Dişi kediler genellikle 4 ila 6 aylıkken cinsel olgunluğa ulaşır. Ancak, bu süreç ırka, sağlık durumuna ve çevresel faktörlere bağlı olarak 3 aydan erken veya 12 aya kadar geç olabilir. Erken yaşta cinsel olgunluğa ulaşan kediler, daha küçük yaşlarda hamile kalabilir.
Kedilerin çiftleşmesi erkek kedilerde 7.ayda başlamaktadır. Dişi kedilerde ise kızgınlık dönemi 6.ayda başlamakta ve 10. aya kadar devam etmektedir. Kedilerin çiftleşmesi için en uygun zaman pek çok insanın bildiği gibi Mart ayıdır. Erkek kediler belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra daima çiftleşmeye hazır olurlar.
Dişi kediler için ideal anne olma ve üreme yaşları 1.5-6 yaş arasındadır. 7-8 yaşından büyük ya da 1 yaşından küçük kedilerde düzensiz sikluslar, gebe kalma durumlarında abort (düşük), kongenital defekt (anormal doğum), daha fazla cılız yavru doğumu ve diğer problemler yaşanma ihtimali daha yüksektir.
Tüm canlılarda olduğu gibi soyun devamı için üreme şarttır. Dişi ve erkeğin uygun gelişimi tamamlandığında yaradılış itibari ile içgüdüsel olarak üreme dürtüleri oluşur, çiftleşme meydana gelir. Dişi kediler için en uygun çiftleşme zamanı 12-18. Aylar arasıdır.
Kedilerin doğum yapabilmesi için 6 ile 9 ay boyunca beklenmesi gerekir. Çünkü kedilerin vücut gelişimi bu aylarda tamamlanıyor. Kedilerin kızgınlık dönemleri vardır. Bu dönemde kediler kendileriyle fazla ilgilenmek isteyebilirler.
İlgili 35 soru bulundu
Dişi kediler genellikle 4 ila 6 aylıkken cinsel olgunluğa ulaşır. Ancak, bu süreç ırka, sağlık durumuna ve çevresel faktörlere bağlı olarak 3 aydan erken veya 12 aya kadar geç olabilir. Erken yaşta cinsel olgunluğa ulaşan kediler, daha küçük yaşlarda hamile kalabilir.
Erkek kediler çiftleşme dönemine 7. aydan sonra girerken, dişi kediler ise 6. ayda girerler. Dişi kedilerde kızgınlık dönemi olarak adlandırılan bu süreçte, dişi kedilerin hareketleri ve karakterleri ters yönde değişir.
Dişi kedilerin ergenlik yaşı ( seksüel olgunluk ) çoğunlukla 6-15 ay arasındadır. Hastalık, beslenme ,ırk farklılıkları, iklimsel farklılıklar ve genetik faktörler bu sürenin uzamasına etki eden faktörlerdir. Dişi kediler için en uygun çiftleşme zamanı ise genellikle 12-18. aylar arasındadır.
Bir kedinin ne zaman çiftleştiğini gösteren birkaç işaret vardır. En bariz işareti, dişi kedinin aynı zamanda tırmıklama olarak da bilinen yüksek sesle ve tekrarlayan seslendirmeleridir. Bu, erkek kedileri cezbetmek ve çiftleşmeye hazır olduklarını onlara işaret etmek için yapılan bir çağrıdır.
Ancak kedigillerde hamilelik döneminde kızgınlığa girme ve tekrar çiftleşme gerçekleşebilir. Hamile kedi kızışır mı? sorusunun cevabı kedinin yaşam alanına göre de değişiklik gösterebilir. Kedi sıcak ve aydınlık bir ortamda kalırsa, bel bölgesine çok sık masaj yapılırsa tekrar kızgınlığa girebilir.
Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir.
Erkek Kedi Çiftleştikten Sonra Ne Yapar? Olay yerinden uzaklaşır. Çiftleşmenin ardından erkekler dişilerin yanından ayrılırlar. Bu içgüdüsel davranışın nedeni dünyaya gelecek yavruların bakımında yardımcı olmayacağını göstermektir.
Erkek kedilerde çiftleşme zamanları ortalama olarak 6 aylarını tamamladıkları zaman dahi uygun olacaktır. Bu vakit onların sağlıkları açısından en ufak olumsuz etkileri vermeyecektir. Dişi kediler ise doğum yapma gibi durumları olmasından dolayı bir yaşına girdikleri zaman çiftleştirilmesi daha uygun olacaktır.
Bir kedinin hamile olduğunu ilk birkaç haftada anlamak zordur. Eğer kedinizin çiftleştiği tarihi biliyorsanız hamilelik ve doğum zamanını da tahmin edebilirsiniz. Çünkü kediler, çiftleşmenin ardından 24 saat içinde gebe kalırlar.
Kızgınlık döneminde kediniz daha sevecen olabilir; mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürünebilir. Muhtemelen özellikle arka ayaklarıyla sürünecektir ve arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.
Dişi kedilerde cinsel olgunluk ırk, iklim özellikleri, yaşam koşulları, beslenme alışkanlıkları ve sağlık durumuna göre değişmekle birlikte 6-12 ay arasında oluşur. Erkek kediler dişi kedilere göre daha geç olgunlaşsa da 1 yaş ideal çiftleşme dönemidir.
Ne yazık ki kediler kendi yavrularıyla çiftleşebilir. Yavru kediler sütten kesilip ergenlik çağına girdiklerinde çiftleşmeye hazır olduklarından dolayı birbirlerine eş gözüyle bakma potansiyeline sahiptirler. Ayrıca anne kedilerin, yavru kedileri ile çiftleşmeleri de çok muhtemeldir.
Son derece sevimli canlılar olan kedilerin hamile kalma yaşı kesin olarak bilinmez. Fakat genel olarak baktığımızda, kediler 6 ile 9 ay sonra çiftleşme eğilimi gösterir. Bu durum bazı kedilerde daha erken görünürken, bazılarında daha geç görünür.
Dişi, kızgınlık döneminde çevresel değişikliklere karşı daha az duyarlı olduğu için üreme için erkekle aynı ortamda kalır. Kediler bir kez bir araya geldiklerinde, çiftleşme süreci çok uzun sürmez – sadece yaklaşık yarım dakika ila yaklaşık 4 dakika sürer.
Her 2-3 kızgınlıkta bir çiftleşmesi en doğrusu olsa da maalesef ömrü boyunca da bu mümkün değildir. Bu sebeple bu hastalıkların çoğuna sebep olan rahim ve yumurtalık daha hiç kızgınlığa girmeden kısırlaştırma operasyonu ile alınır. Bu sayede ileri yaşlarda böyle problemleri yaşama ihtimali %5 altına düşmüş olur.
Kediler 3-4 aylıkken bebek dişlerini dökmeye başlarlar. Neredeyse 6 aylıkken diş değiştirme süreçlerini tamamlarlar. Eğer kedinizin bebek dişleri varsa, 6 aydan küçük demektir. Kalıcı dişleri çıkmış ve renkleri beyazsa kediniz 1 yaşında demektir.
Kedilerin ortalama ömrü 12 ile 16 yıl arasında değişmektedir. Ancak sokakta doğan ve yaşayan kedilerin ömürleri bu kadar uzun olmamakla birlikte 1 yılı bile dolduramadıkları görülebilir. Beslenme eksikliği, zorlu hava şartları ve kötü muamele kedilerin yaşam sürelerini evde yaşayan kedilere 3'de 1 oranında düşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri