Köpek eğitimi doğru alışkanlıkları köpeğinize öğretmek demektir ve bu da köpeğiniz ne kadar küçükse o kadar kolay olacaktır. Her yaşta köpeğinizle eğitim yapabilirsiniz.
Köpeklerde'de öğrenme yaşı çok önemlidir. 5 aylık bir köpek itaat eğitimi için uygun duruma gelmiştir. 5 aya kadar çok fazla bir eğitim verilemez fakat 5-6 aylardan sonra vereceğiniz eğitim köpeğiniz karakteriyle doğru orantılı bir şekilde alacaktır.
Aslında insanlarda olduğu gibi köpeklerde de eğitimin yaşı yoktur ve özel bir dönemi yoktur. Ancak köpeklerde aynı bizler gibi yavruluk dönemin de iletişim başladığı andan itibaren eğitimin temelleri uygulamaya başlamak çok önemli ve gereklidir.
Bu eğitim genelde 3 – 5 yaş ay arasında olan köpeklere verilir. Duruma göre 2 – 4 ay arasında bu eğitimler vermeye başlanabilir. Köpekler bu dönemlerde etrafı daha çok tanımaya çalışır, canlılar, eşyalar ve kokulara daha duyarlı hale gelir. Köpeğinizin dünyayı tanıma sürecinde eğitimine başlanması oldukça önemlidir.
Yetişkin köpekler de, yavru köpekler gibi edimsel koşullandırma ile eğitilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Köpek eğitimi doğru alışkanlıkları köpeğinize öğretmek demektir ve bu da köpeğiniz ne kadar küçükse o kadar kolay olacaktır. Her yaşta köpeğinizle eğitim yapabilirsiniz.
Hatta bazen birbirine çok yakın türlerin yavruları bile farklı zamanlarda yetişkinliğe geçebilmektedir. Genel olarak küçük ırk köpekler hemen hemen 9. ayda yetişkin sayılırken dev ırk köpeklerde bu süreç 18 - 24 aya kadar çıkabilir. Dev ırk köpeklerde kemik gelişimi genellikle iki yıla kadar devam eder.
Amerikan Veteriner Hekimler Birliği, köpeklerin yaşı hesaplanırken yaşamlarının ilk bir yılının yaklaşık 15-16 insan yaşına denk geldiğini; ikinci senede köpeklerin insan yaşına göre 9 yıl daha aldığını ve sonraki senelerde de yine 1 insan yaşında 5 yıl yaşlandığını ifade etmektedir.
Bu hesaba göre 1 yaşındaki bir köpek insan yaşına göre 7 yaşına gelecek iken 4 yaşındaki köpeğin 28 yaşında olması beklenir. 10 yıl bakılan bir köpeğin ise yapılan araştırmalar ile elde edilen sonuçlara göre 70 yaşında olması ve artık ömrünün sonlarına yaklaşması beklenir.
Köpeğiniz birkaç kez sessiz kaldıktan sonra artık buna "sessiz" komutunu ekleyebilirsiniz. Köpeğiniz havlarken elinizde ödülü gösterek sağlam ve sesli bir şekilde "sessiz" komutunu söyleyin. Havlama durduğunda onu hemen ödüllendirerek davranışı pekiştirin. Sık sık "sessiz" komutunu uygulayın.
Benzer şekilde, yeni bir köpek yavrusu daha yaşlı bir köpekten daha fazla uyuyacaktır. Genel olarak, köpeklerin her gün en az 12 ila 14 saat uykuya ihtiyacı vardır.
Köpeklerin Hafızası
Köpeklerin kısa süreli hafızası oldukça kısadır ve bazı köpekler için bu süre ortalama olarak 5 dakikadır. Bazı ırklar için bu süre 2 dakikaya kadar düşebilir.
Tüylerin ve Derinin İncelenmesi. Köpeklerin yaşları ilerledikçe tüyleri ve deri yapısında bazı değişimler oluşur. Genç bir köpeğin tüyleri daha parlak ve canlıyken yaşlı köpeklerin tüyleri matlaşır. Derisi incelendiği zaman ise yaşlı köpeklerde derinin daha kalın olduğu tespit edilir.
İnsanlarda 12-25 yaş "ergenlik" iken, köpeklerde 6 ay - 2 yıl arası "ergenlik" olarak kategorize edilir. Bu evrede gelişim tamamlanır. İnsanlarda 25-50 yaş "yetişkinlik" iken, köpeklerde 2-7 yaş arası "yetişkinlik" olarak kategorize edilir.
A) HAYIR: Bu eğitim diğer eğitimlerin temelini oluşturmaktadır. Bu komut köpeğe küçük yaşta sözlü olarak öğretilir. Köpek bu komutu t sahibinin sesi ve mimiklerinden anlar. Komutla birlikte işaret parmağı köpeğe gösterilerek ikaz edilir, böylece köpek işaret olarak komutu öğrenmiş olur.
Köpekler her dönem köpek eğitimi alabilir, evet! Yetişkin köpeklerde iyi bir köpek eğitimi süreci atlatabilir. Tüm köpeklerde olduğu gibi sabır, düzen, sevgi ve profesyonellikle köpeklerimize istediğimiz davranışları kazandırabilir.
Bobi adlı 30 yaşındaki bir köpek, Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en yaşlı köpeği ilan edildi. Bobi, bir asırdır ayakta kalan bir rekoru kırdı. Rafeiro do Alentejo ırkından gelen Bobi, yaşayan en yaşlı köpek rekorunu da, ABD'de yaşayan 23 yaşındaki Chihuahua cinsi Spike'tan aldı.
Bu noktada direkt 2 yaşına giren bir köpek 62 yaşında mı olacak diyebilirsiniz. Ancak durum bu şekilde ilerlemiyor. Köpeklerin doğum ve gelişim süreci ilk yıllarda daha hızlı olduğu için bir yaşını doldurduğu anda insan yaşında 31 yıla eşit olabilir lakin ikinci yılı doldurduğunda 62 değil 49 olarak kabul edilebiliyor.
Bu araştırmalara göre köpeklerin ortalama ömrü 10 ile 13 yıl arasında çıkmıştır. Lakin bu sayının çok genel bir ortalama olduğunu belirtmekte fayda vardır. Bu süre, değişiklik gösterebilmektedir. Guinness Rekorlar Kitabı'na göre bilinen en uzun yaşayan köpek 29 yıl yaşamıştır.
Köpekler Kaç Yaşından Sonra Sakinleşir? Köpeklerin sakinleşme yaşları, orta yaşları gelmesinden sonradır. Köpeklerin ortalama ömürlerine göre kaç yaşında iken bu yaşta olacakları değişebilir. Ortalama ömürleri 10- 12 yıl olan köpekler 4 yaşlarından sonra sakinleşmeye başlayacaklardır.
Çoğu köpek, bir yaşına kadar tamamen büyürken bazı ırkların tam olarak büyümesi bir buçuk yıl sürer. Köpeğinizin yavru halinden üç aya, altı aya veya bir yıla kadar büyümesini grafik haline getirmek, tamamen büyüdüğünde ne kadar büyük olacağını daha iyi anlamanıza yardımcı olur.
Köpekler iki ya da dört ayaklı fark etmeksizin bir yakınlarını kaybettiklerinde yas tutarlar ve hayatlarında meydana gelen değişikliklere bir tepki verirler. Köpeklerde yas tutarken görülen davranışların insanların davranışlarına oldukça benzer olduğunu söylemek mümkündür.
Köpekler genel olarak 1 yaşına kadar yavru sayılırlar. Ancak bazen büyük ırklarda gelişim ve yavruluk dönemi 1,5 2 yaşına kadar devam edebilir.
Evinize her döndüğünüzde sizi sevgiyle karşılayan, heyecandan çılgına dönen ve bazen de çişini yapan bir dostunuz varsa büyük bir sevgiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Sizi karşılarken köpeklerin kuyruk sallaması, zıplaması ve hatta oyuncaklarını getirmeleri onun sizi sevdiğinin en bariz göstergelerindendir.
Daha da önemlisi, köpeğiniz onu sevdiğinizi anlayabilir, bu yüzden ona bunu söylerken kendinizi aptalmış gibi hissetmenize gerek yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri