İlk 1 yıl inek sütünün kesinlikle kullanılmaması ve 2 yaşına kadar anne sütü verilmesi önerilmektedir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktor önerisi ile devam sütü verebilirsiniz.
Bu sorunun yanıtını hemen vermek gerekirse; uzmanlara göre 1 yaşından sonra bebeklerin günde 1-2 su bardağı inek sütü içilmesi uygundur. Bazı bebekler inek sütüne daha düşkün olabilir ya da katı ek gıda almaktansa süt içmeyi ve bu şekilde doygunluk sağlamayı tercih edebilirler.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
Bu nedenle bebeklere 1 yaşına kadar inek sütü verilmemesi tavsiye edilir. Ancak çocukların 1 yaşından sonra günlük kalsiyum protein ve vitamin ihtiyaçlarını karşılamak için günde 2 bardak süt tüketmesi oldukça önem taşıyor. Pastörize veya UHT ile mikroptan arındırılmış, katkısız tam yağlı süt içilmesi önemlidir.
Bebeğinizin doğduğu andan itibaren ilk ihtiyaç duyduğu şeylerden biri elbette ki anne sütü. Ancak anne sütü yokluğunda bir bebeğe verilebilecek en uygun besin de devam sütüdür. Anne sütüne en yakın devam sütleri; Golden Goat, Bebelac,Hipp Organik,Hero Baby, Evolvia,Aptamil,Humana, ve Sma devam sütü.
İlgili 26 soru bulundu
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
1- Sütaş Süt
Özellikle Sütaş süt evimden eksik olmuyor. Sütaş, taze ve günlük sütleri besin değerini kaybetmeden ve el değmeden paketliyor. Çok yüksek derecelerde, kısa sürede işlem gördüğü için besin değeri en yüksek sütlerden biri oluyor.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Pınar İlk Adım Devam Sütü, 6-12 ay arası ek gıdaya başlamış bebekler için üretilmiştir. Doktorunuza danışarak tüketilmesi önerilir.
Ekonomik nedenlerle inek sütü kullanımının zorunlu olduğu durumlarda inek sütü ilk ay yarı yarıya, 1-4 aylar arası 2 kısım süt 1 kısım su olacak şekilde sulandırılarak verilmelidir. Dört aydan sonra inek sütü 1 kısım su 3 kısım süt olacak şekilde sulandırılarak verilmelidir.
Tam yağlı mı, yarım yağlı mı? Süt, memeden kesilen çocuğun gıdasının önemli bir parçası olmaya devam eder. Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan'ın verdiği bilgiye göre iki yaşın altındaki çocuklara tam yağlı süt verilmelidir.
Bebeğinizin sevdiği meyveleri sütle karıştırmak iyi bir fikir olabilir. Milkshake, meyveli dondurma ya da smoothie hazırlayarak da bebeğinize sütü sevdirebilirsiniz. Aynı yöntemi çocuk devam sütlerinde de deneyebilirsiniz. Bebeklerin sütü sevmesini sağlamak için onları heveslendirecek yöntemler de uygulanabilir.
Bebeklere süt ve bal belirli bir aydan sonra önerilmektedir. İnek sütünü daha iyi sindirmeleri için 2 yaş sonrasında önerir çocuk doktorları. Ancak bal 1 yaş sonrasında az miktarda verilebilir.
Hazırlama: Her 30 ml su için 1 ölçek Bebelac 4 Çocuk Devam Sütü kullanmalısınız. 1 yaşına gelen bebeğinizin beslenmesinin çoğunluğunu artık katı gıdalar oluşturmaya başlar. Bu dönemde bebeğinizin beslenmesinin %60'ı ek gıdalardan, %40'ı ise anne sütü veya doktor önerisiyle devam sütünden gelmelidir.
*Bebek ilk günler 30 cc (2 yemek kaşığı ) *6. Ayda 180 cc (1 çay fincanı ) *1 yaşında 240 cc ( 1 su bardağı )
ÇOCUKLARA YATARKEN SÜT İÇİRMEYİN!
Süt tüketmeyen çocukların peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini kullanmaları konusunda ebeveynlerin çocukları teşvik etmelerini söyleyen Beyitler: " Sütün tadını sevmeyen çocuklar için şeker ya da kakao kullanmayın. Bunların yerine süte pekmez veya bal ekleyin.
1 yaşından büyük çocuklarınızın fiziksel ve zihinsel sağlıklı gelişimini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini desteklemek için, saf süte prebiyotik lifler, vitamin ve mineraller ilave edilerek geliştirilen Pınar Çocuk Devam Sütü'nü güvenle içirebilirsiniz.
Buna ek olarak, sütten gelen doğal yağ olduğunu da belirtelim. Bunun haricinde, ürüne Vitamin ve Mineral toz karışımı eklenmiştir. Ürünü diğer ürünlerden ayıran bir başka özellik ise, ilave probiyotik lif eklenmiş olmasıdır.
Anne sütü ile devam sütleri arasındaki en büyük fark bebeklerin sindiriminden kaynaklanmaktadır. Çünkü devam sütlerinde yüksek miktarda kazein bulunmaktadır. Bu madde anne sütünde de bulunmasına rağmen oranı son derece düşüktür ve bebeklerin sindirim sistemleri tarafından kolaylıkla sindirilebilmektedir.
Açık sütü kaynatırken evde tam ayarlayamamak ve hava ile temas etmesi yüzde 60-100 gibi ciddi protein ve mineral kayıplarına neden oluyor. UHT ve pastörize edilerek kullanılan sütlerde bu kayıp oranı çok az miktarda. Özellikle pastörize sütler günlük süt olarak tabir edilir ve biz bu sütlerin kullanılmasını öneriyoruz.
Sütün Zararları
Her faydalı besinin faydası olduğu gibi zararı da bulunmaktadır. Sütün fazla tüketimi sindirime zarar vererek ishale neden olabilir. Ayrıca sütün içerisinde bulunan laktoza ya da sütün kendisine alerjisi olan kişiler için süt zararlıdır.
Çocukluktan yaşlılığa kadar yaşamın her döneminde süt içilmesi gerekiyor.
Daha sonra ısıtma ve soğutma işlemi uygulanır. Bunlardan biri pastörize etmektir. Süt 80 derecede kapalı system içinde 15 saniye ısıtılıp, şişe ve kutulara doldurularak hızla soğutulur ve soğuk ortamda dağıtımı yapılır. Bu süte “günlük süt” denir.
Yoğurt ya da kefiri kendiniz yapabilirsiniz. Tüm bu işlemler sırasında çocuğunuzu da sürece dahil ederek size yardım etmesini sağlamalısınız. Gıdaları süt ile zenginleştirebilirsiniz. Patates püresine, makarnaya süt ekleyebilir; muhallebi, puding, dondurma, sütlaç ya da sütlü meyveli içecekler hazırlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri