Teksüt UHT Süt, yüksek sıcaklıkta işlem görmüş süt demektir. Sütün hızlı bir şekilde yüksek sıcaklıklara çıkartılıp 3-5 sn. tutulduktan sonra hızlı bir şekilde soğutulmasıyla elde edilir. Yüksek sıcaklıkta yapılan bu sterilizasyon ile hiçbir zararlı bakteri kalmaz.
Marketlerde gördüğümüz sütler, yağ oranlarına göre 3 farklı şekilde sunuluyor: 1. Yağlı Sütler: Yağ oranı azaltılmamış, enerji miktarı korunmuş sütlerdir. Yağlı sütler, %3 ila %3,4 oranında yağ içermektedir.
UHT tekniği (Ultra High Temperature) çok yüksek sıcaklıklarda sütün bekletilmesiyle uygulanır. UHT süt uygulamasında süt birkaç saniye için 135-150˚ derece arasında bir değere getirilir. Bu sayede daha dayanıklı hale getirilmiş olur.
UHT ve pastörize süt insan sağlığına herhangi bir tehlike teşkil etmemektedir. UHT süt yüksek sıcaklık ile birlikte sütün içerisindeki mikroorganizmaların çoğalmasını önleme hedefindedir. Pastörize süt ise UHT süte yapılan sıcaklık işleminin daha düşük sıcaklık ve sürede yapılmasıdır.
Dr. Ahmet Aydın'a göre, sütün bozulmasına neden olan etmenler aslında sadece sağlığa zararlı bakterileri değil, yararlıları da kapsamaktadır. Bu durumda UHT işleminden geçen sütte sağlığa yararlı olan bakteriler de yok olmaktadır. Bunun yanında, yüksek ısı sütün içindeki protein ve enzimleri de tahrip etmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Isıtma işlemini kaynatmaya dönüştürmüyorsanız ve kısık ateşte 1-2 dakika tutuyorsanız besin öğelerindeki kayıplar oldukça sınırlı olacaktır. Ancak UHT ve pastörize süt hiç ısıtılmadan tüketilebilir.
Kimisi çiğ sütün ev şartlarında kaynatılarak tüketilmesini sağlıklı bulurken, diğer tarafta pastörize edilmiş ya da UHT süt olarak adlandırılan sütleri daha sağlıklı olduğu için tüketiyor. Çiğ sütün besin değerinin daha yüksek olduğu, UHT sütlerin daha faydalı olduğunu söyleyenler de bol.
UHT Süt (Uzun Ömürlü Süt)
Çağdaş tesislerde süt açık olmayan düzenekten geçerek ön ısıtma, yüksek ısı işlemi, homojenizasyon, soğutma ve aseptik şekilde paketlenme basamaklarından geçer. 2 ve 4 saniye arasında ve 135-150 santigrat derecede ısıya maruz kalan süt daha sonra oda sıcaklığında soğutulur.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
UHT süt, ultra yüksek sıcaklıkta (UHT) işlenmiş süttür. Sterilizasyon, sütün en az 135 °C'lik bir sıcaklığa kadar hızlı bir şekilde ısıtılması, birkaç saniye bu sıcaklıkta tutulması ve ardından hızla ortam sıcaklığına kadar soğutulması yoluyla yapılır.
Tam yağlı süt; 152 kalori, 8 gram protein ve 8 gram yağ içerir.
UHT süt, ambalajı açılmadığı taktirde raf ömrü boyunca, oda sıcaklığında tazeliğini korur. Ancak ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında(+4°C) saklanmalı ve 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilir. Ambalajı açıldıktan sonra, UHT sütler de buzdolabında saklamak koşuluyla bir hafta içerisinde tüketilmelidir.
Süt Çeşitleri: Tam Yağlı, Yarım Yağlı, Yağsız
Tam yağlı sütler genellikle 'regular milk' olarak tanımlanır çünkü sütün içerisindeki yağ elimine edilmemiştir. Yağsız süt:%0.5 ve daha az oranda yağ içermektedir.
Tam yağlı süt en az yüzde 3 yağ içermelidir, yağsız süt ise yüzde 1'den fazla yağ içeremez. Şeker (laktoz), protein ve kalsiyum miktarı arasında fark yoktur. Bu besinler sütün içerdiği suda bulunur ve her iki süt türü için de hemen hemen aynıdır. Tam yağlı süt A ve D vitaminleri içerir.
%3,1 yağ oranına sahip Dost Doğal Süt her zaman taze, her zaman doğal, her zaman lezzetli…
Markette satılan (UHT, pastörize veya ESL) sütler ise, bu besin değeri kaybını en aza indiriyor ve patojen mikroorganizmaları etkisiz hale getirerek hastalık (bakteri, virüs kaynaklı) riskini ortadan kaldırıyor.
Daha sonra ısıtma ve soğutma işlemi uygulanır. Bunlardan biri pastörize etmektir. Süt 80 derecede kapalı system içinde 15 saniye ısıtılıp, şişe ve kutulara doldurularak hızla soğutulur ve soğuk ortamda dağıtımı yapılır. Bu süte “günlük süt” denir.
Hayır. Sütün çiğ olarak içilmesi önerilmemektedir. Isıl işlem (kaynatma, pastörizasyon, sterilizasyon, UHT sterilizasyon) uygulamasına tabi tutulmayan çiğ süt tüketimi, sağlığa zararlı birçok bakterinin de vücuda alınması demektir.
Sütün daha fazla insana ulaşmasını sağlayan UHT teknolojisini ilk kez Pınar Süt kullanmıştır. UHT, Ultra Isıl İşlemdir ve sütün ömrünü günlerden aylara çıkartır. Bu sayede süt ilk günkü tazeliğinde daha çok insana ulaşmaktadır.
UHT süt, UHT aromalı süt, UHT kremaları, soya sütü ve diğer süt ürünleri alternatifleri gibi düşük asit içerikli (pH 4,6'nın üzerinde) ürünler için kullanılır. Aynı işlem çorbalar, soslar, tatlılar, domates ve meyve preparatları ve bebek maması gibi hazır gıdaların sterilizasyonu için de kullanılır.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir.
UHT sütten yoğurt yapılır mi? uht sütler ile olmaz. çünkü maya ile etkileşime girip sütü yoğurda dönüştürecek olan bakteriler uht tekniğinde tamamen yok olur. ama pastörize günlük sütler ile pekala da mümkün. kaynatmadan uygun sıcaklığa getirmek de bir yöntem.
Isıl işlem 135°C-150°C civarında uygulanırken, uygulama süresi 2-5 saniye gibi çok kısa bir süredir. Bu sayede UHT teknolojisi ile üretilen sütteki besin değerleri kayıpları çiğ sütün kaynatılması sonucu oluşan kayıplardan çok daha az olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri