunan K vitamini, bakır, demir ve manganezden dolayı kalp ve damar sağlı açısından faydalıdır.
Antep fıstığı ise bir diğer çam fıstık çeşidi olarak karşımıza çıkar. Antep fıstığı, ağaçgillerin sakız ağacı meyvesinin kabuklu bölümünden elde edilmektedir. Türkiye'de Şam fıstığı ya da çam fıstık olarak da ifade edilmektedir. Antep fıstığı ismini Gaziantep'te yaygın olarak yetiştirilmesinden almaktadır.
Çam fıstığının diğer adı güner içidir. Çam kozalaklarının kabuklarının kırılması sonucunda elde edilir. Besin değeri oldukça yüksek bir gıda ürünü olan çam fıstığı, bütün Akdeniz ülkelerinde yetişebilen, şemsiye görünümünde ve 20 metreye kadar boyu olabilen, bir çam türü olan fıstık çamlarının tohumlarıdır.
Çam fıstığı ağacı, Akdeniz ülkelerinin hemen hemen hepsinde yetişir. Çam fıstığı ağacı şemsiye görünümüne benzer. Sert kabuklu kozalakları olan çam fıstığı ağacının boyu ise yaklaşık olarak 20 metreye kadar ulaşabilir. Geniş bir tepesi bulunan çam ağaçlarından çam fıstıkları elde edilir.
Yenilebilir ve yüksek ticari değeri olan bir tohumdur. Türkiye'de Aydın, Muğla ile İzmir illerinde üretimi yaygın olarak yapılmaktadır. Aydın iline bağlı Koçarlı ilçesinde Türkiye'deki ortalama çam fıstığı üretiminin %50'si yapmaktadır.
Yağ içeriği yüksek olduğu için çam fıstıklarının bekledikçe ağır kokulu hale gelme ihtimali yüksektir. Bu nedenle ağzı sıkıca kapalı cam kavanozlarda ve tercihen buzdolabında saklanmalıdır.
Bir ağaçtan yaklaşık 120 Kg. kozalak, bundan da 6-8 kg. iç fıstık elde edilir.Nitekim Kozak ve Mazon yörelerinde fıstık çamı ormanlarında bir ağaçtaki kozalak miktarı 22 ve 56 adet, hektardaki ortalama verim ise 68,3 kg ve 118,5 kg iç fıstık olarak belirlenmiştir.
Araştırmaya göre, her gün çam fıstığı yemek, Tip 2 diyabetin kontrolüne yardımcı olabilir. Ayrıca görme sorunları ve inme gibi ilgili komplikasyonları da önler. Her gün çam fıstığı tüketen Tip 2 diyabet hastalarında glikoz kontrolü ve kötü kolesterol seviyelerinde azalma görülmüştür.
Çeşitli yeme bozuklukları, irritabl barsak sendromu, gebelik, sindirim sistemindeki sinirler ve kaslarda sorunlar, kolon kanseri, Parkinson hastalığı ya da multipl skleroz gibi nörolojik sorunlar ile az çalışan tiroid, ya da hipotiroidizm, gibi tıbbi sorunlar da kabızlık semptomuna neden olabilir.
Mutlaka günde 8-10 bardak su içilmelidir. Bol lifli gıdalar geçilmeli ve diyette mutlaka günlük 20-25 gr kadar lif alınmalıdır. Tam tahıllardan yapılmış ekmekler yada gıdalar yanında, bakliyat, yulaf gibi liften zengin gıdalar tercih edilmelidir.
- Çam fıstıkları tek parçayken, yer fıstıklarıysa dikine bir şekilde ortadan ikiye kolayca bölünebiliyor. - Eğer aldığınız çam fıstıklarının içinde ortadan bölünen çıkarsa bilin ki aldığınız satıcı çam fıstığına yer fıstığı karıştırarak hileli olduğunu anlayabilirsiniz.
Çam fıstığı, yaygın bilinen adıyla güneriçi hemen hemen bütün Akdeniz ülkelerinde yetişebilen fıstık çamının kozalaklarından çıkarılan yüksek besin değerine sahip bir meyvedir. Şemsiye görünümünde olan çam fıstığı ağacının boyu 20 metreye kadar ulaşabilir.
Antik Yunan medeniyetlerinde sıklıkla kullanılmış olan çam yağı, temizlikte, ağrıları azaltmada, enerjiyi arttırmada ve stres durumlarında kullanılmıştır. Şişelenmiş olan çam yağı, inflamasyonları azaltan, ruh halini iyileştiren, bakteri ve mantarları öldüren nitelikler kazanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri